Jan Frejlev på plænen ved Blykobbevej, hvor drengene spillede fodbold dengang i 1970¿erne. Foto: Martin Sørensen

Like 👍

Var det mig der slog Tom Jones ihjel?

DEBUTFORFATTER. Jan Frejlev trækker i novellesamlingen ‘Det var mig der slog Tom Jones ihjel’ blandt andet på barndomsminder fra Tårnby – og giver dem et kraftigt tvist. Hans nye kæreste faldt faktisk for ham via en af novellerne.

TÅRNBY: Vi er i 1970’erne, og en sortkrøllet knægt, som mødrene i bornholmer­kvarteret i Tårnby finder bedårende og kalder Tom Jones, er i virkeligheden en tyran over for de andre børn. Indtil en af de små fyre fra Blykobbevej, som bliver tyranniseret, kommer til at slå Tom Jones ihjel i en fodboldkamp.

Det er historien i titel­novellen i Jan Frejlevs novelle­samling ’Det var mig der slog Tom Jones ihjel’ – hans debut som forfatter.

Han boede selv i kvarteret fra 1961 til 1980 og trækker i flere af novellerne kraftigt på barndomsminderne.

Hvor meget af fortællingen om Tom Jones er fiktion og hvor meget fri fantasi?

»Den er sat sammen af en masse brudstykker – jeg laver ikke dokumentationshistorie, det er jo fiktion,« fortæller han.

Var der tyranner i kvarteret?

»Ja, der var masser af tyranner. I de her fire blokke, der var to-tre tyranner, der havde sådan nogle grupper med sig, og man vidste udmærket godt, at der var ingen nåde, når de mødte op. Derovre på Almegården, det var der, de rigtig slemme boede, og Listedvej, de var rigtig onde. Man havde en masse fjendebilleder, man malede op. Her på Blykobbevej boede tøsedrengene, men vi var gode til fodbold. Det var vigtigt at være god til fodbold, for så havde man da noget.«

Tårnby BK, selvfølgelig

Bogen er i det hele taget fyldt med referencer fra barndommens Tårnby, som sidder dybt i Jan Frejlev.

»Jeg har gået i skole i Tårnby, er konfirmeret i Tårnby, har spillet fodbold i Tårnby. De første piger jeg kyssede, var fra Tårnby. Jeg gik på Tårnby Skole, det var før den blev nedlagt. Jeg er jo fra de kæmpestore årgange først i 60’erne, så man kunne fylde hele skolen. Det mattede jo så af senere hen.«

Hvor spillede du fodbold?

»I Tårnby Boldklub, selvføl­gelig. Altså lige her, det er Tårnby Boldklub-land. Jeg var også fodboldtræner i Tårnby Boldklub i flere år og har også siddet i bestyrelsen der.«

En anden novelle, der handler om den bornholmske vaneforbryder Randy Bakmann (opkaldt efter rockbandet Bachmann-Turner Overdrive), foregår blandt andet i og omkring Café Schelenborg, som ligger på Kastrupvej, over for Parmagade.

»Café Schelenborg er der endnu, men dengang i 70’erne var det sådan et natværtshus, hvor man altid lige kunne stoppe, når man havde været i København. Man kunne få nogen på låget, man kunne få en med hjem, eller man kunne bare blive rigtig syg og dårlig, hvis man ikke kunne tåle mere. Det var ikke noget kønt syn at komme på Café Schelenborg mellem fire og fem om natten, men til gengæld var det meget levende, og det er i det miljø, jeg lægger en scene i historien,« fortæller Jan Frejlev.

Forelsket før de mødtes

Der er noget skævt og skrueløsnende ved Jan Frejlevs måde at skrive på. Man kommer til at grine, midt i en histories ellers tænksomme og relativt alvorlige kontekst.

Et par af novellerne handler om en fyr, der finder en hat på en bænk og tager den på. Måske minder hatten om den, Jan Frejlev selv har på.

Og så kan fyren ikke få hatten af igen. Som i overhovedet ikke. Og han kommer til at gennemgå grueligt meget, får sit hjerte knust og en masse anden modgang, før det igen begynder at gå lidt fremad for ham.

Lige præcis den novelle gjorde et særligt indtryk på en kvinde.

»Jeg mødte min kæreste, fordi hun blev forelsket i ham, der skrev, inden hun havde mødt mig. Og så gik det så okay, da hun mødte mig. Hun syntes bare, at den historie om manden med hat – ham der skrev den, måtte være virkelig sød.«

Så skriverier kan føre til meget.

»Ja! Og min drøm er da også, ikke nødvendigvis at sælge stort, men at komme ud og møde en masse mennesker med historier, fordi det er sjovt og spændende at høre, hvad de får ud af det. Man kan få lov at have en samtale om, hvordan de opfatter det, for alle læser forskelligt. En historie, der handler om ulykkelig kærlighed; nogen synes, det er meget følsomt, og andre synes, det er sjovt. Det er nok begge dele.«

Amager-roman på vej

Jan Frejlev er til daglig lærer på en skole på Østerbro, og han skrev novellesamlingen siddende på en grøn mælkekasse under et træ i en sommerferie, hvor vejret var dårligt.

Bogen udkom i marts, og nu er der for alvor kommet hul på bylden. Debutforfatteren har hele to romaner i pipelinen, og Amager er igen central i en af dem.

»Rigtig meget af den foregår i 1985 i det miljø, der er ude i Kastrup Lufthavn blandt bagagearbejderne. 1985 er sådan et godt år, hvor den kolde krig slutter, ikke fordi man lægger særligt meget mærke til det, fodboldlandsholdet er fantastisk, og så foregår det i et miljø, som jeg selv er opvokset i. Det her var et arbejderkvarter, og rigtig mange af mine skolekammerater kom ud og arbejdede i lufthavnen, og min far arbejdede der.«

»Det er et meget levende miljø, og der er rigtig meget godt stof i det. Det er også rimelig crazy – hvis man ikke bliver dannet og skolet, så finder man ud af alle mulige andre måder, man kan gøre ting på. Og nogle gange er det rimelig åndssvagt, andre gange så lykkes det. Man slår nogle flere skæve, og måske er det også lidt mere åbenhjertigt, fordi der ikke er så mange fine manerer, der skal tages hensyn til.«

Amagerromanen skriver Jan Frejlev på endnu, og så har han en færdig roman liggende på et forlag.

»Det tager en helvedes tid at få svar fra et forlag. Det er derfor jeg er gået i gang med nummer to, i stedet for at man sidder og venter og stirrer ondt på postkassen eller inboxen.«

Så var der jo lige det med Tom Jones. Slog den lille fyr fra Blykobbevej ham virkelig ihjel? Put bogen i strandtasken, spring tilbage til 70’ernes Tårnby, find ud af det og få dig et godt grin.

Bogen udkom på forlaget Sleeping Beauty i marts.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Race Running foregår på Frederiksberg Stadion fra på søndag 7. juli

Race Running på Sønderjyllands Allé

Festival: Jazz på italiensk