Tyverierne af gadebænke fra det københavnske bybillede finder sted over hele byen, oplyser Københavns Kommune. Arkivfoto: Christian M. Olsen

Sur 😠 Ked 😭 Like 👍

Ekstreme midler tages i brug: Tyverier af gadebænke eksploderer

I de seneste to måneder er der forsvundet mellem fem og ti københavnerbænke om ugen fra københavnske gader og parker. Tyvene har blandt andet brugt en gravemaskine.

TYVERIER: De ikoniske københavnerbænke er i høj kurs på det sorte marked. Alene i år er der stjålet over 40 københavnerbænke fra klommunes arealer. I de seneste måneder er der forsvundet op mod ti om ugen, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen.

»Vi har tidligere haft problemer med bænke, der stjæles. Men den seneste tid er det taget meget kraftigt til. I april og maj blev der stjålet mellem fem og ti bænke hver eneste uge, så det er et rigtigt stort problem,« siger Jakob Hjuler Tamsmark, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i en pressemeddelelse.

»Det koster mange skattekroner at købe nye bænke ind, og samtidig tager det tid og ressourcer fra de opgaver, vi ellers skal løse ude i byen, når de nye bænke skal monteres,« siger han.

En københavnerbænk koster i omegnen af 10.000 kroner inkl. montering.

Forsøg med gravemaskine

Forvaltningen oplevede første gang problemer med tyverier af københavnerbænke for to år siden, men efter en koordineret indsats med politiet og stor bevågenhed i offentligheden om sagen hørte tyverierne stort set op.

»Det er klart, at vi har kigget på, om bænkene var sikret godt nok, efter vi oplevede problemet i 2017. Og det har givet anledning til flere nye tiltag, som skal gøre det sværere at stjæle bænkene og lettere at genkende dem som tyvekoster, når de først er blevet stjålet. Men desværre kan vi se, at tyvene så bare tager mere ekstreme midler i brug. Blandt andet har man forsøgt at stjæle vores bænke i Amager Strandpark med en stjålet gravemaskine. Det er praktisk talt umuligt at sikre sig ud af,« siger Jakob Hjuler Tamsmark.

Florerer på nettet

I 2017 dukkede mange af de stjålne bænke op på forskellige markeder på internettet, og det samme gør sig gældende denne gang.

»Jeg vil opfordre til, at man sætter sig godt ind i sagerne, inden man køber en brugt københavnerbænk, da den meget vel kan stamme fra et af tyverierne her i København,« siger Jakob Hjuler Tamsmark, der samtidig opfordrer folk til at kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Christian Olsen

Om journalisten Christian Olsen

Jourhavende hos North Media Hovedstaden og journalist på City Avisen. Har beskæftiget sig med lokaljournalistik i København i en årrække. Skriver bl.a. om politik, trafik, byudvikling, kultur og byens liv.

IDÉmøbler bliver til ILVA

Kronen holder markedsdage med rabatter