Kø til at stemme på Borgerservice på Øbro-Jagtvej Bibliotek onsdag. Foto: Thomas Frederiksen

Sidste chance: Kæmpe interesse for at brevstemme til Europa-Parlamentsvalget

Interessen for Europa-Parlamentsvalget er kommet bag på Københavns Kommune. Flere vælgere har stået i kø en time eller halvanden for at kunne stemme. I dag er det sidste chance inden valget på søndag. 

“Jeg har opgivet at stemme. Der var mindst en times kø,” sådan lød det fra Steffen Lundsten ude foran Øbro-Jagtvej Bibliotek, som huser borgerservice, onsdag eftermiddag. Han forsikrede dog om, at han ville vende tilbage inden valget.

“Jeg vil stemme en anden dag, men det er svært at nå i arbejdstiden,” sagde han.

Hvis han skal nå det, skal det være i det. Det er nemlig sidste dag, at borgerne kan brevstemme til Europa-Parlamentsvalget, som finder sted på søndag. Derimod kan man brevstemme til folketingsvalget, som finder sted Grundlovsdag 5. juni, et stykke tid endnu.

Steffen Lundsten er langt fra den eneste, som kan berette om sådan en oplevelse, når de skulle brevstemme. Det er kommet bag på Københavns Kommune, at så mange vil stemme på forhånd til Europa-Parlamentsvalget.

Ved det seneste valg til parlamentet i 2014 stemte 18.000. I år lander tallet på omkring 26.000, skønner Thomas Jakobsen, direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, som står for Københavns Borgerservice, hvor borgerne stemmer på 10 forskellige borgerservice-centre. Inden den sidste valgdag torsdag, var antallet allerede omkring 21.000.

Det er kommet bag på kommunen, at så mange vil stemme til parlamentsvalget. Det har de ikke oplevet før.

“Vi er løbet meget mere over ende, end vi plejer. Folk har opdaget, at de kan stemme til begge valg på en gang,” siger Thomas Jakobsen.

For at kunne håndtere situationen bedre, er der sat mere personale ind til valghandlingen samt skaffet flere stemmebokse. Men køer kan nok ikke undgås i dag.

Der er åbent til klokken 18 i dag, men Thomas Jakobsen forsikrer om, at alle som er mødt op på dette tidspunkt får lov til at stemme, selvom klokken er blevet over hel.

Thomas Jakobsen fortæller, at tendensen med flere brevstemmer end forventet går igen i alle store byer i Danmark. Det bliver spændende at se, om det skaber generel fremgang for stemmedeltagelse til Europa-Parlamentet, hvor selve valget finder sted på søndag 26. maj.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Cyklede over for rødt og røg i brummen

Dialog om vejarbejdet på Gammel Kongevej