Kronløbsøen er ved at blive etableret. Der bliver for tiden banket spuns ned. Senere skal det fyldes op med sand. Foto: By & Havn

Sur 😠 Like 👍

Ny ø er ved at blive grundlagt ved Nordhavn

Kronløbsøen. Der skal være gangbroer, men ingen biler på ny ø mellem Århusgadekvarteret og Sundmolen i Nordhavn. Til gengæld skal der være en parkeringsplads i kælderniveau med plads til 1000 biler.

Byudvikling: Det seneste år er der talt meget om en række store øer, som skal etableres uden om København.

Den mest kendte er den kæmpe Lynetteholmen, der skal ligge mellem Nordhavn og Refhaleøen.

Der er dog også en ø, som længe har været på tegnebrættet og er ved at blive etableret lige nu.

Det er Kronløbsøen, som skal ligge i havnebassinet mellem Sundmolen og Århusgadekvarteret i Nordhavn, hvor der skal være et 25.000 etagemeter stort byggeri med 233 boliger samt en parkeringskælder til 1000 biler for hele området.

Der skal være til- og afgangskørsel fra bredden ned til parkeringskælderen, mens der på selve øen ikke skal være nogle biler.

En del af vandet forsvinder altså.

»Mottoet er, at vi tager noget blåt og giver noget grønt tilbage,« siger Jens Damgaard, direktør i projektselskabet Kronløbsøen Projekt P/S, der er stiftet af By & Havn, Pension Danmark og Nordkranen Ejendomsudviklingsselskab.

»Øen er inspireret af Møn Klint, der vil være tale om et byggeri, som rejser sig,« siger han.

Bygningerne skal være i en randbebyggelse, og nogle af altanerne skal nærmest hænge ud over vandet. I midten skal der være et område, som betegnes som en grøn oase.

Der skal være gangbroer fra både Sundmolen og Århusgadekvarteret, som fører ud til Kronløbsøen.

Det bliver ikke i dette byggeri, som hjælper til, at Københavns Kommune får en højere andel lejeboliger, som der er til at betale for almindelige indkomster.

Lokalplanen for Kronløbsøen er nemlig fra 2011, det var fem år inden, at loven om, at kommunen kan kræve 25 procent almene boliger i nybebyggelser trådte igennem.

Kronløbsøen står færdig efter planen i 2023. Beboerne må dermed imødese nogle år med gener. Men det er beboere i Nordhavn generelt vant til, i takt med den ny bydelk bliver bygget.

»Folk er jo pionerer herude,« siger Jens Damgaard, som samtidig understreger, at der tages mest mulig hensyn til naboerne.

Der arbejdes på, at Kronløbsøen bliver certificeret i kategorien ’guld’ i det såkaldte DGNB-system, der er et system, der klassificerer bæredygtighed og miljøvenligt byggeri.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

DEBAT: Vi skal have plads til misbrugere

Kraftværket skød Nordvest Festival i gang