Skal vi ikke passe bedre på hinanden og klimaet og tage cyklen og metroen i stedet for bilen, spørger læseren. Foto: Martin Sørensen

DEBAT: Trafikkontraster – Hvad sker der Vanløse?

Af Grethe Bidstrup, Ådalsvej

Lørdag 25. maj var en dag fuld af håb og skuffelse.

Håbet fik jeg på Christiansborg Slotsplads, hvor jeg sammen med mange tusind mennesker deltog i Klimademonstrationen.

Der blev talt om forbruget af co2, der skal ændres betydeligt for at leve op til Paris – aftalen, industriens fortsatte svineri med affald, rovdriften på naturen, landbrugets forbrug af kemikalier og transporten, der er en af de største syndere.

Alt sammen fremlagt af mennesker og grønne bevægelser, der har forstået og sat sig ind i, hvad der kræves af os alle for, at vi skal bevare kloden, som et levedygtigt sted. Et af de mennesker, som har forstået, at der skal handles på klimaproblemet er Greta Thunberg, 16 år og klimaaktivist. Hun var den samlende figur under demonstrationen. Masser af unge mennesker var mødt op for hendes skyld, og det var det, der gav mig følelsen af håb.

Senere på dagen tog jeg Metroen hjem til Vanløse. Herfra cyklede jeg hjem gennem villavejene, og her blev min håbefulde optimisme udfordret og næsten forvandlet til skuffelse.

For at cykle her må man køre midt ude på vejen, for der holder parkerede biler i begge sider. Det siger sig selv, at det er farligt, dels kan man ikke se, om der kommer biler fra sidevejene og dels er der visse steder, hvor pladsen er så trang, at en cyklist og en bil ikke kan passere hinanden.

Når man cykler igennem krydsene, er der hverken lysregulering, fodgængerfelter eller anden tydelig afmærkning. Ja, jeg taler om Katrinedalsvej, og jeg taler om trafiksikkerhed.

Meget værre bliver det, når vi begynder at tale om det kæmpe Co2 udslip, der opstår, når alle mennesker synes de skal have en bil eller to for at komme ordentligt afsted på arbejde, aflevere børn og købe ind på vejen hjem. I skarp konkurrence med de mennesker, der kommer fra Storkøbenhavn i øvrigt, der benytter metroen, og derfor skal finde et sted at parkere.

Da jeg parkerede cyklen hjemme, konstaterede jeg, at jeg blev udfordret trafikalt, som så mange gange før, men at jeg dog stadig var fysisk intakt. Endv. havde jeg også nogle optimistiske oplevelser, to biler holdt tilbage for mig, hvor de kunne have valgt at køre frem, og bag det tavse vink ”kør” anede jeg en venlig ydmyghed. Ydmyghed fører jo som bekendt ofte til selvransagelse og forståelse af situationens alvor, og så er det bare om at håbe på efterfølgende handling!

Mit råd ville være: benyt jer af det offentlige, tag cyklerne frem, lær jeres børn at navigere i trafikken. Det bliver lettere, når der tyndes ud i bilstrømmen. Så behøver børnene heller ikke at køre på fortovet til fare for ældre mennesker. Så Vanløse: Skal vi snart gøre noget ved det?

I vil jo alle gerne have tryghed og en renere luft – især for vores børns skyld.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Superhelten lander på Frederiksberg

Københavnerne er blevet mere trygge