15 af eleverne fra 1 Reau U til klassejubilæet i torsdags. I bageste række fra venstre er det Gunner, Flemming, Ole, June, Jytte, Axel og Jan. I forreste række fra venstre er det Svend, Torben, Tove, Franz, Niels, Elsa, Randi og Steen. Foto: Hanne Bjørton

Like 👍

Kendis-klasse med store musikere fejrer 60 års jubilæum: Vores sanglærer var ingen inspiration

KLASSEJUBILÆUM. 15 gamle klassekammerater fra 1 Real U på Gerbrandskolen, blandt andre Gasolin-guitarist Franz Beckerlee og operasangerinde Tove Hyldgaard, mødtes i torsdags til jubilæum, 60 år efter sidste skoledag.


TORVEGADE: Et klogt menneske sagde engang (frit efter hukommelsen): »Det er godt at kende nogen i sit voksne liv, som har set ens mors gardiner.«

Med andre ord – når man har kendt hinanden lige fra barnsben, kender man bedre end ret mange andre det fundament, man hver især blev støbt i. Og det er rart.

Det gælder også 15 gamle klassekammerater, som i 1959 gik ud fra 1 Real U på Gerbrandskolen. De har sat hinanden stævne på Ravelinen for at genopfriske gamle minder og fejre 60-året for deres fælles sidste skoledag.

»Vi er vokset op sammen, seks dage om ugen, seks timer om dagen og det betød, at vi lærte hinanden utroligt godt at kende. Det betyder, at man kan gå direkte hen og snakke med hinanden. Det kendskab er unikt, og det er det, vi fejrer her. Det er faktisk ligesom vi lige er kommet hjem fra skole,« siger Franz Beckerlee. (Artiklen fortsætter under billedet)


1 Real U på Gerbrandskolen på sidste skoledag i 1959 sammen med klasselærer Harry Soelberg. Foto: Klassefoto

»Det er dejligt at ses igen, fordi man falder ind i de der roller igen. Og så er man jo også nysgerrig, og der kommer mange ting frem fra dengang. Vi mødte også hinanden for 10 år siden, så vi kender jo hinanden,« siger Jytte Friis.

Fra stor dreng til ung mand

Der genopfriskes også minder om, hvem man syntes var sød dengang, og hvem der så hellere ville se til andres side.

»Forestil dig, at vi først var en ren drengeklasse, og pludselig i det allersidste år var der en eller anden idiot, der sendte ni piger ind i klassen til dobbelt så mange drenge, der var fyldt med testosteron,« griner Svend Høegh. Der i øvrigt siden blev en habil vægtløfter.
»Jeg var i AK Viking og blev dansk mester tre gange – 1970, 71 og 72 – i 60 kg klassen, det var fjervægt. Ja, jeg vejer lidt mere nu,« siger han.

»Det var jo en tid, hvor man gik fra at være stor dreng til ung mand, og der skete alt muligt i kroppen, ens seksualitet kørte på fuld skrue, og man ærgrede sig over, at man ikke lignede James Dean til halv pris. Han var jo det helt store hit,« siger Franz Beckerlee.

Han og Wili Jønsson, der også gik i klassen, fandt siden sammen i Gasolin. Og 1 Real U rummer også den landskendte operasangerinde Tove Hyldgaard.

Men det var nok ikke hos skolens musiklærer, at den musikalske interesse blev støbt for så forholdsvis mange i klassen, mener Torben Lund Madsen.

»Jeg husker godt vor sanglærer – Gustav med violinen – men jeg tror nu ikke, at det var ham, der inspirerede,« siger han.

Og så trækker Amager Bladet sig tilbage, så selskabet kan hygge sig i fred. Efter frokosten gik man til Franz’ kolonihave i Haveforeningen Vennelyst og fortsatte med at udveksle historier fra dengang.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Fem fortællinger om fem stærke kvinder

Valdemarsdag: Amagerspejdere modtog ny fane fra prins Joakim