Politidirektør Anne Tønnes overrækker diplom til Stig Damsgaard. Foto: Københavns Politi

Stig reddede mand i kramper på motorvejen

HVERDAGENS HELTE. En mand fik voldsom krampe i sin bil på Øresundsmotorvejen, men 54-årige Stig Damgaard handlede resolut og fik reddet ham ud og tilkaldt hjælp. Det fik han i onsdags en dusør for af Københavns Politi.

ØRESUNDSMOTORVEJEN: Omkring fyraftenstid en tirsdag i april havde den 54-årige konsulent Stig Damgaard været på kundebesøg på Ugandavej på Vestamager og kørte nu ned ad motorvejsrampen i Ørestad med retning mod hjemmet i Taastrup.

Han kørte med det samme ud i midtersporet, hvor trafikken gik meget trægt. Stig kunne se en hvid bil, der holdt helt stille lidt fremme.

»Så gjorde jeg, hvad man normalt ikke må – jeg kørte indenom. Da jeg kørte forbi den hvide bil, kunne jeg se en mand, som rystede og havde opspilede øjne. Jeg holdt ind på tværs af midtersporet, foran den hvide bil,« fortæller han.

Stigs første tanke var, at manden havde sukkersyge. Han var meget bleg, havde tydeligvis krampe, havde bidt sig selv i læben og der kom blod og fråde ud af munden på ham.

Bildørene var låst, og Stig fik kaldt en anden bilist hen og hjælpe. Han sparkede sideruden ind på bilen, og så fik de ved fælles hjælp halet den bevidstløse mand ud, lagt ham i aflåst sideleje og kaldt 112.

»Min kone arbejder i sundhedsvæsenet og jeg ringede og forklarede situationen. Hun konkluderede, at der ikke var tale om sukkersyge, og at jeg på grund af hans krampe ikke måtte putte noget i munden på ham – jeg havde ellers overvejet at give ham cola,« siger Stig.

Mens han ventede på ambulancen, dirigerede Stig passerende biler ind i nødsporet og svingbanen til København. Da ambulancen kom, dirigerede han også den frem.

»Det er interessant, at man pludselig kan have 1000 bolde i luften på en gang. Men jeg har faktisk prøvet noget lignende flere gange før, hvor jeg har hjulpet ved et trafikuheld, og hvor der var fastklemte – jeg kører jo rigtig mange kilometer som konsulent. De politifolk, der kom, var enestående gode til at hjælpe og spurgte, om jeg var okay. Jeg bad dem om at få at vide, hvordan det siden gik med manden.«

Dusør til hverdagsheltene

Via politiet fik han senere kontakt med mandens kone og fik at vide, at manden havde det godt efter omstændighederne.

»Det var en slank og sportstrænet mand, vel omkring de 40 år, og han havde aldrig haft kramper før, fortalte hans kone. Men det var rart for mig at høre, at han har det fint og er kommet videre i sit liv – så har jeg det også fint,« siger Stig.

Onsdag var han som otte andre hverdagens helte inviteret til dusøroverrækkelse hos Københavns Politi. Man kan blive indstillet, hvis man har handlet resolut og modigt eller har været medvirkende til opklaring af en forbrydelse.

Modtagerne får et diplom, et krus og en dusør på 1.000 kroner overrakt af politidirektør Anne Tønnes.

»Jeg er meget imponeret over Stigs ro og det overskud, han havde i situationen. Han håndterede en bevidstløs person, der sad i en bil midt på en motorvej og havde samtidig overskud til at regulere trafikken. Det er en meget, meget flot indsats,« sagde politidirektør Anne Tønnes.

Kent Carstensen fra Kastrup og hans ven Henrik Sørensen blev også hædret for at redde en mand fra at drukne.

Københavns Politi har fem-seks årlige dusøroverrækkelser.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Under åben himmel: Tivoli viser film på Plænen sommeren over

Habitbukser: Både til hverdag og til fest