Per Thorup, Birgit Sivertsen, Torben, Per Christiansen og Per Lorentzen. Foto: Martin Sørensen.

Røse, du gamle: Hyggeroernes klub

JUBILÆUM. Gennem årene har fællesskabet været i højsædet hos Røse Kajakklub, 90 år 16. juni.

KASTRUP LYSTBÅDEHAVN: Kaffen er klar i det gamle køkken, mens folk indfinder sig ved bænkene på den lille terrasse udenfor den rødmalede barak. Der pudses lidt på kajakkerne, pagajerne findes frem og et par kvikke bemærkninger ryger gennem luften, mens grillen renses og fyldes med kul.

Onsdag er fast klubaften i Røse Kajakklub. Stemningen er som en familiehyggeaften, hvor ugens

Foto: Martin Sørensen.

planer og gøremål vendes. Men snart slæber de fleste fremmødte kajakkerne mod havnen, og så skal der ellers roes. Nogle bare en hurtig tur ud at vende, andre en lidt længere tur i Øresund. Men fælles for alle er, at man sidder bænket med sit medbragte mad til grillen og nyder et glas fra de fælles vindunke. Sådan ser det ud hver onsdag året rundt – med mindre det er jule- eller nytårsaften, fortæller formand Torben Hassel, mens han viser rundt i klubben, som næste søndag kan fejre 90 års jubilæum:

»Det er jo en dag, vi er meget stolte af og ser frem til. En dag, hvor man skuer tilbage rent historisk, men også ser fremad. Det er vigtigt at bevare ånden.«

Mange aktiviteter

Klubben har altid været en klub med det sociale i absolut fokus. Mange medlemmer har været aktive i klubben gennem mange år, flere har fundet deres ægtefæller her og stadig nye kommer til. Der er i dag godt 80 medlemmer, heraf cirka 60 aktive roere.

Foto: Martin Sørensen.

Birgit Sivertsen står for støtteforeningen Bivognen, som lige har investeret i en ny motorbåd til klubben.

»Det er dejlig nemt at indordne sig i de vaner og rutiner, som klubben værner om – ellers hører man ikke til. Venskab og kammeratskab…«

Blandt de faste traditioner og aktivititer er orienteringsløb, svømning, gymnastik, løb, yoga, cykling, lotteri og ture – både til lands og til vands – i ind- og udland. Og naturligvis fællesspisning ved standerhejsning og højtider.

»Når man læser i de gamle blade kan man se, at Røse var helt suveræn til at lave alle de her ekstra aktiviteter, der virkelig kunne samle folk. Og grillen var altid tændt,« griner formanden.

Flere flyttedage

Røse Kajakklub blev stiftet 16. juni 1929 af brødrene Erik og Imanuel Starup. Det startede med en enkelt kajak, ’Den Sorte Djævel’, der fik plads i et gammelt skibsruf ved Thyges Bro. Klubben fik hurtigt flere medlemmer og flere kajakker og blev en rigtig kajakklub, der var centrum for roning,

Foto: Martin Sørensen.

sammenhold og hygge.

I 1940 satte tyskerne hængelås på Røse Kajakklub. Trods det fortsatte klublivet i smug, og i 1945 genopstod klubben og en ny generation tog fat. Klubbens adresse var Thyges Bro frem til årene 1949, indtil den blev flyttet for at give plads til de store hangarer i lufthavnen. Klubben blev da flyttet til forstranden ved den nu gamle lystbådehavn, men det var ikke sidste gang, klubben holdt flyttedag.

Da lystbådehavnen blev bygget, lå klubben igen i vejen og blev flyttet 200 meter til dens nuværende placering tættere på Amager Strandvej, nu nummer 413.

Også tid til at ro

I dag er den hyggelige ånd præget af lidt ældre mennesker, som dog ofte slæber børnebørnene med, når der skal roes, males, gøres rent eller grilles.

Foto: Martin Sørensen.

»Vi hjælpes ad om alt. Når der skal ordnes noget, møder næsten alle op og giver et nap. På den måde har vi jo også en god økonomi, fordi vi ikke skal ud og have håndværkere. Det hele foregår på frivillig basis. Vi har dog ikke nogen ungdomsafdeling – næsten alle er 30 plus,« fortæller Per Thorup, som har været kasserer gennem 30 år.

Torben Hassel forklarer:

»Førhen var det i den grad en ungdomsklub med masser af fester og par, der mødte hinanden hernede. Vi har lige fået en mail fra Søren og Gitte i Sydøstaustralien, som blev forlovet hernede til vores 50 års jubilæum…

Foto: Martin Sørensen.

På et tidspunkt flyttede naboklubben Neptun over i den nye lystbådehavn, og de er blevet Team Danmark kraftcenter. Så hvis nogen er interesseret i eliteroning nu, sender vi dem derover.«

»Vi har også fået nogle ældre derovre fra, som syntes, at der var for meget spræl,« griner Kent Wieslander, som er materialemand og står for køkkenet.

Det lyder jo også virkelig hyggeligt. Men hvor meget får I egentlig roet?

Latter og fnis fylder køkkenet, og bestyrelsesmedlemmerne liner medlemmernes meritter på vandet

Foto: Martin Sørensen.

gennem årene op – blandt andet et verdensmesterskab og OL-deltagelser.

»Det sker da af og til…«

»Vi er en del stykker, der har roet over 1.000 kilometer i år,« siger Kent.

Til generalforsamlingen uddeles der pokaler for flest roede kilometer for herrer og damer. Kent vandt hos herrerne med godt 1.800 sidste år. Så pagajerne er bestemt i sving hos Røse, for eksempel til fællesroning søndag formiddag.

»Det, der er så dejligt, er at folk ikke er holdt op. De har roet her, siden de var små, og de er stadig i klubben. For os er det vigtige, at det er en rigtig klub – ikke som på kajakhotellet, hvor man lige snupper en kajak, ror og så tager hjem igen. Men man har aldrig pralet med de sportslige præstationer – fællesskabet har været i fokus, og det skal man kunne mærke, når man kommer ind,« siger formanden.

Foto: Martin Sørensen.

Til denne klubaften er der besøg af tre historiske Røse-piger: Bente Molin, Inge Marie (Rie) Thomsen og Annie Fogelstrøm. Bentes barnebarn Siff er Røses yngste medlem og aktiv roer. Rie var gift med Bent Thomsen, som blev verdensmester i 1000 meter kajak i Frankrig og var formand i årene 1952-1961. Annie var gift med smeden i Kastrup. De stiller op til fællesfoto foran klubhuset, hvor de er kommet det meste af en menneskealder.

Jubilæums-tidsskrift

Tårnby Stads- og Lokalarkiv har lavet et særnummer af tidsskriftet ’Glemmer Du’ om Røse Kajakklub i anledning af 90 års jubilæet. Det ligger på Hovedbiblioteket, Kamillevej, bibliotekets hjemmeside eller Tårnby Rådhus.

Foto: Martin Sørensen.

Klubben holder både reception og stor fest i anledning af 90 års dagen. Her skal der synges historiske og nyere klubsange mellem hyggen og skåltalerne.

Se mere: www.roesekajakklub.dk

 

Foto: Martin Sørensen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Kgs. Enghave & Valby Bladet og Amager Bladet. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem godt 20 år, de seneste fire på godt og ondt. Jeg er nysgerrig på menneskelivets mangfoldige historier inden for kultur, sport, trafik og politik. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Sådan stemte København: Her er persondramaerne

Trods katastrofevalg: Rådhuspolitiker kan øjne Folketinget