Peter Kjær, der har drevet Krut¿s Karport i sammenlagt 18 år, har besluttet at trække stikket denne sommer. Foto: Martin Sørensen

34 år med Kruts: Whisky, Strunge and all that jazz

Efter mere end 34 år lukker Krut’s Karport i Øster Farimagsgade. Caféen har både været kendt som et kulturelt knudepunkt med kreative mennesker og som et sted med en stor samling whisky og kyndig vedledning i denne drik.

Café: Krut’s Karport i Øster Farimagsgade – på Østerbro på kanten til City – lukker med udgangen af denne uge.

På en af de sidste dage i caféens mere end 34-årige historie optager DR et interview med forfatteren Pia Tafdrup.

Emnet for interviewet binder en sløjfe til Krut’s Karports allerførste år. Det handler om digteren Michael Strunge, som Pia Tafdrup var en god ven af. Interviewet skal indgå i DR’s serie om danske forfattere med Mick Øgendahl som vært.

LÆS MERE: Om lidt er det forbi: Legendarisk københavnsk café lukker med udgangen af juni

Strunge boede lige om hjørnet i Webersgade – hvorfra han styrtede i døden i det tidlige forår 1986 – og kom på Krut’s Karport både som hyppig gæst og som oplæser af sine digte, fra stedet åbnede i 1984.

Krut’s whisky

Det var Henrik Kruszynski med kælenavnet Krut, der som initiativrig iværksætter etablerede stedet som en blandt flere beværtninger.

»Dengang var det helt hotte in-sted Victors Garage, som de samme folk bag Café Victor stod bag. Og når Victor kunne have en garage, kunne Krut også have en carport,« fortæller ejeren gennem sammenlagt 18 år: Peter Kjær, som overtog Krut’s Karport i 1990.

Allerede på det tidspunkt var stedet blevet kendt for sit udvalg af whisky.

Kort efter han havde overtaget Krut’s Karport, fik Peter Kjær besøg af en skotte på caféen.

»Det er den bedste halve time, jeg har givet ud,« fortæller Peter Kjær.

Skotten hedder Jim McEwan og var og er en del af den skotske whiskyproduktion.

»Efter vi havde talt sammen, sagde han: ’Du har givet mig noget af det dyrebareste: din tid, nu vil jeg give dig noget af min tid.’ Derefter inviterede han mig til Skotland,« siger Peter Kjær.

Han tog til derefter til Skotland som den første af mange rejser dertil.

Tid til søn – og høj husleje

Peter Kjærs kendskab til whisky blev større, sortimentet udvidet, og snart begyndte han at arrangere whiskysmagninger på caféen og er med tiden blevet noget af en ekspert på området.

Fra begyndelsen var Krut’s Karport også et sted, hvor kreative og kunstneriske folk fra nærområdet hang ud.

Udover Michael Strunge var der flere andre forfattere, kunstnere og musikere. Peter Kjær nævner blandt andet Anne Dorte Michelsen og Kim Larsen som nogle af dem, der boede lige i nærheden og lagde vejen forbi.

Musikken var i en del af inventaret. Krut’s Karport var altid en del af Copenhagen Jazzfestival, og der var søndagsjazz. Det har der dog ikke været noget af de senere år, da det ikke længere er tilladt at spille live derinde, fortæller Peter Kjær.

Han har sammelagt været ejer af Krut’s Karport i 18 år og dermed mere end halvdelen end stedets levetid. Første gang i årene 1990-2004 og igen fra 2015.

Han ønsker at stoppe nu, da huslejen er blevet for høj, og Peter Kjær samtidig ønsker at se mere til sin fem-årige søn i stedet for at arbejde 70 timer om ugen.

Mindre lokal opbakning

Peter Kjær har været glad for at vende tilbage og nævner blandt andet nogle fantastiske arrangementer med ølsmagning i samarbejde med den lokale entusiast Carsten Bertehlsen, hvor gæsterne skulle smage på 50 forskellige øl på 12 timer.

Men alt er ikke som førhen. Han oplever, at de lokale ikke bakker op om caféen på samme måde som før i tiden.

»Befolkningssammensætningen er en anden end dengang. Tidligere boede her mennesker med almindelige indkomster, og det var folk, der gik meget ud. Jeg har ikke indtryk af, at folk bruger byen her så meget mere, i hvert fald ikke deres nærområde,« siger han.

Lejligheden over Krut’s Karport er et særskilt kapitel i sig selv i Peter Kjærs og hans families liv.

Her flyttede han ind med sin daværende kone, da han havde overtaget Krut’s. Siden kom der to børn til.

Han fraflyttede lejligheden, da han stoppede som indehaver, mens eks-konen beholdt boligen. I dag bor hans datter på 23 år på adressen, og hun har gennem de seneste fire år arbejdet på caféen, efter hendes far kom tilbage som ejer.

Det bliver stadig muligt at komme forbi Øster Farimagsgade 12 og få en tår at drikke og muligvis også noget at spise. Nye ejere overtager stedet under et andet navn og med et nyt koncept.

Krut’s Karport har sidste åbningsdag lørdag 29. juni.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Væn dig til at cykle over Damhusengen: Ny bro over Harrestrup Å

Sommerferieteater i Prismen