Like 👍

Fra Vigerslev til Kulbanekvarteret: »Parken ændrer identiteten herude«

GODKENDT. Forventningens glæde spirer i takt med de vilde grønne planter i Kulbanekvarteret, efter Teknik- og Miljøudvalget i sidste uge godkendte det projektforslag, der skal danne rammen om kvarterets længe ventede park.

PÅ VEJ: Kulbaneparken skal nok komme, og den kommer snart. Den overbevisning, har Kulbanekvarterets lokale ildsjæle stadig trods en bumpet udviklingsvej, der har været brolagt med udfordringer undervejs.

I sidste uge godkendte Teknik- og Miljøudvalget dog det projektforslag, der er lavet i samarbejde med beboere, interessenter, Områdefornyelsen Kulbanekvarteret og rådgivere. Et nik, der åbner for, at parkdrømmene kan udfolde sig. Det siger projektchef i områdefornyelsen, Siv Raun Andersen:

»Kulbaneparken er resultatet af en rigtig god proces med borgere, interessenter og alle man overhovedet har kunnet opstøve. De har alle udpeget tre overordnede temaer, som de vigtigste for Kulbaneparken. De tre temaer er ’Det Grønne’, ’Fællesskaberne’ og ’Bevægelse’. Så de er grundpillerne i det projektforslag, der nu er blevet godkendt. Næste skridt er, at projektforslaget skal færdiggøres, så parken kan udbydes,« forklarer hun.

Fra motorvej til fællesskab

Vi står på toppen af den grønne bakke, der allerede med sommerens komme har forvandlet sig fra en brun jordvold til en smuk grøn bakke.

Under os kører togene på den nye Ringstedbane, men det tænker man ikke meget over, når man lader blikket vandrer ned gennem de 800 meter grønt, der skal udgøre Kulbaneparken. En park, der strækker sig over hele 44.000 kvadratmeter og nærmer sig størrelsen på Ørstedsparken, hvis man trækker søen fra:

»Størstedelen af parken bliver udbudt, så den kan blive anlagt i 2021, men allerede i år anlægges Lanternen, som er et overdækket udekøkken, hvor beboere og foreninger har mulighed for at lave mad og spise sammen. Senere i år kommer også træningsredskaber og en bålplads ved siden af de nyttehaver, som er allerede anlagt i samarbejde med foreningen Kulbaneparkens Venner. Som nabo til Lanternen opsættes pavilloner til den bemandede aktivitetsplads, Kulværket, hvor personalet vil invitere til aktiviteter blandt andet i det nye værksted,« siger Siv Raun Andersen.

Projektchefen nævner også en anden vigtig funktion, Kulbaneparken får i kvarteret:

»Der skal skabes forbindelser på kryds og tværs. Kulbanekvarteret er præget af, at området oprindeligt var tænkt til at skulle gennemskæres af en motorvej, og derfor er boligblokkene opført med gavlene ind mod midten. Ingen gad jo vende ud mod en trafikeret vej. Nu er motorvejsplanerne dog erstattet af planerne for en dejlig park, og derfor handler det om at få skabt de forbindelser på kryds og tværs, som kan samle kvarteret og gøre parken til hjertet i midten,« siger hun.

Kvarteret indtager parken

Med på gåturen i det grønne er også Ejner Jensen, der har boet i kvarteret i 40 år og er næstformand i områdefornyelsens styregruppe. Ligesom formand for den frivillige beboerforening Kulbaneparkens Venner, Benjamin Friis går med. Begge glæder de sig over, at planerne er godkendt, men nævner, at der stadig er et stykke vej:

»Når vi ser tilbage på den her proces, så har der været meget modstand. Først var der Banedanmark, så har der lige været et anlægsloft, men nu begynder vi at kunne se et mål. Nu begynder vi at kunne ane, at der rent faktisk kommer en park en dag. Når man står her i dag, ligner området næsten en park, hvor små piger plukker vilde blomster. Kvarteret har ligesom bare indtaget området og sagt, at nu er det her vores park. Derfor er det også helt fantastisk, at vi ligesom kan bygge ovenpå det, vi har nu,« konstaterer Benjamin Friis.

De sidste penge skal i hus

Han tilføjer, at det er vigtigt, at kvarteret holder fast i, at det her er et projekt, der skal blive ved med at være. Der ikke må visne hen. En betragtning, Ejner Jensen er enig i:

»Det er rigtig nok et dejligt sted med alle de her vilde blomster. Det vil dog ikke vare ved, hvis det blot ender her. Derfor er det vigtigt, at holde kommunen op på, at vi altså vil have en færdig park. Som det ser ud nu, har vi fået bevillinger til grundparken, men budgettet er lige i underkanten af, hvad man skal bruge for at lave en ordentlig park. Vi mangler omkring 20 millioner kroner, hvis vi skal nå helt i mål. De penge skal vi finde, mens områdefornyelsen stadig er her, for det er min erfaring, at vejen til kommunen bliver noget længere, når de er væk,« siger Ejner Jensen.

Ifølge Teknik- og Miljøforvaltningens planer bør Kulbaneparken være klar til ibrugtagning ved udgangen af 2021. På trods af den lange og til tider bumpede vej mod færdiggørelsen af den grønne park, har troen på den alligevel været med til at ændre kvarterets identitet, fortæller Benjamin Friis:

»Jeg har snart boet her tættere på ti år end to år. I den tid, er man gået fra at bo i Vigerslevområdet til at bo i Kulbanekvarteret. Hvis ikke det siger noget om, hvad sådan park betyder for kvarteret, så ved jeg snart ikke.«

Benjamin Friis fra Kulbaneparkens Venner, Siv Raun Andersen fra Områdefornyelse Kulbanekvarteret og Ejner Jensen næstformand i områdefornyelsens styregruppe viste rundt i den kommene Kulbanepark, hvor de vilde blomster havde forvandlet den tidligere brune vold til en grøn eng. Foto: Benedicte Lorenzen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Sommerloppemarkeder i Absalon

Cykling i Frankrig for en verden uden sclerose