Kjeld Krætzmer overtog sidste år familiens værk, Vaffelbageriet i Tivoli. Han elsker at arbejde midt i Tivoli med den gamle historie. Foto: Martin Sørensen

Vaffelbageriets nye direktør: ‘Selvfølgelig vasker jeg gulv’

37-årige Kjeld Krætzmer overtog sidste år Vaffelbageriet efter sine forældre. Det hele begyndte med oldeforældrene, der turnerede på kræmmermarkeder med friskbagte vafler.

Familiens hund, en Berner Sennen på størrelse med en hest, hedder Cookie. Naturligvis.

Kjeld Krætzmer er som arving til Vaffelbageriet vokset op med søde sager, og nu skal det også gå ud over hunden, der har navn efter en kage.

Men 37-årige Krætzmer, der sidste år overtog forretningen efter sine forældre, har immervæk noget at være stolt af.

Det hele startede i slutningen af 1800-tallet, hvor Kjeld Krætzmers oldeforældre tog rundt på kræmmermarkeder og solgte friskbagte vafler med flødeskum og frisk frugt. Dengang fandtes ikke is, men til gengæld kostede vaflen 5 øre. Nogle år efter, i 1906, spurgte Tivoli, om de ikke ville være indenfor i stedet for at stå udenfor. Det ville de gerne og åbnede en lille stand nede ved Tivoli-søen, hvor de solgte deres efterhånden berømte vafler. Opskriften på vafler havde de købt for 300 kroner for nogle af de andre fra markedspladsen, og det er stadig den samme opskrift, vaflerne bliver lavet efter. Opskriften vil Krætzmer ikke af med, men der er smør i, afslører han. I 1908 åbnede Vaffelbageriet i de lokaler, hvor det ligger nu lige ved siden af Italia og skråt overfor Mælkevejen.

Forkullede spir

Spring til 21.marts 1945: Shell-huset i København blev angrebet og også dele af Tivoli brændte. På det tidspunkt var det Kjelds Krætzmers farfar, der havde overtaget Vaffelbageriet. Han var en ung mand, der skulle giftes 14 dage efter, og han vidste ikke lige hvad han skulle gøre med forretningen, der var skadet af branden. Han klaskede derfor bare noget tagpap op, så det lige kunne holde sommeren over, men han fik aldrig ordnet det.

Da Kjeld Krætzmer og hans team så i januar skulle renovere hele Vaffelbageriet, kom de gamle forkullede spir til syne igen, og de fandt ind til det oprindelige tårn.

»Det er meget spændende at arbejde sådan et sted med så meget historie. Det et helt specielt, og jeg synes, at vi passer godt til Tivoli. Jeg tror ikke, at jeg kunne finde ud af det, hvis vi lå på den anden side af Tivoli,« siger Kjeld Krætzmer.

Uddannet i banken

Han er uddannet bankmand, har været filialdirektør i Nordea i Hellerup, hvor han har gennemgået en lederuddannelse. Han har som ung arbejdet i Vaffelbageriet, men der har aldrig været noget pres fra forældrenes side. Men drømmen om at have sit eget og drive historien videre, fik ham sidste år til at overtage ejerskabet. Med den samme opskrift på vafler, og med masser af is, softice, slushice og sodavand, særlige kager til påske og varme drikke til jul. Som i øvrigt er Kjeld Krætzmers yndlingsårstid i Tivoli.

»Så er folk i et andet gear og hygger sig meget, og vi gør meget ud af det med lys og alt muligt,« siger Kjeld Krætzmer.

Gennem tiden har Vaffelbageriet haft mange kendte og prominente gæster. Bill Clinton, der var i København 2005, under Obamas præsidentembede. Han kom sent om aftenen med en hær af bodyguards og bestilte kaffe og is i Vaffelbageriet. Også Michael Jackson har været forbi for at købe milkshake, og det svenske kongepar fik lagkage og kaffe.

Anker spiste kage

Men en af de historier Kjeld Krætzmer husker bedst er tidligere og nu afdøde statsminister Anker Jørgensen (S), der drak kaffe og spiste kage hver søndag formiddag i Vaffelbageriet.

»Han kom der også, da han var statsminister, og i den periode sad han ofte i hjørnet med ryggen til, så folk ikke kom og spurgte; ’hvad med min pension’ og ’hvad med skatten’. Men også efter han var gået ud af politik, vidste han meget, og 18. januar 2005 kom han om formiddagen og bestilte et glas rødvin. Han vidste, at der ville blive udskrevet valg,« siger Kjeld Krætzmer.

I dag kommer der også kendte, skuespillere og musikere, men det er stemningen og energien i Vaffelbageriet, der optager Kjeld Krætzmer.

Og selvom han er direktør og ejer er han ikke for fin til også at vaske gulv og gå ud med skraldet.

»Når klokken er 24 står jeg også og vasker gulv. Jeg kunne da ikke drømme om at stå og dirigere mine ansatte – vi er for samme mål, så selvfølgelig tager jeg også en gulvklud og går ud med skraldet.«

 

 

 

 

 

 

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skandalebyggeri: Kulturcenter udskudt i op til halvandet år kort tid inden åbning

Laura Valore sprang sig til firdobbelt guld