Anne-Marie Dahl (til venstre), formand for Dragør Svømmeklub, sammen med Susan Krogh, spritnyt medlem af svømmeklubbens bestyrelse foran Dragørs nye svømmehal, der er under opbygning. Foto: Martin Sørensen

Svømmeklub overlever otte år uden vand

SVØMMEHAL. Dragør Svømmeklub har hverken haft vand eller medlemmer, siden Dragør Kommune i juni 2011 lukkede sin svømmehal. En ny svømmehal forventes at åbne til september, og klubben har uden at gøre meget væsen af sig allerede over 300 henvendelser om interesse i et medlemsskab.

DRAGØR: 10. juni 2011 lukkede Dragør Kommune sin svømmehal, efter hallens fundament gennem flere år havde skrantet med skader, der var uoprettelige.

Da svømmehallen lukkede, havde Dragør Svømmeklub omkring 620 medlemmer.

»Vi gik allerede ned i medlemstal det sidste år, fordi det hele tiden blev annonceret, at nu havde der været tilsyn igen, og måske lukkede svømmehallen lige om lidt. Så folk begyndte at melde sig ind i Kvik (svømmeklub i Kastrup, red.), for de kunne godt se: Hvis hallen lukker i Dragør, og mit barn er startet der, hvordan kan jeg så komme ind i Kvik, for så bliver der lang venteliste,« siger Anne-Marie Dahl.

Dengang som nu var hun formand for Dragør Svømmeklub, som fra den ene dag til den anden gav slip på over 600 medlemmer. Der så måtte andre steder hen og svømme.

»Nogle kom til Kvik, andre til MK31, alt efter hvor der var plads. Nogle holdt helt op med at svømme. Der var familier, som flyttede fra byen – det var dem, der havde børn på eliteplan. Ikke i første hug, men efterhånden, fordi det blev for besværligt,« fortæller formanden. Hendes mand og tre børn svømmede alle i klubben, den ene datter på konkurrenceplan.

»Hun svømmede så i Bellahøj fem gange om ugen, det var bare nogle af hendes træningspas. Så vi var flere her fra Dragør, der skiftedes til at køre ind med dem til morgenpasset klokken seks, og om eftermiddagen tog de selv bussen fra gymnasie og skole til Bellahøj, og så hentede vi dem klokken ni om aftenen. Der er 17-20 km til Bellahøj, så alt efter trafikken er der en times transport,« siger Anne-Marie Dahl.

Nye medlemmer klar

Trods tabet af svømmehal og medlemmer er det lykkedes kernen af klubbens bestyrelse at holde sammen og passe på klubbens pengekasse, indtil den nye svømmehal åbner.

Det er Dragør Kommunes plan, at det sker til september, men allerede sidste forår gik klubbestyrelsen i gang med forberedelserne.

»Planlægning af, hvilken strategi og hvilke tilbud vi skal have og hvordan skal vi være organiseret. Der er en hel masse praktisk, vi skal have styr på: Opstart af hjemmeside, betalingsløsninger, medlemskartotek, overholdelse af GDPR-lovning. Alt det har vi lavet en køreplan for,« fortæller Anne-Marie Dahl.

Hvornår er i begyndt på at hverve nye medlemmer?

»Vi er faktisk slet ikke startet. Det er kørt på mund-til-mund metoden, for vi vil gerne have vores hjemmeside og indmeldelsessystem til at fungere, før vi gør det. Alligevel har vi over 300 på venteliste. Det eneste vi har gjort er, at når folk har spurgt på Facebook, så har vi svaret dem, og jeg har skrevet folk op i et regneark,« siger Anne-Marie Dahl.

Politisk fordeling af haltid

Mens det i den gamle svømmehal var halinspektøren, der efter ansøgning fordelte haltider, er det nu blevet en politisk proces, hvordan der fordeles vandtider i den nye svømmehal mellem offentlig åbning, skolesvømning, foreninger, behandlingssvømning med mere. (Artiklen fortsætter under billedet)

Fotografen fik et smugkig ind i den halvfærdige svømmehal. Foto: Martin Sørensen

Et oplæg til en fordeling var i høring indtil 6. maj, hvor blandt andre Dragør Svømmeklub har sendt et høringssvar.

Et af udgangspunkterne for høringssvaret er, at svømmeklubbens bestyrelse i et samarbejde med DGI har kortlagt befolkningssammensætningen i Dragør Kommune.

