Arkivfoto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

FEATURE: Istedgade fra ende til anden (4.del)

LÆS FØRSTE DEL HER

LÆS ANDEN DEL HER

LÆS TREDJE DEL HER

Fortsat….

Tæt ved Gasværksvej, lige ved siden af Mujaffa’s Shawarma ligger den sagnomspundne Stjerne Radio, der er kendt som stedet, hvor den største danske modstandsguppe Holger Danske opstod.
I dag er Stjerne Radio er blot en facade og et udstillingsvindue. Bag vinduet fortælles historier om modstandskampen, der resulterede i, at den oprindelige bygning blev bombet to gange hen mod krigens slutning. Til sidst blev den revet ned i 1990’erne.

Selvom der ikke er vished om, hvor udtrykket ’Istedgade overgiver sig aldrig’ oprindeligt stammer fra, så er det ifølge formand for Vesterbro Lokalhistorisk Forening og Arkiv, Thomas Warburg underordnet.

»Det er jo sådan et kampråb, som Vesterbroerne godt kan lide at sige til hinanden. Det stammer fra besættelsestiden og betyder jo, at vi har et sammenhold og vi finder os fandme ikke i noget. Det appelerer til sammenholdet i Istedgade og for den sags skyld resten af Vesterbro,« siger han.
Der er fra tid til anden røster, der bedyrer at ’Istedgade har overgivet sig’. Men hverken historikeren eller forfatteren kan rigtig se det.

Foto: Hanne Fabricius

»Jeg er så pissetræt af folk, der siger at Istedgade har overgivet sig. Så kan man lige så godt sige, at København har overgivet sig. Det giver jo ingen mening,« siger Hanne Fabricius.
Heller ikke Thomas Warburg kan se meningen i det.

»Jeg synes ikke Istedgade har overgivet sig. Den har udviklet sig. Sammenholdet er til gengæld under pres ved den massive gentrificering, der særligt skete midt i 1990’erne. Men jeg synes jo, at man skal tale med de nye beboere om at holde sammen fortsat. Med udgangspunkt i, at Istedgade overgiver sig aldrig. Man siger det jo også i sidegaderne, i Saxogade og Vesterbrogade. Og jeg synes, der er god grund til at bruge det. Fællesskabsfølelsen, det giver er unik og det er noget særligt for Vesterbro. Det ser du ikke på Østerbro eller i Vanløse,« siger han.

 

En helt ny Istedgade
Der er stadig mange, der begræder at udviklingen i Istedgade er som den er. Gentrificering, rigere befolkning, større lejligheder. Men der er også andet. Tilbage i 1980’erne hærgede butiksdød og forfald i gaden. Nu blomstrer gaden af liv fra de første solstråler melder deres ankomst.

»Den første café, Myrnas åbner i 1985, men da først Bang og Jensen åbner sker der for alvor noget .Det var næsten som om, at Istedgade forandrede sig over en nat,« siger Hanne Farbricius.
I dag er der både dansk design, en perlerække af cafeer og spisesteder, forlag og boghandlere, tatovør-forretninger, to slagtere, de brune værtshuse og plads til både barnevogne i hopetal og stofbrugerne. Side om side lever Istedgades folk med hinanden. I evig forandring men for altid Danmarks mest kendte gade.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Klar til august: Ny skolegård og byrum ved Skolen ved Søerne

‘Hvor mange uheld skal der til?’