»Jeg håbede, der ville dukke 40-50 mennesker op. Men allerede i metroen på vej til Bella Center, kunne jeg godt fornemme, at der var en del mennesker, der var på vej til min gåtræning,« fortæller Jakob Amsgaard. Foto: Bo Børresen

Tusindvis går fra København til Helsingør: Mød manden bag folkevandring

KØBENHAVN->HELSINGØR. Lørdag 1. juni samles tusindvis af glade fodgængere til en gåtur fra København til Helsingør. Manden bag det gigantiske arrangement er Jakob Amsgaard fra Godthåbsvej. Det hele begyndte med en stjålet cykel …

HELD I UHELD: Nogle gange skal der tilfældigheder til at skabe de rigtig gode idéer. Tag nu for eksempel Jakob Amsgaard.

Den barnefødte helsingoraner havde boet på Godthåbsvej i to års tid, da hans cykel en junidag i 2016 blev stjålet.

Hvad der begyndte med en slem ærgrelse, udviklede sig til en lille livsstilsændring for Jakob. Han begyndte at transportere sig selv ved at gå. Til at begynde med i det små. Men han fandt hurtigt ud af, at de flade konvolutter er et ganske velegnet transportmiddel i København.

»Der gik lidt sport i det. Jeg begyndte at disponere efter, hvor lang tid jeg var om at gå fra A til B,« fortæller Jakob Amsgaard.

Oplever mere

Men hvad vigtigere var: Jakob fik renset hovedet på sine gåture.

»Jeg fandt ud af, at det er fedt at gå. Man oplever langt mere og opdager hidtil usete detaljer i bybilledet. Ens tanker er langt mere frie,« siger Jakob Amsgaard og uddyber:

»Det er noget helt andet end at cykle i København. Det er jo ren overlevelse. Her har du nok at gøre med at orientere dig i trafikken.«

Går bare for at gå

Jakob havde pludselig ikke travlt med at få købt sig en ny cykel.

»Stille og roligt begyndte jeg at gå. Bare for at gå.«

I mellemtiden havde Jakobs storesøster, Jannie, der ligesom Jakob er født og opvokset i Helsingør, rumsteret med tanken om at gå fra København og hjem til Helsingør på sin 42-års fødselsdag 10. august 2017.

De startede to …

Jakob kom aldrig med på turen, men ti måneder senere – 9. juni 2018 – tog han og barndomskammeraten, Peter, revanche. De gik 45 kilometer fra København til Helsingør. Og så opstod idéen.

»Jeg tænkte ’hvorfor ikke invitere andre med på en tilsvarende tur’,« siger Jakob Amsgaard og fortsætter:

»3. august 2018 lavede jeg et opslag på Facebook og skrev ’Hej, har du lyst til at gå en tur med mig?’ Jeg opfordrede til en fælles gåtur fra København til Helsingør 1. juni 2019 og inviterede 20 venner og familie. For en god ordens skyld gjorde jeg opslaget til en offentlig begivenhed. Det kunne jo være, at nogle af mine venners venner, som jeg ikke er Facebook-ven med, også ville med.«

»Jeg tror, folk godt kan li’, at det er så uformelt. Der er ingen bindende tilmeldinger, ingen startnumre, det koster ikke noget at være med – heller ikke at stå af på halvvejen. Det er ikke en konkurrence, der er ingen tidstagning. Jeg har lagt nogle ganske få retningslinjer ud, men ellers er det fællesskabet, der styrer det,« siger Jakob Amsgaard.

Eksploderede

Jakob Amsgaard havde håbet på 15-20 positive tilbagemeldinger. Men det eksploderede mildt sagt. Opslaget blev delt på kryds og tværs – sågar på tværs af landegrænser. Det væltede ind – både med interesserede og med deciderede tilmeldinger.

Nu er det jo sådan med tilmeldinger på Facebook, at man ikke altid helt kan regne med, at de tilmeldte nu også dukker op. Det ved Jakob Amsgaard også godt. Derfor sendte han en slags prøveballon op og inviterede til en ti kilometer lang gåtræning fra Bella Center til Forum 29. december 2018.

»Jeg håbede, der ville dukke 40-50 mennesker op. Men allerede i metroen på vej til Bella Center, kunne jeg godt fornemme, at der var en del mennesker, der var på vej til min gåtræning,« fortæller Jakob Amsgaard.

Der ventede et chok

Der ventede imidlertid Jakob et chok, da han trådte ud af metrotoget. Henved 2.000 mennesker var troppet op i det danske vintervejr klar til at gå en tur med Jakob.

»Det var jeg jo overhovedet ikke forberedt på. Hvordan fortæller man for eksempel 2.000 mennesker, om de skal gå til højre eller venstre i næste lyskryds.«

Tusinder til træninger

Sidenhen har Jakob Amsgaard afholdt tre gåtræninger. En i februar, en i marts og en i april. Turene er blevet længere og længere, og deltagertallet er hver blevet talt i tusinder. Seneste gåtræning 28. april var 20 kilometer lang.

Jakob havde – lært af erfaring – på forhånd tegnet ruterne via en app.

Således også 45 kilometer-ruten lørdag 1. juni, hvor det hele kulminerer. 8.200 mennesker har forhåndstilmeldt sig turen. Små 52.000 har registreret sig som interesserede, og Jakob Amsgaards ydmyg opslag fra 3. august sidste år, hvor han håbede på 15-20 tilmeldinger, er blevet delt 2.600 gange.

Fællesskabet styrer

Om den overrumplende interesse siger Jakob Amsgaard:

»Jeg tror, folk godt kan li’, at det er så uformelt. Der er ingen bindende tilmeldinger, ingen startnumre, det koster ikke noget at være med – heller ikke at stå af på halvvejen. Det er ikke en konkurrence, der er ingen tidstagning. Jeg har lagt nogle ganske få retningslinjer ud, men ellers er det fællesskabet, der styrer det,« siger han og tilføjer:

»Jeg er bare glad for at kunne give den dejlige. frie følelse, det er at gå, videre til en masse andre. Gode gåture afleder gode samtaler, og jeg ved også, at folk har knyttet gode bekendtskaber gennem gåtræningerne.«

• Alle der ser sig i stand til – i deres eget tempo – at gå 45 kilometer, er velkomne på den store gåtur fra København til Helsingør 1. juni. Det er gratis at gå med.

• Der er start kl. 08.00 fra Christiansborg Slotsplads. Herfra går turen via Østerbro og Strandvejen til Helsingør.

• Deltagerfeltet bliver inddelt i grupper alt efter, om man forventer at gå syv, seks eller fem kilometer i timen eller langsommere.

• Læs mere på Facebook. Skriv ’gåtur København Helsingør’ i søgefeltet.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jørgen Leth i kirkens varme stol

Oplev maleriets lillesøster på Kastrupgårdsamlingen