Det varer op til halvandet år, før kulturcentret åbner. Og hvem ved, måske endnu længere? Foto: Thomas Frederiksen

Skandalebyggeri: Kulturcenter udskudt i op til halvandet år kort tid inden åbning

Forsinket, forsinket, forsinket. På et eller andet tidspunkt, måtte Kulturcenter Kildevæld da åbne, og nu var det annonceret til september 2019 – to år efter første spadestik og tre år efter, det oprindelig skulle være sket.

Men det bliver heller ikke på det tidspunkt, at borgerne på Østerbro kan tage det nye kulturcenter i brug. I begyndelsen af året blev totalrådgiveren på projektet afsat.

LÆS OGSÅ: Kulturcenter forsinket igen-igen-igen-igen

Nu er der ved en gennemgang af bygningen konstateret alvorlige fejl. Fejlene er så alvorlige, at de kan medføre skimmeldannelse, lyder det fra kommunen. Processen med at udbedre disse fejl kommer til at forsinke kulturcentret med op til halvandet år. Der kan ikke laves noget, før en syns- og skønsmand har foretaget en vurdering, oplyser kommunen.

Dermed kan det meget vel blive omkring årsskiftet 2020/21, at kulturcentret står færdigt. Og hvem ved, måske varer det endnu længere? Østerbro Avis har talrige gange skrevet om den ene forsinkelse efter den anden.

“Jeg er dybt skuffet og ked af det. Tænk at sådan et lille projekt på 1000 kvadratmeter kan trække sådan i langdrag,” siger formand for Østerbro Lokaludvalg, Allan Marouf, som spørger:

“Hvordan kan det være, at man så sent i processen opdager, at der er noget galt, specielt når man har ladet samarbejdet ophøre med totalrådgiveren? For to måneder siden fik vi i lokaludvalget at vide, at det hele kørte på skinner. Der må placeres et ansvar for, at det er gået så galt,” mener han.

Det nye kulturcenter bygges sammen med Kildevældsskolen og skal byde på 1020 kvadratmeter med fleksible lokaler og bevægelsesfaciliteter i et træhus med store glasfacader. En dels af skolens eksisterende lokaler benyttes som en del af kulturcenter. Det er første gang, at der opføres et kulturhus i København på den måde, og det er åbenbart særdeles vanskeligt.

LÆS OGSÅ: Et stort skridt på vejen til et kulturcenter

Kulturcentret er en flere årtier gammel plan på Ydre Østerbro om at skabe et kulturelt forsamlingshus i den del af bydelen. I 2006 blev projektet for første gang nævnt i en budgettekst, og derefter gik der mange år, uden der skete noget. Da der kom områdefornyelse i kvarteret, blev idéen om et kulturcenter i tilknytning til Kildevældsskolen søsat, og det blev der bevilliget penge til i 2014 med planlagt åbning i 2016. Og siden er det forsinket gang på gang og altså nu igen.

Ingen foreninger har nået at booke lokaler, det skulle først ske efter sommerferien. Men Mads Kamp Hansen, chef for Byudvikling i Kultur- og Fritidsforvaltningen, understreger, at kommunen forsøger at finde andre lokaler i bydelen, som kan benyttes af lokale foreninger, mens vi venter på kulturcentret.

LÆS OGSÅ: Kulturcenter udskudt igen-igen…

I den forbindelse undersøges muligheder i Nordhavn, og man er blandt andet i dialog med By & Havn om ledige lokaler, som kan lejes. I Nordhavn er Havnekulturkontoret for nylig lukket, og senere på sommeren åbner der et flydende kulturhus.

Hvad med lokaler tættere på Ydre Østerbro? 

“Jeg kender umiddelbart ingen steder i nærheden, hvor det vil være muligt,” siger Mads Kamp Hansen. Østerbro Avis forelsår derefter den nedlagte områdefornyelses lokaler på Vennemindevej, som tilsyneladende er tomme. Det lover han, at kommunen vil undersøge.

Østerbro Avis arbejder på at få en kommentar fra Byggeri København om, hvorfor det kan gå så galt med at opføre kulturcentret. De er hidtil ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Kulturborgmester Franciska Rosenkilde (Alt) har ingen kommentarer til sagen.

LÆS OGSÅ: Kulturcenter udsat igen

LÆS OGSÅ: Østerbro får kulturcenter i 2016

Fakta om fejl: 

-Fejl ved dampspærrer i meget stor udstrækning, såvel ved ydervægge som ved tagkonstruktion. En konsekvens heraf kan være, at der opstå kondensdannelse og vækst af skimmel i konstruktionerne.

Bygningen var allerede behæftet med nogle vandskader i et etagedæk, som var opstået under udførelsen. Disse skader medfører også vækst af skimmel i konstruktionerne.

Sokler var udført med fejl, og afløbssystemet i terræn var ikke udført, så det kunne bortlede vand fra bygningen.  – Der blev konstateret manglende isolering og markante kuldebroer, der vil betyde et stort energitab i bygningen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Debat: Nye busstop på Gammel Kongevej er en hån

Vaffelbageriets nye direktør: ‘Selvfølgelig vasker jeg gulv’