Sømunken i Rantzausgade 32 åbnede op igen 30. maj. Foto: Martin Sørensen

Elsker 😍 Wow 🤩

»Der har manglet en fiskeforretning på Nørrebro«

NY BUTIK. Fiskeforretningen Sømunken er endelig åbnet i Rantzausgade efter nogle startvanskeligheder, og her er der taget højde for både klima og havbund.

FISK: Den lille pige trykker næsen så tæt mod kølemontrens glas, som hendes cykelhjelm på hovedet tillader. Rejesalaten på den anden side af glasset har tydeligvis fanget hendes opmærksomhed, mens moren køber fiskefrikadeller og remoulade.

Christoffer Skov Pedersen, ejer Sømunken, smiler varmt til hende.

»Vi har mange børn i forretningen, det er dejligt,« fortæller han.

Sømunken, Rantzausgades nye fiskeforretning, slog dørene op i det tidligere slagterlokale allerede i februar. Men desværre nåede de kun at have åbent i fire dage, da det viste sig, at der var utætheder i kælderen. Det slog dem tilbage til start, og det var først 30. maj, at de igen kunne åbne forretningen.

»Og nu får vi snart et stillads op foran forretningen i seks måneder, fordi facaden og taget på ejendommen skal renoveres, så vi virker til at være lidt forfulgt af uheld,« siger Christoffer og trækker på skuldrene.

Torvehallerne og taverna

Uheldet til trods er det på mange måder en drøm, der er gået i opfyldelse for ham. Han har i tre år ledt efter et sted på Nørrebro at åbne en fiskeforretning. Og han har længe haft et godt øje til Rantzausgade, fortæller fiskehandleren, som selv bor ved runddelen med kæresten Emma, som hjælper til i forretningen.

»Der er så meget cykeltrafik her i gaden, at jeg tænker, det er et sted, man bliver set. Og jeg ville gerne åbne på Nørrebro, for der har manglet en fiskeforretning,« siger Christoffer, der, mens han ventede på at kunne åbne sit eget, blandt andet har arbejdet en årrække i Torvehallerne, hvor han har været butikschef. Sidste år arbejdede han på fisketavernaen Blaaregn Taverna i Jesper Brochmandsgade som fiskeslagter.

Med forældre, der var fiskehandlere, og med en morfar i samme erhverv, var det nærliggende for Christoffer at gå den vej. Han skulle dog lige forbi universitetet først og tage en bachelor – her skrev han ’tilfældigvis’ opgave om fiskeri og fiskeripolitik – før han for alvor fandt ud af, at drømmen var at åbne sin egen fiskeforretning.

Havbunden skal skånes

Han besluttede sig dog for, at hans fiskeforretning ikke skulle være en helt almindelig fiskeforretning.

»Jeg har særligt fokus på naturskånsomt fiskeri. Det vil sige, at fiskeriet er foregået mere kystnært og med særlige fangstredskaber, som er skånsomme for havmiljøet. Det kan være med bundgarn, ruser og tejner,« fortæller Christoffer.

Fiskene i hans forretning kommer også hovedsageligt fra Nordsø-regionen og alternativt fra de europæiske kyster for at belaste klimaet mindst muligt.

Det, som Christoffer og Emma langer mest over disken for tiden er makreller, kulmule, rødspætter og de økologiske linemuslinger (blåmuslinger). Christoffer ser dog gerne, at vi danskere begynder at tænke blæksprutte lidt mere ind i vores måltider.

»Der er virkelig mange blæksprutter i vores farvand, og vi skulle tage at spise flere af dem. Faktisk er det ofte dansk blæksprutte, man får, når man bestiller calamari (friterede blæksprutteringe, red.) i Spanien. Så kan man jo lige så godt spise dem herhjemme,« siger Christoffer og tilføjer, at blæksprutte faktisk er rigtig gode på grill.

Sagnet om Sømunken

Navnet Sømunken er faktisk en reference til et helt særligt sagn om en kæmpeblæksprutte, som blev fundet i Øresund i 1500-tallet.

»Det lignede, at den havde en bispehue på, så troede, at det var en slags havlevende munk og diskuterede, om den skulle begraves i hellig jord. Det blev den efter en folkeopstandelse,« siger Christoffer med et smil og tilføjer:

»På den måde kan man sige, at forholdet mellem naturen og mennesket er til forhandling. Og vi vil gerne opfordre til at tænke naturen mere ind i vores samfund.«

Se mere på Facebook-siden ’Sømunken Fiskehandel’.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Ingen panik – der er aldrig lukket

Sankthans: Bål ude i Emdrup Sø