Tasha (tv.) og Karina mener ikke, Laksegade-planen er gennemtænkt. Foto: Jacob Schneider.

Sur 😠 Like 👍

Beboere: Fanden ér løs i Laksegade

NYT KVARTER. Høringen om det nye Laksegade-kvarter er ovre, og bekymringerne står i kø blandt beboerne, som frygter for trafik og lokalmiljø.

LAKSEGADE: Et lastbilhelvede om morgenen, party-mekka om aftenen. Det er nogle af de bekymringer, beboere omkring Laksegade har, når Danske Bank flytter fra sit gamle domicil mellem Laksegade og Vingårdsstræde i 2023.

Det skotske livsforsikringsselskab Standard Life købte i marts 2017 hovedsædet for 1,4 milliarder kroner og har en vision om et nyt city-kvarter med forretninger i stueetagen og boliger i de gamle kontorer ovenover. Derudover er planen at nedlægge P-huset i Asylgade og bygge almene boliger her.

Lang byggefase

En ny lokalplan, som netop har været i offentlig høring, skal bane vej for hele herligheden, men når man kigger høringssvarene igennem, er der ikke meget at juble over hos folk i området.

To af dem er Tasha Michelle Masmas og Karina Thomsen, som begge har andelslejligheder i Laksegade. Det er både selve byggefasen og resultatet af den, de frygter.

»Det ene problem er tre til fem år med byggeri, det bliver ikke sjovt. Der er ikke nogen af os, der vil

Foto: Jacob Schneider.

få mulighed for at fraflytte i den periode. Det andet er, at det risikerer at blive enten Gothersgade eller en spøgelsesby.

Der er jo forskel på, om man tror på planen. Metrobyggeri har vi levet med i ti år, fair nok. Men hvis man ikke tror på det her projekt, så bliver den svær at sluge. Jeg kan godt frygte, at man gør noget overilet, fordi der ligger nogle gode penge i det.

Folk er jo skidetrætte af vejarbejde, det forstår jeg godt. Så man vil lave en del af arbejdet weekender, aftener og nætter. Jeg forestiller mig lige at vågne op hver nat klokken tre – det bliver jo et helvede,« siger Tasha, som har boet her i seks år.

Skrøbelige bygninger

Beboerne er også nervøse for, at deres gamle, historiske bygninger bliver udsat for overlast, både i anlægsfasen og bagefter.

»Oppe hos mig på tredje er der revner i væggene. Når lastbilerne kører om hjørnet, så står det hele og dirrer. Det er jo bygget lang tid før, der overhovedet var tænkt på en lastbil,« fortæller Tasha Michelle Masmas.

Karina Thomsen uddyber:

»Der er ikke noget i planen om konsekvenserne i forhold til støj og vareleveringer, når der kommer forretninger, restauranter og caféer – oveni et par hundrede lastbiler med varer til Magasin hver dag.

Huset er bygget på træpæle og er slet ikke funderet efter moderne, tung trafik.

Fra forslaget til den nye lokalplan. Illustration: Årstiderne Arkitekter

Der er allerede store sætningsskader i kælderen på grund af den tunge trafik, der kommer rundt her. Den udvendige del af vores hus er fredet, så vi kan ikke bare sætte lydisolerende vinduer i for at holde larmen ude. Skal der laves noget, så er det ikke de billige løsninger. Linolie, særlige kalkfarver og så videre.

Vi vil jo få fredningsstyrelsen på nakken, hvis vi ikke overholder vores forpligtelser. Men hvad med udgifterne? Hvis vi nu skal til at lave langsigtede renoveringsplaner og låne penge til dem, så risikerer vi jo, at folk bliver stavnsbundet. Bare se på Gothersgade: De mennsker, som købte inden den blev rigtig party-gade, kan jo ikke få de penge for deres lejligheder burde være værd.

Der bliver snakket meget om, at det efterhånden er for dyrt at bo inde i byen. Men en del af os i området er andelsforeninger med huslejer, hvor de fleste kan være med. Men med de udgifter bliver det for dyrt til, at det er skolelæreren, den studerende, sygeplejersken, der kan bo her. Lige nu er det en dejlig blanding,« siger Karina.

Party-mekka?

De to kan godt lide byens liv, men frygter at nærmiljøet bliver presset i takt med at caféer, restauranter og barer rykker ind, forklarer Karina:

»Men laver man nu noget, hvor man inviterer provinsen og resten af verden til at komme herind og være nogle timer, fest og farver og så går man hjem igen? Der er rigtigt mange, som lige kommer forbi og shopper, går på café eller bruger nattelivet, og så tager de deres taxa hjem. Det er trods alt os andre, der skal leve i det 24/7 – vi vælger det ikke fra og til..«

»Altså, vi er ikke bare imod det her. Vi har valgt at bo i byen, sådan er det. Vi har jo forståelse for, at Danske Bank flytter – de har været en fed nabo at have. Nogle kæmpestore, fredede bygninger midt i byen, selvfølgelig skal man have noget ud af dem, også kommercielt. Jeg forstår udmærket udviklingen, men man skal ikke ødelægge hele området,« slutter Tasha.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Ny kongreshal i Bellakvarter

Designa Køkken åbner nyt showroom