Nu lader det til, at 'Cykelpigen' alligevel må lade livet. Arkivfoto: Martin Sørensen

Sur 😠

Ny udvikling: Cykelpigen må lade livet på grund af altanprojekt

IKONISK: Det viser sig nu, at andelsboligforeningen Virklihedens gavl, som ‘Cykelpigen’ pryder, skal have franske altaner i forbindelse med byfornyelsen. Dermed må gavlmaleriet på hjørnet af Ravnsborggade og Nørrebrogade alligevel lade livet. Nørrebro/Nordvest Bladets læsere mener, at ‘Cykelpigen’ skal have en anden gavl.

GAVLMALERI: Det så ellers ud til at ende så lykkeligt for gavlmaleriet ‘Cykelpigen’, som bor på hjørnet af Ravnsborggade og Nørrebrogade. Efter udmeldingen om, at hun skulle lade livet som følge af byfornyelse i andelsboligforeningen Virkliheden, gik Ny Carlsbergfondet ind i sagen og meldte ud, at de ville bidrage til en genskabelse af maleriet, når gavlen, hun har prydet siden 1993, skulle renoveres.

Nu viser det sig imidlertid, at beboerne i ejendommen skal have franske altaner i gavlen som en del af byfornyelsen. Det kom som en overraskelse for Ny Carlsbergfondet, som nu har trukket deres tilsagn om at genskabe maleriet tilbage.

“De vil have franske altaner i selve gavlen. Det kommer bag på os. Vi har været i dialog med dem temmelig længe. Men dét har vi ikke hørt om før nu. Det er mig komplet uforståeligt, at de ikke har sagt det før,” siger fungererende formand Morten Kyndrup til Politiken og tilføjer, at det ærgrer ham, at fondet nåede at bruge et sekscifret beløb på at få konservatorer til at undersøge, om det oprindelige værk kunne overføres til den nye gavl eller om det skulle genskabes.

Hjælpen kom for sent

Michael Brinch, der er bestyrelsesmedlem i andelsboligforeningen Virkliheden forklarer til Politiken, at boligforeningen allerede var langt i projektet, da de hørte om Ny Carlsbergfondets interesse for at gå ind i sagen, og at de på daværende tidspunkt ikke havde alle godkendelser på plads.Han mener, at Ny Carlsbergfondet gik ind i sagen, da det var for sent.

“Da vi i tidernes morgen undersøgte mulighederne for at genoprette maleriet, var der ingen interesse. Ingen lokale fonde ville hjælpe. Jeg fik kun at vide, at Ny Carlsbergfondet ville støtte det, da jeg læste det i avisen. Da de var ude med konservatorer fra Nationalmuseet sagde jeg flere gange, at de var for sent på den,” siger han til Politiken.

En attraktiv nabo

Nørrebro/Nordvest Bladet har spurgt følgerne på Facebook, hvad de mener om sagen. Her mener flere, at det er en stor fejl ikke at bevare Seppho Mattinens ikoniske maleri.

‘Det er en skandale! Det er kunst, det skal bevares, man brænder heller ikke malerierne på Statens Museum for Kunst, fordi de flytter den væg, de hænger på. Beboere i den bygning – få jeres prioriteter i orden,’ skriver Astrid Hansen Holm på Facebook-siden.

Flere følgere mener, at ‘Cykelpigen’ skal have et nyt sted at bo, og nogle vil gerne have selskab af hende i deres nærområde.

‘Hun må gerne komme ud til mig i Nordvest,’ skriver Josefine Tsouk Brown.

Men så enkelt er det dog ikke ifølge Ny Carlsbergfondets Morten Kyndrup.

“Det er jo ikke et frit i luften svævende værk. I format og billedsprog er det beregnet på den gavl. Så det værk hører til på netop dét sted. Men jeg vil da ikke udelukke noget,” siger han til Politiken.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Gamle dagbøger bruges i ny udstilling

Et hus på Virginiavej: Et smørhul for enlige forældre