Skraldeafhentning i Nyhavn. PR-foto.

Sortering er blevet rutine: Nyhavn tager skraldet

STORBYSKRALD. Nyhavns Erhvervsforening har indført en fælles ordning, når affaldet skal sorteres – både for at skåne miljøet og effektivisere det travle arbejde i gadens mange restauranter og caféer.

NYHAVN: En dansker smider i gennemsnit 610 kilo affald ud hvert eneste år. Men med klimabevidsthedens indtog er der flere og flere, såvel private som virksomheder, som sorterer skraldet.

Det miljøvenlige fænomen er dog stadig ikke en indgroet vane hos alle københavnske erhvervsdrivende. Derfor har Københavns Kommune i nogle år forsøgt at få caféer, restauranter og butikker med på bølgen, så også deres plast, pap og papir ryger ud af dagrenovationen.

Erhvervsforening med

Nyhavn er et af de steder, hvor sortering gennem de sidste par år er blevet ren og skær rutine: Samtlige restauranter har via Nyhavns Erhvervsforening indgået en aftale med renovationsvirksomheden Junkbusters.

Ordningen, der har kørt siden 2014, er en investering for begge parter, mener Bo Hansen, som er formand for Nyhavns Erhvervsforening:

»Det er en ordning, vi er meget tilfredse med. Vi opsøgte i sin tid Junkbusters, fordi en af vores medlemmer havde anbefalet virksomheden. Vi må sige, at samarbejdet fungerer rigtigt godt. Sammen med Junkbusters tilpassede vi intervaller, mængde og pris og blev enige om, at både de og vi syntes, det var en god investering. Junkbusters kommer fast og henter plast-, papir- og papaffaldet hver tirsdag og fredag. På den måde ved vi altid præcis, hvornår det bliver afhentet, og at det sker inden for kort tid, så det ikke kommer til at ligge og flyde,« lyder det fra formanden.

En af Københavns Kommunes målsætninger i deres Ressource- og Affaldsplan 2024 er at øge den andel af affaldet, fra såvel private som erhvervslivet, der bliver genanvendt – og det kræver naturligvis i første omgang sortering.

Også fest-plastik

I en travl arbejdsdag kan det dog synes besværligt at bøvle rundt med emballagen, som ofte skal deles op, inden den ryger i de rette containere. Ifølge formanden for erhvervsforeningen ligger løsningen derfor i, at det skal gøres lettere at håndtere affaldet miljørigtigt.

Derfor har Nyhavns Erhvervsforening en fleksibel aftale med virksomheden om, at foreningen kan kontakte affaldshåndteringsselskabet ved særlige lejligheder, der skaber ekstra affald, fortæller Bo Hansen:

»Vi har jo ofte større begivenheder i vores gade som julemarkeder, sommermarkeder og Sankthans-fejring. Der bruger vi også Junkbusters til at hente de store mængder affald, den slags arrangementer selvfølgelig skaber,« siger han.

Plastikaffald, der genanvendes, bruges oftest til at lave ny emballage. Genbruget sender plastikken ind i en cirkulær proces, og mængden af plastik, der brændes eller havner i naturen, daler.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

To Rotary klubber går sammen

Dansk guitarstjerne udgiver ny single