Peter Læssøe, byrådsmedlem i Dragør siden 2010, skal drive Dragør Is. Foto: Martin Sørensen

Byrådsmedlem har fået sig et ishus

FAMILIEVIRKSOMHED. Dragørs 2. viceborgmester, Peter Læssøe fra Liste T, har – ved siden af fuldtidsjob og byrådshverv – overtaget og istandsat det legendariske Dragør Is ved havnen, der nu skal drives som familievirksomhed.

DRAGØR HAVN: Peter Læssøe letter på metalpersiennerne foran vinduer og indgangsdør og åbner døren lidt på klem, så Amager Bladet kan komme indenfor og kigge.

Vi er på besøg to dage før, at Dragør Is genåbner på Strandlinien på kanten af den gamle by i Dragør, ned til havnen.

Og 12-15 gange, mens vi er på besøg, får den åbne dør og facadeskiltet med Dragør Is lokket is-sultne folk ind i butikken, hvor Peter Læssøe må skuffe dem: »Nej, nej – vi åbner først på lørdag.«

For det her er et legendarisk is-hus, stiftet i 1927 af fisker Jan Schwartz, og siden er folk fra Amager og et meget stort opland uden for øen taget hertil for at spise is og lade sig charmere af den gamle by.

Overtegnede har også været på den for over 30 år siden, da en ungdomskæreste insisterede på, at vi skulle køre hele vejen hertil fra Korsør – selvfølgelig for at se Dragør, men sandelig også for at spise is.

Tilbage i familien

Jan Schwartz er Peter Læssøes svigermors far. De seneste 54 år har familien Høgh forpagtet isbutikken, men 1. marts overtog Peter Læssøe den – hans svigerforældre ejer butikken og ejendommen bagved – så nu er den tilbage på familiens hænder.

De sidste tre måneder er gået med istandsættelse.

»Alt er renoveret, altså vi snakker helt ned til kloakken,« fortæller Peter Læssøe.

Mens Dragør Is tidligere tog imod med en stærk blå farve, er facadeskiltet, striberne på baldakinen over indgangen, folien på is-diskene og en del af fliserne i lokalet nu holdt i den originale Dragør-grøn, og de øvrige fliser i butikken er meget passende flødeisfarvede.

»For det er dansk flødeis, vi skal sælge her,« siger den nyslåede ismand.

Sommerferie til efteråret

Det er ellers ikke fordi, Peter Læssøe stod og manglede noget at beskæftige sig med.

Han arbejder fuldtids med projektledelse og konsulentopgaver i firmaet Globeteam, og så er han gruppeleder i byrådet for lokallisten Liste T og sidder både i Økonomiudvalget, Social- og Sundhedsudvalget, Folkeoplysningsudvalget, Handicaprådet med mere.

»Det har været lidt kaos med lokalpolitik, fuldtidsjob og så det her. Men da familien Høgh ville stoppe med forpagtningen, havde mine svigerforældre forkøbsret, og så kom jeg til at overtale familien til det, og så har der været tryk på siden.«

»Jeg blev selv uddannet stærkstrømsingeniør for 30 år siden, så jeg har selv lagt noget af el’en ind. Men prøv at forestil dig, hvor meget tid det tager at finde en VVS’er og en murer til opgaverne her,« siger Peter Læssøe.

Lige i butikkens opstart kommer han også til at stå bag disken selv.

»Kun i starten – så er det meningen, at mine børn skal stå for issalget. Min datter på 18 og søn på 21 bor stadig hjemme, og der er så et medarbejderhold på 15-20 personer i alt. Men først kigger jeg ud i, at sommerferien først kommer til efteråret. Jeg skal ikke pive, jeg er selv gået ind i det. Og jeg synes, der er en stor charme i, at få Dragør Is tilbage i familien. Det er et fedt projekt at lave sammen med sin meget nære familie,« siger Peter Læssøe.

Kontant civil ulydighed

Byens nye ismand skrev for et stykke tid siden på Facebook, at Dragør Is ikke tager imod kontanter, og det vakte utilfredshed hos en lille del af kunderne.

»Det handler om hygiejne. Jeg talte med Fødevarestyrelsen om smiley-ordning, og vi havde en lang snak om brug af plastikhandsker. Vi var enige om, at håndvask er bedre for hygiejnen. Hvis du står og betjener et rent tastatur på kasseapparatet og ikke tager imod kontanter, så kan du godt tage imod en is-ekspedition mere. Og så er der også nogle andre sidegevinster ved at droppe kontanter for os.«

»Jeg er helt klar over, at der står i en bekendtgørelse, at man »som udgangspunkt er forpligtet til at modtage kontanter«, så det er en lille civil ulydighed fra vores side,« siger Peter Læssøe. Inden han må fortælle endnu et hold ivrige kunder, at her først er åbent om to dage.

Dragør Is, Strandlinien 15 i Dragør skal sælge dansk flødeis fra Premier Is og kaffe fra Coffee Collective. Ishuset åbnede officielt lørdag 8. juni og har åbent dagligt kl. 10-22
Følg med på Facebook-siden Dragør Is

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Ali var en del af bandemiljøet – nu coacher han unge

Overrasket Laura Lindahl røg ud af Folketinget: Manglede ti stemmer