Demokratispillet i gang op til det seneste folketingsvalg. Arkivfoto: Michael Paldan.

3-2-1 Stem! Demokratiet på spil

DEMOKRATI. Der er to valg lige om hjørnet, men hvordan inddrager man børn og unge i demokratiet, når de ikke engang har stemmeret? Børne-Kulturpiloterne har svaret.

VALG: Er børnene blot brikker i politikernes spil?

Ja – i hvert fald i Børne-Kulturpiloternes demokratispil ’3-2-1 STEM’.

Det er en interaktiv teaterforestilling, der tager afsæt i børn og unges demokratiforståelse. Men her har børnene selv udviklet reglerne, indholdet og banen. Med rollespil, leg og bræt under armen behandler spillet spørgsmål som: Hvad er demokrati? Hvordan og hvorfor stemmer man? Og hvad er en politiker?

Finanser og vælgerfiskere

Publikum inviteres helt ind i magtens centrum, hvor de som levende brikker kan deltage i konkurrencen om at nå til Christiansborg.

Tre partier stiller op til valg og kæmper en benhård kamp i disciplinerne ’hæng i lygtepæl’, ’fisk stemmer’ og ’mærk mine sager’.

»Begreber som finansieringsplan, sofavælger og magtbalance vil blive taget under lup og kærlig befamling,« lover Børnekulturpiloterne.

Scenografien er skabt som et kæmpe brætspil, som publikum står rundt om. Spillerne bevæger sig rundt på banen ved at vinde felter. De opstillede partier er frivillige publikummer fra skoleklasser, som forinden har lavet valgprogram og økonomisk plan.

Spillet ledes af en game-master, en spindoktor og ’kommunen’ – som er er professionelle performere – og foregår foran og sammen med publikum.

Premiere på teaterfestival

3-2-1 STEM er udviklet i foråret 2015 og havde premiere lørdag 6. juni 2015, hvor den spillede udendørs på festivalen Ama’r ta’r Ordet – til stor begejstring for både deltagere og tilskuere.

Nu spiller demokratispillet igen i maj og juni i forbindelse med valgene til Europaparlamentet og Folketinget henholdsvis 26. maj og 5. juni.

Demokratispillet anno 2019 har premiere på Teater ZeBU’s Spring Festival 25. og 26. maj og spiller herefter for skoleklasser i KFUM Huset, Oliebladsgade.

Amager Vest Lokaludvalg har støttet videreudviklingen af demokratispillet med midler fra Bydelspuljen.

Identitet på tværs

Børne-Kulturpiloterne er et kulturprojekt som har til huse i Urbanplanen. Her kan børn og unge gå til kultur og blive kulturiværksættere. Gruppen af børn og unge, som går til kultur, kommer fra hele Amager.

Børne-Kulturpiloterne har eksisteret siden 2009 og har siden 2018 hørt ind under Børnekulturhus Ama’r.

De har til huse på Solvang Bibliotek, hvor de mødes med børnegruppen hver tirsdag. Børne-Kulturpiloterne ønsker at skabe synergi og samarbejde på tværs af bydele, etnicitet og alder.

Med kulturen som værktøj og gennem nytænkende brugerinddragelse arbejdes der på at skabe identitet, tilhørsforhold og medborgerskab i lokalområderne – på tværs af bydelene.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Trafikkaos: »Vi er nervøse over, at det her vil ende med en ulykke«

Rygestopkursus i grønne omgivelser