Kvamm og Povlsen stiller op for Danmark til EM i fodbold i Parken næste år

Den tidligere landsholdsangriber Flemming Povlsen og rocksangeren Simon Kvamm er udpeget til ambassadører for de frivillige for de kampe, der skal spilles i Parken, til EM 2020.

Det er 30 år siden. Datoen var 17. maj 1989.

Danmark tog imod Grækeland i VM-kvalifikationen i den gamle idrætspark, hvor den største del af stadion bestod af ståpladser.

Dansk Boldspil Union (DBU) fyldte 100 år dagen efter, og masser af internationale gæster var derfor på besøg i Københavns Idrætspark.

Og hvilken kamp de og de øvrige tilskuerne fik at opleve i den gamle idrætsarena på Østerbro en smuk og solrig forårsaften.

Danmark vandt 7-1 med mål scoret af syv forskellige spillere.

Målet til 4-1 blev sat ind af Flemming Povlsen, som på oplæg af en anden tidligere AGF’er Jan Bartram headede bolden i mål, efter han på elegant vis fløj gennem luften foran den gamle endetribune Hockeybanen.

På kanten af Fælledparken

30 år senere er Flemming Povlsen blandt gæsterne få meter fra, hvor han satte hovedet på bolden i 1989, da han er blandt dem, som præsenterer, at tilmeldingen til at være frivillig hjælper til EM 2020 er åbnet.

Det sker i Fælledklubhuset på kanten af Fælledparken tæt ved Vibenshus Runddel, hvor de fire Østerbro-klubber HB, Heimdal, Viktoria og Østerbro IF har hjemme.

Landsholdet som spillede champagnefodbold i 1989, kom ikke med til VM i 1990. Til gengæld kom de med til EM 1992 i Sverige på et afbud, da der var udbrudt borgerkrig i Jugoslavien, som ellers havde kvalificeret sig.

Størstedelen af det danske landshold fra 7-1 sejren mod Grækenland var med til at gøre Danmark til Europamester tre år senere.

Til næste år skal EM fordeles over 12 forskellige arenaer rundt omkring i Europa.

Danmark skal for første gang lægge græs til EM i fodbold, når der skal spilles fire kampe i Parken, tre indledende kampe og en ottendedelsfinale.

Den mindste arena

Flemming Povlsen, som er en af DBU’s ambassadører for frivillighed til slutrunden næste år, nåede at spille i Parken, efter den var blevet ombygget i 1992, samme år som triumfen i Sverige.

Han lægger vægt på, at det er det mindste stadion, som er i brug til EM 2020. Det beviser ifølge den tidligere landsholdsangriber, at Danmark kan noget særligt.

Frivilligheds- og foreningskulturen her i landet spiller en rolle.

»Det er de frivillige, som bærer det hele. Det er holdet bag holdet. Det er dem, som får tingene til at køre,« siger han.

Man kan passende tilføje: »It’s the danish way to rock«, som var Danmarks VM-sang af gruppen Nephew i 2010, da slutrunden fandt sted i Sydafrika.

Og apropos Nephew så er gruppens forsanger Simon Kvamm i lighed med Flemming Povlsen udpeget som ambassadør for de frivillige kræfter til EM næste.

Stærk dansk værdi

Han er også til stede i Fælledklubhuset, hvor han præsenteres, og han fortæller om sin passion for fodbold.

Simon Kvamm er ikke i tvivl om, at de frivillige spiller en stor rolle både i fodboldens verden og i sin egen musikverden:

»På musikfronten betyder de frivillige, at en masse kulturhuse og festivaler kan eksistere. Der er mange steder, hvor der spilles musik i Danmark, som ikke ville findes, hvis det ikke var for frivilligheden,« siger han.

»Det betyder meget, at folk gider samles og banke noget op af jorden, som ikke er for pengenes skyld. Jeg opfatter det som en stærk dansk værdi,« siger Simon Kvamm.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Kødbyens Fiskebar fylder 10 år

Ali var en del af bandemiljøet – nu coacher han unge