Foto: René Mølskov
Mændenes Hjem overtager driften af H17, men må ferielukke Skyen i Istedgade fordi de ikke har medarbejdere nok til begge stofindtagelsesrum. Arkivfoto: René Mølskov

FEATURE: Istedgade fra ende til anden (2.del)

LÆS FØRSTE DEL HER

Fortsat….

Et af de steder, der i lang tid har forsøgt at skabe værdige rammer for stofbrugerne er Mændenes Hjem. Her er nærmest altid gyngende ben foran hoveddøren og venner og uvenner mødes her dagligt.

Der er altid gratis, rene sprøjter og her kan man både overnatte og bruge stofindtagelsesrummet Skyen, der ligger i forlængelse af herberget. Og selvom miljøet er hårdt, er det også en del af gadebilledet. En – ifølge stedets forstander – velintegreret del, af gadebilledet, som gerne vil passe ind.

 

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

»Jeg synes, der er stor forståelse fra stofbrugerne i forhold til alle de andre grupperinger. Der er stor forståelse de forskellige grupper imellem og ikke mindst er der er stor forståelse fra de mennesker, der bor på indre Vesterbro. Der er en forståelse af, at mangfoldighed er noget, man altid har haft på indre Vesterbro. Så længe der ikke kommer konflikter, og 7-9-13 er der relativt få konflikter,« siger Ivan Christensen, der siden januar 2012 har stået i spidsen for Mændenes hjem.

Det var omkring det tidspunkt, hvor der også åbnede et stofindtagelsesrum på Halmtorvet.

»Ser man på stofscenen betød det, at der i stor udstrækning var færre stofindtag i det åbne rum. Det betød ikke, de forsvandt, men der blev færre, der sad og fixede i byrummet. Og det tror jeg, gør en kæmpe forskel. At man sjældent ser folk sidde på fortovet eller tilbagetrukket i en opgang for at skyde sit stof, har haft en stor betydning for følelsen af tryghed.«

Den hårde stofscene – de hårde gæster
På den modsatte side af vejen ligger der en stripbar og området er i weekenden velbesøgt. Men i weekenden er det ofte andre gæster end de, der bruger Istedgade i hverdagene.

Mændenes Hjem lægger rum til det hårde liv i Istedgade. Foto: René Mølskov

»For mig at se, er den hårdeste tid i Istedgade meget tidligt lørdag og søndag morgen. Det er det, fordi der er mennesker, der er i byen for at fyre den af. De er primært en del af et festmiljø og turnerer rundt i bydelen. Nogle af dem vil købe stoffer, nogle af dem vil have sex af en sexarbejder og indimellem kan stemningen der tidligt om morgenen være lidt ubehagelig. Der kommer nogle sene branderter, der ikke er vant til at komme på indre Vesterbro. De er påvirkede og de kommer her med en indstilling om at ’tage noget coke og knalde en luder’. Nogle af dem er virkelig påvirkede og de fungerer rigtig dårligt i bylivet og passer dårligt ind i den stemning, der generelt er her. De skaber i mine øjne den største utryghed,« fortæller han.

LONG-READ: Tredje del er online fra lørdag 18. maj.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Kig forbi Nyvej: Vælgermøde om det gode samfund

Norgesminde ude på Strandvejen