Træ, der er godt pakket ind i larvernes spind. Foto: Hanne Bjørton

Wow 🤩 Like 👍

Træer er sovset ind i larvernes spind

INVASION. Millioner af spindemøl-larver har spundet et gråt net ud over tusindvis af tjørne og træer på Amager Fælled og fortæret deres blade. »Bladene kommer igen og træerne skal nok overleve,« siger naturvejleder Jes Aagaard.

AMAGER FÆLLED: Store dele af de tætte, grønne tjørnekrat på Amager Fælled, hvor man tit kan lytte til nattergale, er forvandlet til spøgelsesskov.

De grønne blade er fortæret, og træer og buske er i stedet vævet over med et tæt, gråt spind.

I store klaser i spindet sidder millioner af sorte larver af arten spindemøl, som har skabt de enorme flader af spind. Nogle af dem hænger ned i deres tynde tråde, så forbipasserende kan få dem i håret og på tøjet – og så føles skovturen måske ikke så frisk og grøn for en del af os byboere. (Artiklen fortsætter under billedet)

Der er ikke noget bladgrønt at hente på hegnspælene, men dem har spindemøllets larver også invaderet. Foto: Hanne Bjørton

Naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen tør ikke sige, hvorfor der er så mange larver.

»Det er måske startet med, at der har været et gunstigt miljø for arten. Lige om lidt sværmer spindemøllene omkring, de er helt hvide med små prikker, og de har formentlig ikke nogen særlig stor flyveradius, og så lægger de deres æg i tjørne lige i nærområdet og de udklækkes derfor på samme sted året efter.«

Er det et lokalt fænomen?

»Nej, det er landsdækkende. På Kalvebod Fælled nord for vores Naturcenter er der også rigtig mange. Det ser ud som om, at træerne har fået gift eller at nogen har kastet en forbandelse over dem,« siger Jes Aagaard.

Nye blade som forsvarsanlæg

Spindemøllenes larver har ædt tjørnenes blade, men der kommer nye.

»Tjørnene har bladanlæg til de blade, der skulle springe ud til næste forår, så dem aktiverer den. Træerne har det som et forsvar – de er vant til at blive angrebet af skadedyr. Der bliver lidt færre blade, men det bliver grønt igen.«

Men hvis spindemøllene kommer igen flere år i træk, så skal tjørnene til at springe ud to gange om året?

»Ja, men det er ikke sådan, at de pludselig løber tør for blade. Hvis der kom en ekstra generation af spindemøl samme år – og det gør der ikke – så ville træernes liv være i risiko.«

Jeg så ikke nogen fugle, der sad og mæskede sig med larver, hvorfor?

»De kan ikke komme til dem. Det er lidt lige som, at du nok også ville finde det klamt og ulækkert, hvis du skulle ind i et spindevæv for at hente din frokost.«

Jo, tak. Det må jo være millioner af spindemøl, der så snart letter fra tjørnene. Kan fuglene så spise dem til den tid?

»Det er et lillebitte uanseligt møl, som kun flyver om natten, og da er det kun flagermusene, der kan tage dem. Så flyver møllene rundt og parrer sig, og så finder en hunnen en tjørn i nærheden, hvor æggene lægges og ligger til næste forår.«

Naturvejlederen fortæller videre, at spindemøl foruden tjørn også godt kan lide æble-, pære- og blommetræer.

»Og det er jo lidt værre, for det giver færre frugter. Mit råd til haveejere er, at hvis træer angribes, skal man ikke sprøjte gift på. Spul i stedet træet med en haveslange eller brug en stiv kost, så der kommer hul på spindet, og så kommer fuglene og klarer resten.«

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Distortion på Vesterbro blev bedt om at skrue ned 11 gange

Tag en ’swing om’ i Jægersborggade