Janne Fabricius fik ideen til Vivamus, da hun var leder på et bosted, hvor hun så, at de unge med autisme og en anden psykiatrisk diagonose oven i ofte blev klemt i systemet. Vivamus har i dag otte afdelinger - den første ligger på Ålekistevej. Foto: Anja Berth

Elsker 😍 Like 👍

“Vi har ikke tryllestøv, men hjælper de unge videre i livet”

Det er ti år siden, Janne Fabricius fandt en gammel ejendom på Ålekistevej og åbnede det første opholds- og behandlingssted for børn og unge med autisme og andre psykiatriske diagnoser. Nu har Vivamus otte afdelinger.

Trafikken på Ålekistevej buldrer der ud af. Selv de sløveste cyklister har fart på, og toget i baghaven kører med fast interval på ti minutter. Frem og tilbage. Men indenfor i en gammel rødstensbygning på Ålekistevej 140 i en tidligere bolschefabrik ligger Villa Vivamus, der er et opholds- og behandlingssted for børn og unge med autisme og andre psykiatriske lidelser.

Det er som at træde direkte ind i et boligmagasin, der har skruet op for hyggen og lækkerheden. Men frem for alt ro.

Ved spisebordet sidder Simone. Hun er 17 år og har boet her i et halvt år. Da hun var 13 år, fik hun diagnosen Aspergers syndrom og har siden fået flere angstdiagnoser oven i. Hun kommer fra Hørsholm, men for et halvt år siden vurderede kommunen, at hun ville have bedst af at gå ud af gymnasiet og bo på Villa Vivamus, hvor der er faste rammer og personale til daglig terapi.

Normalt har hun det ikke så godt med at tale med fremmede og vil helst gå rundt, mens vi taler. Men da vi har stået og småsludret lidt uden at rokke os ud af stedet, beslutter vi os for at sætte os ned. Det går fint, og Simone er selv lidt positivt overrasket over sig selv.

Flyttet sig meget

»Jeg har flyttet mig meget, siden jeg kom her. Jeg arbejder meget med de ting, som er svære for mig. Jeg tror altid, jeg vil have Aspergers syndrom, det er jo medfødt, men jeg vil gerne blive fri for angst. Jeg har angst for at kaste op, social angst og angst for mad. Det er ikke en spiseforstyrrelse, for jeg spiser de kalorier og det, jeg skal. Men en angst for nye ting. Så nu har jeg fået en opgave om, at jeg hver fredag skal spise en frygtelig ting. Sidste fredag var det hindbær, og det var ikke så slemt, som jeg troede,« fortæller Simone ærligt.

Hun tilhører den absolut klogeste del af befolkningen og har en høj IQ, men svært ved at være i forsamlinger. Da hun boede hjemme, gik hun til terapi en gang imellem, og hun følte, det var lidt stressende. Derfor mærker hun nu en klar forbedring af sit liv. Målet er, at hun skal kunne klare sig selv og bo alene.

I Villa Vivamus bor 11 unge, men to af dem, blandt andre Simone, bor på kvisten for sig selv, hvor de har eget køkken og bad. De har altid mulighed for at ringe til nattevagten, men Simone har nærmest aldrig brug for det, og har det fint med at klare sig selv og lave mad. Hun er veganer og laver ofte soya-nuggets og masser af grøntsager.

Være mere oplyst

Hun er meget bevidst om sine egne udfordringer, og hun ville ønske, at der var mere oplysning om unge med autisme.

»Mange tror, at autister er en bestemt type mennesker, og at de bliver sure, hvis der sker noget andet, end det, de tror. Men autisme er jo virkelig bredt, og der er mange typer for det, så jeg kunne godt ønske mig, at folk ville sætte sig lidt mere ind i det, og ikke bare fastholde folk i en bestemt rolle,« siger Simone.

Hun håber på at komme til at gå på gymnasiet igen, så hun kan læse videre. Gerne noget med film, for det er hendes store interesse.

Klemt i systemet

Vivamus er private opholds- og behandlingssteder med i alt otte afdelinger i København. Det er psykolog Janne Fabricius, der er direktør og ejer af Vivamus.

Ideen fik hun for ti år siden, hvor hun var leder på et andet bosted.

»Jeg har selv en nevø med Aspergers syndrom og ADHD, og oplevede, at de unge med autisme kombineret med anden psykisk lidelse havnede midt i mellem flere stole og behandlingstilbud. Der var brug for et sted, hvor de kunne bo og få behandling, og så begyndte jeg at lede efter et sted og så bygningen her i Vanløse, som var den første afdeling i Vivamus,«siger Janne Fabricius, der for ti år siden ikke anede, at hun i dag ville have otte afdelinger.

»Jeg havde ikke en business-plan hvor jeg havde planer om så mange afdelinger, men vi kunne hurtigt se, at der var et stort behov,« siger Janne Fabricius.

Vi lever

Vivamus er latin for ’vi lever’ og mottoet for Vivamus er ’Når vi nu lever, lad os da leve godt’. Men nogen mirakelkur er det ikke.

»Der kan være nogle forældre og kommuner, der tror, at når de unge kommer her, så har vi noget tryllestøv, vi lige kaster ud over dem, og så er alle diagnoser og lidelser væk. Sådan er det jo ikke. Men vi skaber ro, forudsigelighed, struktur og tryghed og flytter de unge et skridt hen mod et bedre liv,« siger Janne Fabricius.

FAKTA:

Vivamus

Vivamus er private opholds- og behandlingssteder for børn og unge med autisme og andre psykiatriske diagnoser.

Det er psykolog Janne Fabricius, der er direktør i Vivamus med otte afdelinger i København.

Den første åbnede for ti år siden i Vanløse og hedder Villa Vivamus.

For at få en plads på en af afdelingerne af Vivamus, skal man visiteres fra sin kommune.

 

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Træt af vejarbejde: Populær tesalon har skiftet Indre By ud med Nørrebro

Debat: Socialdemokratiet vil gøre Flintholm Svømmehal kommunal