Pia Olsen-Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL) er spidskandidater i Københavns Storkreds. Foto: Jens Dreisling/ Ritzau Scanpix

Sur 😠

Før folketingsvalget grundlovsdag: De røde kæmper om hovedstaden

FOLKETINGSVALG. Et klart flertal af vælgerne i Københavns Storkreds stemmer på rød blok, det sås tydeligt ved europaparlamentsvalget. Politisk kommentator Hans Engell mener, at Socialdemokratiet er truet som det største parti.

FØR VALGET: »Valget til Europa-Parlamentet bekræftede, at København er en rød by,« siger politisk kommentator og tidligere minister Hans Engell, som vi har talt med her op til folketingsvalget.

SF blev det klart største parti i hovedstaden ved valget til Europa-Parlamentet.

Her var den grønne dagsorden afgørende for mange vælgeres kryds, vurderer han.

»Det er jo københavnere, som er til kødfri dage, te og cykler. Tusinder gik jo nærmest direkte fra klimademonstrationen på Slotsholmen til stemmeboksene,« lyder det fra Hans Engell, som er spændt på at se, om stemmerne fordeler sig på samme måde til folketingsvalget.

LÆS OGSÅ: Løkke har udskrevet valg til fars dag: Kampen om hovedstadens stemmer

Fremgang til EL og SF

Socialdemokratiet har nærmest automatisk været det største parti i København gennem tiderne, men de skal ikke føle sig sikre denne gang.

»Jeg tror, at Enhedslisten og SF får et godt valg i København, og Socialdemokratiet skal stramme sig an,« siger han.

Der er ikke tidligere erfaringer med folketingsvalg og europaparlamentsvalg, som ligger så tæt på hinanden. Nogle vælgere kan meget vel stemme anderledes ved det ene valg i forhold til det andet. Hans Engell vurderer dog ikke, at det vil være lige så meget som forskellen på et folketingsvalg og et kommunalvalg.

»I 2001 lå kommunalvalget samtidig med folketingsvalget, og her var der 37 procent, som stemte forskelligt ved de to valg. Der tror jeg, at det er noget andet med europaparlamentsvalg og folketingsvalg,« siger han.

LÆS OGSÅ: SF er det største parti i København

Dramatik hos V og DF

Når det kommer til de interne kampe om at få plads i Folketinget, forudser han mest dramatik hos Venstre og Dansk Folkeparti. Hos Venstre stiller tre stærke kandidater fra hovedstaden op: Tommy Ahlers, Martin Geertsen og Jan E. Jørgensen.

»Mit gæt er, at Tommy Ahlers er sikker, og at Martin Geertsen vil få det andet mandat, hvis de kun får valgt to. Men det ligger tæt mellem Geertsen og Jan E. Jørgensen,« siger han.

Hvis Dansk Folkeparti fortsætter tilbagegangen, kan det koste Martin Henriksen pladsen i folketinget.

»Dansk Folkepartis store stemmesluger er Peter Skaarup, som er sikker på en plads. Og hvis partiet får et valg, som minder om EU-valget, er Martin Henriksen virkelig i farezonen,« siger han.

Hos de radikale, som fik et godt valg til Europa-Parlamentet, anser Hans Engell Ida Auken som en sikker nummer et, mens Jens Rohde kan komme ind på en andenplads.

Socialdemokraterne Pernille Rosenkrantz-Theil, Peter Hummelgaard og Mette Reissmann mener han, er de tre, som står i første række til at blive valgt.

Hos de konservative, som ikke fik valgt nogen fra Københavns Storkreds sidst, er det meget åbent.

København ignoreres

En række politiske ledere og politikere i forreste række stiller op i København: Pernille Skipper (EL), Uffe Elbæk (Alt.) og Simon Emil Ammitzbøll (LA)

Hans Engell savner dog, at de stærke navne har sat en dagsorden, når det gælder København.

»Jeg er ikke imponeret over deres indsats for hovedstaden i valgkampen. Hvorfor er der ikke noget fokus på den tunge trafik, der hver dag kører ind til Indre By?« Spørger han retorisk og konstaterer, at der nu også er masser af løbehjul i den kaotiske københavnske trafik.

I 2011 var betalingsringen et hedt københavnsk emne i valgkampen, den endte dog med at blive droppet.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Børn maler: Mesterværk på 35 meter

Selma i kvartfinalen i Voice Junior