Fiskerkoner på Gammel Strand cirka 1902. Foto: Københavns Museum

Elsker 😍

Forskningsprojekt: Sådan lød København i nittenhundrede-hvidkål

Forskning: For 200 år siden var lyden i Københavns gader helt anderledes end i dag. Ingen biler, prustende dieselbusser eller ringende mobiltelefoner. Men hvilke lyde prægede så byen?

Det er noget af det, som vil blive undersøgt i et storstilet forskningsprojekt kaldet ’Lyden af hovedstaden’. Projektet er finansieret af Velux Fonden og vil blandt andet munde ud i en særudstilling på Københavns Museum og inddrage unge i studiet af nutidens københavnske sprogudvikling.

Amagerkansk markedsskrigeri

Fortidens København var langt fra nogen stille by, men lydbilledet var mere varieret, og enkeltlyde skilte sig mere ud.

Det dengang velkendte ’Markedsskrigeri’ er i dag næsten forstummet, men tidligere var såvel tonelejet som dialekterne en vigtig del af handelen på byens pladser.

Dialekter fra Amager og Skovshoved blev holdt i live langt op i 1900-tallet, og enhver københavner vidste, at amagerkanerne dyrkede de bedste grøntsager og skovserkonerne solgte de friskeste fisk. Det er nogle af disse kendetegnende lyde som projektet vil undersøge.

Projektet består af fire forskningsprojekter og herudover et citizen science-projekt, en særudstilling i 2022-2023 samt en lydinstallation på Københavns Museum.    nmb

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Avatar

Om journalisten NMB

North Media Bureau (NMB) er de københavnske lokalavisers nyhedsbureau. Det leverer hver dag korte historier om samfund, kultur og sport.

Lyserød lykke: Nyt is-studio giver kys til københavnerne

Kan man spare sig fattig? – Giv os halvagterne tilbage til idrætslivet