Skorstenen på Enghavevej inden den blev forkortet med 11 meter. Arkivfoto: René Mølskov

Sur 😠 Haha 😆 Elsker 😍 Wow 🤩

Næsager: Derfor sender jeg skorstenen videre

KAMP. Et næsten enigt Teknik- og Miljøudvalg pålagde bygherre at genopføre skorstenen ved Enghavevej i sine fulde 31 meter. Kun Konservatives Jakob Næsager stemte imod. Og så standsede han flertallets beslutning. Læs her hvorfor.

SKORSTEN: Det har været en meget lang og følelsesladet debat, der det sidste år er foregået her i avisens spalter og i grupper på facebook.

Et langt stykke hen ad vejen har det handlet om den ulovligt påbegyndte nedrivning, som foregik for et halv år siden og nu har efterladt skorstenen på Enghavevej i amputeret tilstand.

Derefter har det handlet om, hvorvidt bygherren skulle have dispensation til at lade de nuværende 20 meter original skorsten stå, eller genopføre en helt nybygget skorsten på 31 meter i stedet.

Borgmesterens krav

Allerede inden Teknik- og Miljøudvalget skulle træffe beslutningen meldte formanden for udvalget, stedfortrædende teknik og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen, ud at hun ville kræve skorstenen genopført.

»Skorstenen er erklæret bevaringsværdig i sin fulde form og ikke kun i 2/3 af dens højde. Derfor bliver det også et klart nej fra Enhedslistens side til det ønske om dispensation, som bygherren har fremført. Hvis der ikke er politisk flertal for at holde fast i kravet om fuld genopførsel, er der jo ikke længere grund til at stemple ting som bevaringsværdige,« sagde hun inden mødet.

Ene mand blokerede det

Den beslutning var Konservatives Jakob Næsager imidlertid ikke enig i.

»Først og fremmest ønsker jeg, at man bevarer historien og beholder den originale skorsten. Det er ikke det samme at bygge en ny, selvom den bliver højere,« siger han og understreger:

»Vi konservative ønsker at bevare den originale. omend nu kortere skorsten, i stedet for at bygge en ny kopi fra grunden.«

Men en ting er, at være uenig. En anden ting er, at blokere et markant flertals beslutning. For kun konservative stemte for en lovliggørelse af den forkortede skorsten. Liberal Alliance undlod at stemme og resten af partierne stemte imod lovliggørelsen og altså for at stille krav til bygherren om at opføre en helt ny skorsten i 31 meters højde til mellem fem og otte millioner kroner.

»Jeg er usikker på, om vi overhovedet har hjemmel til at kræve det. Og så mener jeg, at det bevaringsværdige er det, der står tilbage af den oprindelige skorsten,« siger Jakob Næsager.

Alt skal frem i lyset

Men han erkender også, at han har en anden baggrund for ikke at acceptere beslutningen, som flertallet traf. For ved at benytte sig af Kommunestyrelseslovens paragraf 23 har han ret til at indbringe sagen for Borgerrepræsentationen. Og de møder er i modsætning til udvalgsmøderne offentlige.

»Det er mit indtryk, at der er mange følelser på spil i den her sag. Og jeg synes ikke, at det virker som om, der er truffet en rationel beslutning. Jeg føler, at der er et behov for at tage debatten i det åbne frem for bag lukkede døre,« siger han.

Om det ændrer beslutningen vil vise sig, når sagen kommer på mødet i Borgerrepræsentationen, men da Karina Vestergård Madsen tidligere udtalte sig var hun klar i spyttet:

»Vesterbroerne har allerede mistet slagtergårdene, og nu er en tredjedel af skorstenen væk. Bevaringen af den har hele tiden været et vilkår, og det skal vi ikke fravige. Skorstenen har lokal, kulturel og historisk værdi, og et politisk flertal har allerede demoleret slagtergårdene. Enhedslisten står ubetinget på de lokales og lokaludvalgets side her,« sagde hun tidligere i en pressemeddelelse.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

Rifbjerg-skulpturer afsløret i bulder og brag

Nye regler skal begrænse antallet af el-løbehjul i byen