Norgesminde ude på Strandvejen

LOKALHISTORISK: I 1813 købte den norskfødte læderfabrikant Christopher Johnsen Hedemark et stykke land, hvoraf en del er adressen Strandvejen 119.

Her opførte han et landsted, som fik det vemodige navn Norgesminde, til minde om tabet af Norge. Ved Kielerfreden, med virkning fra 14. januar 1814, blev Norge underlagt Sverige, efter at være en del af det dansk-norske dobbeltmonarki.

Christopher Johnsen var i 1797 blevet gift i København med en dansk pige fra Århus, Anne Kirstine Virring. Selv havde han taget borgerskab i hovedstaden som sadelmager med navn efter sin hjemegn i Norge, det nuværende Hedmark nord for Oslo.

Han var født omkring 1765 og døde i 1818.

Den triste afståelse af Norge har tydeligvis ikke bekommet den gode læderfabrikant vel. Hans valg af navn føjede endnu et eksemplar til den hurtigt voksende bestand af navne med substantivet minde ’god erindring’ som sidsteled.

Den prægtige villa Norgesminde i Hellerup blev i 1899 overtaget af Københavns Kommune og indrettet som optagelseshjem. I 1986 sluttede den æra, og den smukke gamle bygning blev revet ned, og erstattet af et mere anonymt og funktionelt plejehjemskompleks, dog stadig med navnet Norgesminde, og mod nord beliggende op til Norgesmindevej, der siden 1904 har båret dette navn.

I dag fungerer bygningerne som et af Københavns rehabiliteringscentre, hvor kommunen tilbyder midlertidigt døgnophold, hvis der i en kortere periode er brug for ekstra pleje, træning og behandling.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Foto: René Mølskov

FEATURE: Istedgade fra ende til anden (2.del)

FEATURE: Istedgade fra ende til anden (3.del)