Ordningen med natteværter i det københavnske natteliv fortsætter. Politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet at bruge yderligere 350.000 kroner på ordningen i år.
Ordningen med natteværter i det københavnske natteliv fortsætter. Politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet at bruge yderligere 350.000 kroner på ordningen i år. - Foto: Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Natteværterne er en succes: Nu fortsætter de resten af året

I tre måneder har natteværter været på gaden i nattelivet for at påtale, når gæsterne bliver lidt for højrøstede eller lader vandet de forkerte steder. De foreløbige erfaringer er positive, og nu fortsætter ordningen.

NATTEVÆRTER: Siden midten af marts har kommunale natteværter været på gaden i det københavnske natteliv for at bidrage til den gode stemning og holde støjniveauet nede.

I begyndelsen af juni sluttede forsøgsordningen, som umiddelbart har vist sig at være en succes. Endnu foreligger der ikke en evaluering af forsøgsperioden, men de foreløbige tilbagemeldinger er så positive, at et flertal af politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet af afsætte 350.000 kroner til, at ordningen kan fortsætte resten af året.

»Vi venter på den endelige evaluering, men der har været mange positive tilbagemeldinger, så det ville være ærgerligt ikke at kunne fortsætte ordningen,« siger Simon Strange, der er medlem af udvalget for Socialdemokratiet og stillede forslaget om at finde pengene til at fortsætte med natteværterne.

Afhjælper gener

De positive tilkendegivelser kommer ifølge Kultur- og Fritidsforvaltningen både fra politiet og brancheforeninger omkring nattelivet, som gerne ser, at natteværterne fortsætter.

»Politiet oplyser, at natteværterne bidrager til at afhjælpe nattelivets gener i Indre By, så politiet kan fokusere sine ressourcer på egentlige politisager,« skriver forvaltningen og konkluderer, at »med forsøgets ophør er der en risiko for, at de positive samarbejdsrelationer, der er blevet oparbejdet mellem kommunen, branchen og politiet i løbet af forsøget, tabes.«

Læs også: Ro på i nattelivet: Nu kommer tyssemændene på gaden

Siden forsøgets start har natteværterne holdt styr på, hvilke opgaver, de har været involveret i. Der er foretaget over 1.800 registreringer af alt fra opsamling af affald til påtale af støjende adfærd og henvisning til toiletter.

Kommunens øjne og ører

»En af rollerne, natteværterne har, er at være kommunens øjne og ører, som meget hurtigt kan komme i kontakt med de relevante myndigheder, hvis der er optræk til noget, og hurtigt handle på det de ser,« siger Simon Strange.

Natteværterne er gået på gaden med erfaringer fra en lignende funktion på Roskilde Festival i rygsækken. De har mødt nattelivets gæster med et »skal du absolut stå og tisse der?« eller bedt gæster tage hensyn og ikke stå og snakke lige under et åbent vindue.

Liberal Alliances Karina Bergmann stemte som den eneste imod forslaget om at fortsætte ordningen:

»Vi er fortsat imod en ordning med kommunale natteværter uden myndighed og vi mener ikke at udgifterne står mål med resultatet. Problemstillingerne der knytter sig til ’festen i gaden’ skal løses ved at opfordre til at tage personligt ansvar og opfordre til fortsat dialog mellem natklubbers ejere og dørmænd samt brugere,« skriver Karina Bergmann i en protokolbemærkning til forslaget.

Men den holdning, deler et flertal af politikerne ikke.

»Vi har prøvet med alle mulige midler i ti år at få nattelivet til at lande på et rimeligt niveau, og nu ser det endelig ud til, at vi har fundet noget, der kan virke,« siger Simon Strange, der afventer den endelige evaluering, men gerne ser, at ordningen med natteværter bliver udvidet.

Skal på budgettet

Samtidig med at Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet af lade ordningen fortsætte året ud, har de bedt forvaltningen om at udarbejde et budgetnotat for en permanent natteværtsordning til forhandlingerne om budget 2020.

Ifølge forvaltningen vil en permanent natteværtsordning med fast bemanding fredag og lørdag i Indre By koste i omegnen af 1,3 millioner kroner årligt.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hækkerup-parret sætter Dragør-villaen til salg

Væn dig til at cykle over Damhusengen: Ny bro over Harrestrup Å