»Det er så blevet en parameter for, hvordan vi gerne vil lave vores tilbud, og det bliver ud fra helhedsprincippet: Dragør Svømmeklub skal være svømmeklub for hele familien, for det kan vi se på demografien. Vi har lavet rigtig mange tilbud til ældre og voksne, fordi der er en meget stor andel af dem i Dragør,« siger formanden.

Blandt de tilbud, svømmeklubben har forespørgsler på, er mastersvømning – altså konkurrencesvømning for voksne over 30 år; voksne motionshold, medleyhold, vandgymnastik og aquajogging. Og så en ny ting, bestyrelsen selv har fundet på. Nemlig kombihold, hvor den voksne, der følger sit barn til svømning, kan svømme i stort bassin med træner, mens barnet er til svømmetræning.

Mange Dragør-børn kan ikke svømme

Pladsen til kombiholdene er skabt ved, at der i svømmeklubbens første, nye år slet ikke bliver konkurrencehold for børn. Fordi man reelt ikke ved, hvad medlemmerne kan, før man kommer igang – der er jo gået otte år, og de nye medlemmer er vitterligt nye.

»Man kan ikke bare starte med en konkurrenceafdeling det første år. Vi havde to elitetrænere, da vi lukkede, men vi starter ikke med en elitetræner. At drive en konkurrenceafdeling, er en kæmpeopgave i forhold til resten. Det er der, hovedparten af ens krudt ligger som bestyrelsesmedlem i en svømmeklub, der har begge dele,« siger Anne-Marie Dahl.

Til gengæld er der med otte års fravær af en svømmehal opstået en meget stor gruppe børn, der ikke kan svømme.

»Der er rigtig mange børn i Dragør, helt op i alderen 12 år, som ikke kan svømme, og de største børn laver vi et tilbud til i det store bassin. Man ved jo ikke, hvem man tilmelder sit barn sammen med, og jeg kunne godt tænke mig at se den 12-årige, der synes det er underholdende at svømme sammen med en på fire år. Så vi laver et tilbud i stort bassin til store børn, så det ikke er pinligt for en 12-årig at sige: Jeg kan ikke svømme,« siger formanden.

Friske bestyrelseskræfter

I svarene på de over 300 henvendelser, klubben har fået fra kommende medlemmer, har bestyrelsen opfordret nye kræfter, der har lyst til at sidde i bestyrelse, til at byde ind. Det har flere gjort, og bestyrelsen består nu af tre gamle og tre nye medlemmer. En af de nye er Susan Krogh, der selv har en datter, som svømmer.

»Jeg synes virkelig, at Dragør trænger til at få deres svømmeklub tilbage, fordi det er noget, som kan samle alle mennesker. Det jeg som småbørnsmor hører er: Nej, hvornår åbner den svømmehal, og: Bare der bliver plads til mit barn i svømmeklubben. Det er jo et råb om, at svømmehallen har været savnet. Jeg er ikke sådan super til at svømme eller til svømmeregler, men så kender jeg måske til at søge sponsorater og sætte skilte op,« siger Susan Krogh.

Presset proces før åbning

Faktisk har Dragør Svømmeklub 50 års jubilæum lige præcis i dag 14. maj.

»Vi ville supergerne have lavet et kombineret opstarts- og jubilæumstilbud 14. maj med fejring og masser af flag, men det kan vi desværre ikke,« siger Anne-Marie Dahl.

Og hvis byggeplanerne holder, og svømmehallen står klar til åbning 1. september, får bestyrelsen en meget travl sommer. Børne-, fritids- og kulturudvalget tager stilling til fordelingen af vandtider 29. maj, og så tager byrådet den endelige beslutning 20. juni.

Først da kan klubben komme i gang med hele puslespillet med at planlægge hold, ansætte trænere og indskrive medlemmer på hold.

»Den proces bliver rigtig presset nu, så der bliver ikke meget sommerferie. Men dybest set er vi bare glade for, at vi nu får en ny svømmehal igen efter at have været uden vand i så mange år,« siger Anne-Marie Dahl.

Læs mere om klubben på www.dragoer-svoemmeklub.dk eller Facebooksiden Dragør Svømmeklub

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skæbnekamp på søndag: Vanvittig uge sender Fremad A. ind i oprykningsstriden

Bittert nederlag til B.93’s kvinder