SFs formand Pia Olsen Dyhr går sammen med Margrethe Auken, der står til at blive genvalgt til Europarlamentet, op ad trappen på Christiansborg søndag aften. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ked 😭 Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

SF er det største parti i København

SF er valgets sejrherre i Københavns Storkreds. Næsten hver fjerde stemte på partiet ved Europaparlamentsvalget søndag. Det glæder gruppeformand på Københavns Rådhus, Klaus Mygind og partiformand Pia Olsen Dyhr.

SF er det største parti i København. Det viser resultatet af valget til Europaparlamentet søndag, hvor SF tordnede frem og blev det tredjestørste parti i landet, men det største i København.

69.585 stemte på SF – det er 24,1 procent af vælgerne. Valgets nummer to blev Radikale Venstre, der høstede 48.213 af stemmerne, 16,7 procent og en fremgang på 3,9. Anderledes skidt gik det for Socialdemokratiet, som gik tilbage med 4,7 procentpoint og ’kun’ fik 41.047 stemmer, eller hvad der svarer til 14,2 procent.

Valgets taber i Københavns Storkreds blev Liberal Alliance, der fik 5.479 stemmer og slet ikke fik mandater nok til Europaparlamentet.

Ved seneste kommunalvalg i 2017 fik Alternativet 10,5 procent af stemmerne i Københavns Kommune og sikrede sig en borgmesterpost i København. Ved EP-valget søndag gik det knap så godt for partiet, der måtte nøjes med 22.082 stemmer og 7.6 procent af stemmerne i Københavns Storkreds.

Rekordmange stemte

Samlet set er der 427.097 stemmeberettigede i Københavns Storkreds, der udover København også tæller Frederiksberg, Tårnby og Dragør. I alt stemte 68,3 procent – det er 12,1 procent flere end forrige EP-valg. Alene i Københavns Kommune var stemmeprocenten på 74.

Der er selvsagt forskel på valgkredsene, tager man for eksempel Bispebjergkredsen fik Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU noget af en vælgerlussing, mens SF og Enhedslisten blev nummer ét og to med henholdsvis 5.812 stemmer og 3.678 stemmer. I alt stemte 63,36 af de stemmeberettigede.

I Østerbrokredsen, hvor 70,02 af vælgerne gik til stemmeboksen, blev SF også her valgets vinder med 8.863 stemmer, men skarpt fulgt af Radikale Venstre med 7207 stemmer.

Selv på Frederiksberg der er en konservativ højborg blev SF også valgets vinder.

Gruppeformand for SF på Københavns Rådhus, Klaus Mygind jubler over resultatet.

»Det er helt vildt dejligt, og det viser, at vi har været grundige og gjort et stort stykke arbejde. Margrethe Auken har været helt fantastisk at have i Europaparlamentet,« siger Klaus Mygind.

Efter valget sagde stifter af Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard, at grunden til deres valgnederlag nok var ’alle de klimatossers skyld’, som hun blev citeret for i flere medier.

Klaus Mygind har det fint med at være sådan en klimatosse.

»Hvis det betyder, at vi tager klimaet alvorligt, så har jeg det fint med at være en klimatosse. Og resultatet viser jo også, at det er et tema, som optager vælgerne,« siger Klaus Mygind, der beskriver SFs sejr som et ’rygstød’.

»Vi vil ikke hvile på laurbærrene, men bruge det her som et rygstød til at fortsætte den linje, vi har lagt, og så håber jeg, at hvis du ringer til mig 6. juni (dagen efter Folketingsvalget, red.) at jeg vil være lige så glad, som jeg er nu,« siger Klaus Mygind.

Formanden lettede

SFs formand Pia Olsen Dyhr lettede næsten fra gulvet, da hun hørte resultatet:

“Jeg havde det lidt som om, jeg lettede tre meter op over gulvet, da det blev klart, at SF gik så meget frem. Det havde jeg virkelig ikke regnet med, det gør mig både stolt og ydmyg,” siger Pia Olsen Dyhr, der især takker københavnerne for resultatet.

“Jeg tror, det skyldes, at vi virkelig har københavnerne med på de store dagsordener, som vi længe har kæmpet for i Europa: Klimaet, humanisme og stærke velfærdsstater, som kan tøjle virksomheder som Facebook og Google, der lever efter deres egne spilleregler,” siger Olsen Dyhr, der glæder sig over klimakampen, som især de unge har stået for.

“Jeg er dybt taknemmelig for, at de unge så klart har sendt et signal til forældregenerationen om, at den ikke går: Jorden tilhører fremtiden, og klimaet er den vigtigste prioritet,” siger Pia Olsen Dyhr.

Ifølge Københavns Kommune er tallene fra valgstederne baseret på foreløbige resultater, og der kan altså være afvigelser. Hvis man er interesseret i at se, hvordan det gik, der hvor man selv stemte, kan man gå ind på kmdvalg.dk og se resultaterne for hvert enkelt valgsted.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Ny skuespillerskole for unge fokuserer på film

Efter voldssager på togstationer: Efterlyste har meldt sig selv