Billede er fra bogen ’Istedgade - Porten til Vesterbro’ af Hanne Fabricius - www.tyra.dk

FEATURE: Istedgade fra ende til anden (3.del)

LÆS FØRSTE DEL HER

LÆS ANDEN DEL HER

Fortsat….

En forårsdag med solskin er der både rummelighed og forskellighed at skue i Istedgade. Selvom vi stadig befinder os i den såkaldte hårde ende, så er der roligt og hyggeligt. Et par stykker siden udendørs ved Spunk Bar. Turisterne slæber deres kufferter frem og tilbage og skolebørn på cykler og skateboard suser gennem gaden. Nogle standser ved Mujaffa’s Shawarma for at supplere madpakken.

Billede er fra bogen ’Istedgade – Porten til Vesterbro’ af Hanne Fabricius – www.tyra.dk

Stripklubber, kiosker, shawarmabarer, værtshuse, tøjbutikker, cafeer og sågar moderne design er bare et lille udpluk af det store udbud i Istedgade. Men nu nærmer vi os Gasværksvej og det er faktisk her, Istedgade begynder.

Istedgade er i virkeligheden to landsbyer
For det kan godt være, at de fleste turister entrerer Istedgade fra Hovedbanegården. Men historisk set er Istedgade ikke vokset derfra, men fra Gasværksvej. Og måske er der noget om snakken, når arkæolog, forfatter og historiefortæller Hanne Fabricius påpeger, at det med den bløde og hårde ende i virkeligheden er utryk for at den bare 1.1 kilometer lange gade består af to små landsbyer.

»Istedgade er i virkeligheden to landsbyer. Og det er sjovt, for Istedgade voksede ud fra Gasværksvej fra 1858 som sådan et par arme. Og efter en million forhindringer når den til sidst i 1880’erne Reventlowsgade. Det er først omkring år 1900 at Istedgade når Enghave Plads,« fortæller hun.

Tatovører har der også været længe i Istedgade. Den tattoverede herre til højre er Svend Kok, der ifølge rygterne havde ry for at vælte pølsevognen, hvis service-niveauet ikke var i orden. Jon Nordstrøm.

Formand for Vesterbro Lokalhistorisk Forening og Arkiv, Thomas Warburg, er enig i betragtningen.

»Der er to slags istedgader. En fra Hovedbanen til Gasværksvej og en fra Gasværksvej og ud til Enghave Plads. Det inderste ligner sig selv, hvor virkelig mange forskellige mennesker tumler rundt i gaden. I den anden ende ved Enghave Plads er det mere blevet hipsters paradise. Det er der ikke noget galt i, og jeg synes godt, at Vesterbro kan rumme det hele. Jeg synes stadig, man kan mærke på Vesterbro, at vi holder sammen og vi passer på hinanden og forsøger at styrke den sociale integration,« siger Thomas Warburg.

Måske oplever man i virkeligheden skiftet fra det ene til det andet Istedgade allerede ved Viktoriagade, fordi gentrificeringen, byudviklingen og tiden hele tiden ændrer Istedgade.

»Det virker som om skiftet er helt dernede nu. Men i 1990’erne, hvor de gambianske drug-dealers styrede, der rykkede den anden landsby helt op til Saxogade. Indtil politiet lavede en razzia og i løbet af en nat var det som en elastik, hvor det røg tilbage til Gasværksvej,« fortæller Hanne Fabricius.

LONG-READ: Fjerde og sidste del er online fra søndag 19. maj.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Norgesminde ude på Strandvejen

Valgsted flyttet til Grøndal Centret