Astrid Krag og Peter Hummelgaard ankommer til Statsministeriet. Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019. Indsat: Ane Halsboe-Jørgensen. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget/Ritzau Scanpix.

Like 👍

Hummelgaard: Forbindelse med folk frem for nøgne regneark

MINISTERPOSTER. Tre af Mette Frederiksens nyudnævnte ministre er fra øen: Peter Hummelgaard, Astrid Krag og Ane Halsboe-Jørgensen bor alle i København S.

CHRISTIANSBORG: Den genvalgte socialdemokrat Peter Hummelgaard håbede, men var alligevel overrasket, da Mette Frederiksen ringede sent onsdag aften og spurgte, om han ville være beskæftigelsesminister i hendes nye regering.

»Jeg skulle lige tjekke, om jeg havde noget rent, pænt tøj, jeg kunne tage på. Og så ellers af sted, til Amalienborg og overdragelse og alt det, der følger med: Hele fredagen går så med at blive overbombarderet med informationer. Det er sgu’ spændende og fedt og angstprovokerende – alt, hvad man kan hive frem af forskellige følelser.

Jeg tænkte ikke, at det var utænkeligt, at jeg kunne blive inviteret med på ministerholdet, men det var alligevel overraskende, at det så blev på den ministerpost, jeg havde valgt, hvis jeg helt selv kunne få lov til at ønske noget. Det var faktisk overraskende, for jeg havde vel tegnet op, hvor man kunne forestille sig at blive brugt. Og der havde jeg nok afskrevet, at jeg ville blive inviteret med på ministerholdet i denne omgang.

Det er jo selvfølgelig… Ah, ja… Et kæmpe kæmpe skulderklap og nogle meget store forventninger at leve op til,« siger han til Amager Bladet, da vi fanger ham efter et par hæsblæsende dage som minister.

En af idealisterne

Hummelgaard har en stor del af sit politiske hjerte – og sociale indignation – fra opvæksten i Kastrup, hvor en stor del af familien og omgangskredsen tjener til dagen og vejen i lufthavnen.

»Det tror jeg da også har spillet en rolle for statsministeren: At finde en, der kender og forstår substansen. Den her regering har jo en dagsorden på lige præcis beskæftigelsesområdet, som er meget værdipolitisk. Jeg vil forsøge at kæmpe for retten til tidligere folkepension over kampen mod social dumping til indsatsen for bedre arbejdsmiljø.«

Du er blevet beskrevet som en af idealisterne på det nye hold. Hvad tænker du om det?

»Det tror jeg da er rigtigt. Og det har sikkert spillet en rolle, fordi statsministeren gerne vil have, at denne regerings politik skal være meget ideologisk og idealistisk funderet. Og det bliver en meget stor opgave på den ene side at være minister på et område, der er så teknisk – selv bittesmå justeringer har rigtige konsekvenser for rigtige mennesker, som kan mærkes – og på den anden side at sørge for at holde idealernes fane højt,« siger Peter Hummelgaard.

Mange Amager-sager

Hvordan kan man så kæmpe for Amager som minister?

»Der er virkelig mange sager, som berører Amager direkte. Bare et par eksempler: Der er mange, som tilhører de grupper i samfundet med korte uddannelser og lave lønninger, mange som er udfordret af et dårligt arbejdsmiljø eller social dumping. Mens jeg var ved at blive udnævnt som minister kom der en rapport, som viste, at der er en sammenhæng mellem, hvilket flybrændstof, man bruger, og hyppigheden af kræfttilfælde – både for de ansatte i lufthavnen og folk, der bor i nærheden. Der er en kæmpe opgave dér.

Vi har også mange borgere på Amager, som er kommet i klemme i nogle af de reformer, der er blevet lavet over de sidste ti år. En af de bundne opgaver på min tallerken er at få ryddet op her. Der er en række ting, som har helt direkte relation til Amager, men også til den type af mennesker, som bor på Amager. Både dem, jeg kæmper for, og dem, som bliver påvirket af beslutningerne i det her ministerium, det er jo folk, jeg er vokset op med, været naboer til og møder jævnligt.

Over de sidste fire år, hvor jeg har siddet i folketinget, har jeg haft en stærk gruppe af tillidsfolk ude fra lufthavnen, som jeg mødes med hver anden eller tredje måned. Vi snakker især om, hvilken politik, de kunne tænke sig indført, og hvad der er relavant for dem. Og det har jeg da tænkt mig at fortsætte med. Og det er allesammen folk, der bor og arbejder på Amager. Jeg tror, det er vigtigt at holde en tæt forbindelse til dem, man gerne vil repræsentere, så man ikke kun ser på de nøgne regneark fra ministeriets embedsmænd,« slutter Hummelgaard.

Astrid og Ane på holdet

Ud over den nye beskæftigelsesminister har Amager fået to nye ministre i regeringen: Både uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og social- og indenrigsminister Astrid Krag bor på øen.

Krag var sundhedsminister for SF i perioden 2011-2014, mens Halsboe-Jørgensen har siddet i folketinget siden 2011 – hun blev senere næstformand for folketingsgruppen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Kgs. Enghave & Valby Bladet og Amager Bladet. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem godt 20 år, de seneste fire på godt og ondt. Jeg er nysgerrig på menneskelivets mangfoldige historier inden for kultur, sport, trafik og politik. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Eistrup på efterskole: Det var her det hele tog fart

Gratis sommeratletik til børn fra fattige familier