10 år i Summer Jazz’ens tjeneste

MIDT I EN JAZZTID. Gennem ti år har saxofonist og valbygenser Benjamin Koppel arrangeret Summer Jazz i Prøvehallen. Han fortæller her om grunden til at bringe jazzen og dens verdensstjerner ind i sin egen bydel.

JUBILÆUM: Der er et uløseligt bånd mellem jazzens forunderlige verden og navnet Benjamin Koppel. Musikeren, der har mestret sin saxofon til perfektion i snart 30 år. Valbygenseren, der har boet i 2500 i det meste af sit liv. Manden, der for 10. år i træk omdanner Prøvehallen til en vaskeægte jazzklub:

»Men hvorfor startede jeg så Summer Jazz op i Valby, ja, det er der nok mange grunde til. For det første har jeg arrangeret koncerter under jazzfestivalen, siden jeg var 15-16 år gammel, og som tiden gik, begyndte jeg at samle mine koncerter mere og mere. I årene inden jeg skabte Summer Jazz i Valby, spillede jeg ofte fem-seks koncerter om dagen på det samme sted, og det, syntes jeg, var sjovt,« fortæller Benjamin Koppel og fortsætter:

»Gradvist fik jeg også mere og mere behov for at finde et sted at samle mine internationale koncerter, som jeg stadig turnerer hele verden med. Jeg manglede en platform, hvor jeg kunne præsentere de her samarbejder hjemme i København. Det endte med at blive til Valby Summer Jazz i Prøvehallen, hvor vi startede op i 2009. Det er gået hurtigt, som livet gør.«

Fra prøvehal til jazzklub

At arrangere Summer Jazz og skabe den helt rette stemning i Prøvehallens store sal, er dog langtfra nogen dans på roser. Det er hårdt administrativt arbejde, men når musikken jazzspiller, og begejstringens lys tændes i publikums øjne, så ved Benjamin Koppel og hans store skare af frivillige hjælpere, hvorfor de bliver ved med at gøre det år efter år. Så begynder festen nemlig:

»Når jeg bliver ved med at skabe Summer Jazz i Valby, så er det for det første fordi, det er sjovt. Jeg kan slet ikke lade være. Så kan man sige, at Valby er en pragtfuld bydel, som jeg elsker og har boet det meste af mit liv. Det er jo nærmest en stor by midt i København, der vel indbyggermæssigt er på størrelse med Horsens. Alligevel har vi ikke rigtig noget fast spillested her i Valby. Jeg ved godt, der foregår en masse ting på Kraftwerket og i Valby Kulturhus, men der er ikke et decideret spillested eller en jazzklub,« siger den 45-årige saxofonist.

Netop opgaven med at skabe en jazzklub for en stund, er da også en af grundene til, at Benjamin Koppel og hans pladseselskab Cowbell bliver ved med at vende tilbage med Summer Jazz i Valby:

»Vi skal vise, at vi godt kan omdanne en tidligere porcelænsprøvehal, hvor de tidligere lavede kunstige lyn, til en jazzklub. Det er vidunderligt, tænk hvor enormt meget brag og akkustik, der må have været med alle de lyn. Jeg synes faktisk også, at der er rigtig god lyd i salen til akustisk musik. Og det er nok endnu en forklaring i den lange række på, hvorfor vi bliver ved med at skabe Summer Jazz.«

Verdensstjerne i Valby

Benjamin Koppel glæder sig til at byde sin egen bydel velkommen til endnu en perlerække af koncerter med både kendte og nye navne i programmet:

»I år kommer eksempelvis David Liebman til Prøvehallen. Han var fast mand med både Elvin Jones og Miles Davis i mange, mange år. Det er virkelig aller øverste hylde indenfor jazzen, og jeg tager dem til Valby, fordi jeg synes en bydel på størrelse med Horsens godt kan rumme en verdensstjerne som David Liebman,« forklarer Benjamin Koppel.

Sidder man nu med en gryende lyst til at opleve en jazzkoncert i Prøvehallen, men er man i tvivl om, hvad jazz egentlig er for en musikgenre, så giver jazzmusikeren denne beskrivelse:

»For mig er jazzens grundkerne improvisationen. Det her med, at man både improviserer selv, men også sammen med musikerne på scenen i det fællesskab, der opstår mellem musikere og publikum. Det er bevidstheden om, at det her sekund aldrig kommer tilbage, og det kan aldrig genskabes på samme måde. I morgen lyder samme koncert helt anderledes. Den bevidsthed, synes jeg, er super fed og er for mig indbegrebet af jazz,« forklarer Benjamin Koppel.

PROGRAM FREM TIL OG MED 9. JULI

MONICA VALS: Nogle af Skandinaviens førende jazzmusikere hylder fredag aften Nordens største og mest særegne jazzsangerinde Monica Zetterlund.

HVORNÅR: 5. juli klokken 20.00
PRIS: 195 kroner plus gebyr – Køb via Jazz.dk

 

LARS JANSSON + BIG APPLE BIG BAND: Musikalsk magi opstår, når det velswingende Big Apple Bigband møder den anerkendte pianist og komponist Lars Jansson.

HVORNÅR: 6. juli klokken 20.00
PRIS: 175 kroner plus gebyr – Køb via Jazz.dk

 

DAVID LIEBMAN – FREEBOP: David Liebman er et stort fyrtårn i det store jazzhav, og denne aften får han selskab af Benjamin Koppel, Scott Colley og Bob Gullotti.

HVORNÅR: 7. juli klokken 16.00
PRIS: 250 kroner plus gebyr – Køb via Jazz.dk

 

PLIGTEN KALDER: Oplev sort og seriøs musik, når Pligten Kalder med journalist Torben Steno, rocksanger Johan Olsen og den virtuose Peter Jessen på blæs, gæster Prøvehallen.

HVORNÅR: 8. juli klokken 20.00
PRIS: 195 kroner plus gebyr – Køb via Jazz.dk

URORE VOILQUÉ TRIO: Det er første gang den franske violinist og sangerinde Aurore Voilqué gæster Summer Jazz med sin trio, der kommer langt omkring i de musikalske stilarter.

HVORNÅR: 9. juli klokken 17.30
PRIS: 145 kroner plus gebyr – Køb via Jazz.dk

 

RANDI HOLUM / NIELS BALLE KVARTET – FEAT. ANNA KRUSE:
Trompetist Randi Holum og pianist Niels Balle står i spidsen for en kvartet, der spiller et mix af nordisk og italiensk jazz.

HVORNÅR: 9. juli klokken 20.00
PRIS: 175 kroner plus gebyr – Køb via Jazz.dk

Foto: Benedicte Lorenzen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

‘Her sker jo ikke en skid’: Pizzamøder skal høre unges mening

Jazzfestivalen rykker ind på Nørrebro