Ked 😭 Like 👍

Nekrolog: Hutters var på barrikaderne gennem livet

Lars Hutters var en aktiv 68’er og mangeårig aktivist med bopæl på Østerbro. Han døde i sidste uge efter et års kræftsygdom og begraves 2. juli.

Mindeord: Sidste gang Østerbro Avis var i kontakt med Lars Hutters, var i marts, hvor han havde et kritisk læserbrev om avisens politiske kommentator Carsten Mai, som han mente favoriserede overborgmester Frank Jensen, var for tæt knyttet til Venstre og skrev hånligt om Enhedslisten i hans analyser.

I onsdag, 26. juni, døde lægen, venstrefløjspolitikeren og oprøreren Lars Hutters, 77 år, efter et års kræftsygdom, oplyste familien på Facebook.

En ægte 68’er

1968-oprøret er ganske givet overvurderet i eftertiden, men Lars Hutters var en del af dem, som vitterlig var en del af det revolutionære miljø i slutningen af 1960’erne, da han studerede til læge på Københavns Universitet.

Siden fulgte en lang periode som medlem af Københavns Borgerrepræsentation fra 1982 og 20 år frem, inklusiv en pause undervejs, først for Venstresocialisterne (VS) og siden for Solidarisk Alternativ.

Konflikt med venstrefløj

Lars Hutters var en person, der gik sine egne veje og brød ind i mellem også med den venstrefløj, han ellers var en del af.

Således fulgte han ikke med andre VS’ere over i Enhedslisten, da det blev dannet i 1989, i stedet skabte han sammen med blandt andet den tidligere VS-borgmester Villo Sigurdsson: Solidarisk Alternativ.

Det var en slags forløber for Alternativet mange år senere, et parti som ikke ville binde sig fast til rød blok. Solidarisk Alternativ kom aldrig i Folketinget, men en var repræsenteret på Københavns Rådhus med Lars Hutters som eneste medlem.

Det var for det parti, at han indgik en højst usædvanlig konstituering på rådhuset efter kommunalvalget i 1997 med den borgerlige blok, inklusiv Dansk Folkeparti.

Det skyldes udelukkende en sag: Bevarelsen af Kommunehospitalet. Her var Hutters nået til enighed med de borgerlige.

Det vakte så meget vrede på valgnatten, at en anden venstrefløjsveteran Gunna Starck fysisk ruskede i Lars Hutters, det er der billeder af. Kommunehospitalet blev i øvrigt efterfølgende lukket.

Siden hen vendte Hutters hjem til den etablerede venstrefløj og var de senere år et loyalt medlem af Enhedslisten.

Inkarneret østerbroer

Det politiske engagement smittede også af på hans hverv som læge, blandt andet som fællestillidsmand på Rigshospitalet, Kommunehospitalet og Frederiksberg Hospital.

Lars Hutters boede på Østerbro siden ungdommen og stiftede familie her, og ingen tvivl om at hans hjerte bankede for 2100 København Ø.

I 2007 vandt han en quiz i lokalavisen om, hvordan folketingsvalget dengang forløb, og da han skulle fotograferes, havde han et B.93-halstørklæde på. Den lokale boldklub betød meget for ham.

Hustruen Inger har i mange år været formand for Østerbro Havnekomité, som kæmper for plads til mennesker og rekreative områder i Nordhavn. Her har Lars trofast bakket hende og sagen op som aktiv i foreningen.

Han var sammen med Inger også medlem af Indre Østerbro Bydelsråd, da det virkede i slutningen af 1990’erne og begyndelsen af 00’erne.

“Lars Hutters været på barrikaderne altid til kamp for de svageste i samfundet. Altid til kamp mod uretfærdighederne og tåbelighederne i samfundet, og dem er der ved gud nok af både i den store verden og lokalt,” lyder det i et mindeord fra tidligere formand for Indre Østerbro Bydelsråd, Kjeld Lykke, som fortsætter:

“Lars Hutters var en skarp debattør med temperament. Han fulgte altid sagerne helt til dørs, hvad enten det gjaldt fællesanliggender eller vedrørte enkeltpersoner, som var kommet i klemme i systemet.”

Politiske og med- og modstandere betegner Lars Hutters som et både engageret, venligt, varmt, farverigt og åbent menneske. Og Kjeld Lykke vil savne at møde ham i bybilledet:

“Lars Hutters var også et varmt og omsorgsfuldt menneske, som mødte os andre med glæde og åbenhed: “Nå, hvordan går det så?”, kunne være en goddag-hilsen. Vi vil i bybilledet savne Lars på cykel og hans røde tophue,” skriver Kjeld Lykke.

Lars Hutters efterlader sig hustruen Inger samt parrets børn og børnebørn.

Katolik og gårdmandssøn

Inden han som ung flyttede til København, voksede han op på en gård i Skuldelev ved Roskilde og havde fem søskende, hvor forældrene var katolikker. Lars Hutters beholdt tilknytningen til den katolske kirke livet igennem

Han begraves fra Sankt Ansgars Kirke i Bredgade 2. juli klokken 13.30 med jordfæstelse på Vestre Kirkegård, oplyser familien på Facebook.

Her fremgår det også, at man i stedet for eventuelle blomster kan betænke Læger uden Grænser 4190 kontonr. 10136024 mrk. Lars Hutters

Fra klokken 15.30 vil der samme dag blive mulighed for at mindes Lars Hutters på Akademiet For Uhæmmet Kreativitet på Enghavevej 82B.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Sydhavn Station ønsker god ferie med både sommerfest og udstilling

»Jeg involverer mig, fordi jeg elsker fællesskaber«