Foto: Michael Paldan

Global udvikling er et vigtigt valgtema på Rysensteen Gymnasium

…Debat

Af Troels Stru Schmidt, Ph.d (SF) & Anders Guldhammer (K)

Begge kandidat til Europaparlamentet

EP-Valg: Global udvikling er et vigtigt tema for de unge på Rysensteen Gymnasium. Det har vi oplevet, efter vi har afholdt EU-debat på gymnasiet, og vi er meget positivt overraskede over elevernes globale udsyn.

De unge ved godt at vi ikke skal tale om flygtninge som et problem, men løse de problemer, som skaber flygtninge. De spurgte ivrigt ind til hvordan Danmark kan bidrage til en mere fredelig verden, hvor folk ikke behøver flygte. Desuden tog eleverne selv fat i mange svære, globale problemstillinger. Da emnet var klima, spurgte de unge blandt andet hvad Danmark skal stille op med fremtidens mange klimaflygtninge.

Læser man kun de store aviser, får man ofte indtrykket at global udvikling ikke fylder særlig meget i EU-valgkampen. Men når medierne fokuserer alt for lidt på global udvikling, skyldes det i hvert fald ikke mangel på interesse hos vælgerne. Flere undersøgelser viser det samme. Sidste år kom det frem, at kun 6% af danskerne mener, at udviklingsbistand slet ikke hjælper. Derfor er det brandærgerligt at vi ikke er flere EU-kandidater, som sætter fokus på global udvikling, international ulighed og fattigdomsbekæmpelse i valgkampen.

Da vi begge har solid international erfaring (Troels fra FN og forskning i global udvikling, Anders fra blandt andet Bruxelles), er vi kede af at EU-valgkampen har et snævert, nationalt fokus. Det er netop gennem vores europæiske samarbejde, at vi kan bidrage meget mere til global udvikling. Det bliver en virkelig dårlig forretning for EU, hvis vi ikke investerer i stabilitet og fredelig udvikling. Det er ikke billigt, at Europa skal sikre sine grænser mod en stigende sikkerhedstrussel som følge af krige og konflikter i vores egen baghave. Men den etiske dimension er endnu vigtigere end den økonomiske. De rigeste lande sviner og forurener mest, men det er de fattigste lande, der vil lide mest under det. De største multinationale firmaer betaler ikke skat, mens lokale virksomheder i udviklingslande ikke engang får adgang til det europæiske marked.

De unge på Vesterbro er med til at sætte standarden for fremtidens politiske fokus. Derfor er vi overbevist om at der snart vil rejse sig en folkelig modstand mod at vi har det laveste niveau af udviklingsbistand siden 1983. Denne her dagsorden er ikke længere til at komme uden om.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Vælgermøde i Seniorklubben

Flintholm Svømmehal skal have ny operatør