Politidirektør ved Københavns Politi overrakte tirsdag et diplom, en kop og 1.000 kroner til Michael Jannik Nielsen fra Teglholmen, fordi han i marts ydede førstehjælp og reddede en mand, der var væltet på sin cykel og havde fået hjertestop. Foto: Københavns Politi

Sydhavnshelt: Instinktet tog over, da Michael reddede en mand fra døden

LIVREDDER. Michael Jannik Nielsen fra Teglholmen var ikke sen til at reagere, da en mand væltede på cykel og fik hjertestop, han gav ham hjertemassage, og manden overlevede. Tirsdag blev sydhavneren hædret af Københavns Politi.

HELTEDÅD: Klokken har netop passeret 11.30 på en helt almindelig tirsdag i marts. Sydhavner Michael Jannik Nielsen er som håndværker på arbejde i Nordvest, hvor han netop har været inde og handle i arbejds medfør. Han sætter sig ind i sin bil, som holder parkeret foran Nørrebrocentret.

De næste par minutter fæster Michael Jannik Nielsen sin opmærksomhed på radioens musikalske udbud. En pludselig bevægelse fanger dog det yderste af han synsfelt, men inden han når at flytte opmærksomheden fra radioen, hører han et brag uden for. Den 28-årige sydhavner kigger forskrækket op. Ude på fortovet ligger en ældre mand på cykelstien, hvor han er væltet på sin cykel. Michael Jannik Nielsen tager en hurtig beslutning:

»Jeg tænkte, at jeg hellere måtte stige ud af bilen og høre, om han var okay og så hjælpe ham op. Han var jo en ældre mand, og jeg kunne tydeligt mærke på ham, at han var konfus. Jeg spurgte ham så, om han var okay, og han kunne kun hviske svagt. Jeg hørte så, at han havde vejrtrækningsproblemer og snart efter konstaterede jeg, at han var blevet blå i hovedet og holdt op med at trække vejret,« fortæller han.

Hurtig handling

Michael Jannik Nielsen kan mærke, at panikken vokser i takt med adrenalinet, der farer rundt i kroppen. Han forsøger at nive manden og daske ham på kinderne for at få en reaktion. Den kommer ikke.

I stedet begynder den ældre mand at udstøde nogle lidt mærkelige lyde, som skyldes et hjertestop, men det ved Michael Jannik Nielsen ikke noget om på det her tidspunkt:

»Han begyndte at ralle og noget væske løb ud af munden på ham, og så vidste jeg bare, at den var gal. Jeg fik en person over til at holde ham, og så startede jeg ligesom bare med hjertemassage med det samme. Jeg har været på førstehjælpskursus, dengang jeg tog kørekort, men det er længe siden, så det var nok ikke den flotteste tekniske udførelse af hjertemassage, jeg lavede,« fortæller Michael Jannik Nielsen og fortsætter:

»Politiet kom heldigvis hurtigt frem, hvor de konstaterede, at jeg gjorde det rigtige, så de lod mig fortsætte. Der var nok kun gået halvanden minut på det her tidspunkt, men jeg følte, at jeg havde været i gang i timevis. Jeg var også i dialog med en sygeplejerske over telefonen, som sagde, at det virkede til, at jeg gjorde det rigtige.«

Tilbage til livet

Efter knap to minutters kamp begynder mandens ansigtsfarve at skifte fra blålig til mere rødlig, og pludselig kan den unge redningsmand også mærke en hjerterytme. Han holder sin hånd over mandens mund og mærker nu, at han også trækker vejret. 20 sekunder mere går, så åbner manden pludselig øjnene.

»Det var en meget surrealistisk oplevelse, og jeg kan nærmest ikke huske, hvad jeg tænkte, da det skete. Jeg har jo ikke prøvet at genoplive en mand før, så jeg tænkte hele tiden, om jeg nu gjorde det rigtige. Mens jeg gav hjertemassage, kunne jeg mærke, at der var noget, der knækkede i hans brystkasse, så jeg blev nervøs over, om jeg gjorde det for hårdt. Sygeplejersken forklarede mig så, at det var ribben, der brækkede, og at det var meget normalt. Min første indskydelse var nok, at hold kæft, det virkede. Herefter kom der en ambulance forholdsvis hurtigt og bragte manden til Rigshospitalet,« forklarer Michael Jannik Nielsen.

Helten hædres

Vi spoler frem til nutiden, hvor avisen fanger den lokale sydhavnshelt på en telefon dagen efter, han har været på Københavns Politigård for at blive hædret. Fem-seks gange om året inviterer Københavns Politi udvalgte borgere ind til en dusøroverrækkelse, hvor man får et diplom, et krus med tak for samarbejdet og en dusør på 1.000 kroner.

Udvælgeskriterierne for at få en dusør fra Københavns Politi er, at man har handlet resolut og modigt eller bistået til opklaringen af en forbrydelse.

Ved tirsdagens dusøroverrækkelse var det selveste politidirektør Anne Tønnes, der trykkede de heltemodige borgere i hånden. Om valget af Michael Jannik Nielsen siger hun:

»Michael handlede modigt og resolut i situationen. Han holdt hovedet koldt og gjorde det helt rigtige. Jeg er meget imponeret over hans indsats for at hjælpe en medborger i nød,« siger politidirektøren.

Den beskedne helt

Roserne har stået i kø rundt om Michael Jannik Nielsen, siden han reddede en mand, selv har han dog lidt svært ved at tage imod det:

»Mange siger, at det er vildt, jeg har reddet en mand, men jeg må sige, at jeg den dag i dag har rigtig svært ved at forstå det. Det er bare surrealistisk. Jeg har dog efterfølgende hørt fra mandens datter, som fortalte, hvor glade de var for min indsats. Jeg fik så at vide, at han kom på Rigshospitalet og var indlagt der i noget tid, og at han har det godt i dag,« siger han.

Selv om den 28-årige sydhavner har svært ved at modtage folks anerkendelse for hans heltemodige indsats, har oplevelsen givet ham en vigtig lærdom, som han breder ud:

»Jeg har det lidt dårligt med at få al den ros, for jeg gjorde jo bare det, jeg følte, jeg kunne gøre. Først og fremmest vidste jeg ikke, hvad jeg stod foran, da jeg steg ud af bilen for at hjælpe en mand op. Derfor siger jeg også til alle, jeg kender, at det er vigtigt, at gøre noget i sådan en situation også selv om man ikke er sikker på, at man gør det rigtige. Det er bedre end ikke at gøre noget,« siger han og tilføjer, at han er meget overvældet over politiets anerkendelse.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Ali holdt tyven fast i nakken – nu har han fået politiets dusør

Skolen på la Cours Vej bedst til skolebasket