Klumme: »Ingen kan gøre alting, men alle kan gøre noget«

Grøn klumme. Små skridt betyder noget for miljøet, lyder det fra lederen af Miljøpunkt Østerbro i denne klumme.

Af Sara Jörn

Fungerende centerleder, Miljøpunkt Østerbro

Handling: Kan du gætte, hvor stor en procentdel af jordens befolkning, der flyver ud over egne landegrænser i løbet af et helt liv? Eller hvor mange liter vand der skal til, for at producere en almindelig T-shirt?

Svaret på det første spørgsmål er – og hold nu godt fast – blot tre procent. Det er altså de færreste mennesker, der i løbet af deres liv ser fremmede himmelstrøg.

Selv hører jeg, ligesom formentligt de fleste her på Østerbro, til de heldige få. Og dermed er jeg én af dem, der bidrager til flytrafikkens andel af det CO2-udslip, der er med til at få kloden til at koge.

Svaret på det andet spørgsmål er et desto højere tal: Mindst 1500 liter rent drikkevand bruges til produktion af blot én enkelt T-shirt. Og lur mig, om det ikke også er ca. de samme 3 procent af jordens befolkning, der står for størstedelen af verdens tøjforbrug – mig selv inklusiv. Det er i hvert fald nærliggende at forestille sig, at en gennemsnitlig borger i for eksempel Cambodia ikke kommer i nærheden af de 16 kilo nyt tøj, vi danskere i gennemsnit køber om året.

Hvad skal vi bruge den viden til, spørger du måske. Skamme os og gå på hovedet i seng uden aftensmad? Gå i askese, blive veganere og flytte i telt?

Mindre kan heldigvis gøre det.

Ingen kan gøre alting, men alle kan gøre noget

Den gode nyhed er, at det faktisk batter, når vi tager små skridt mod en mere bæredygtig hverdag. Netop fordi vores forbrug er så højt, gør det en forskel, når vi ændrer en smule på vores adfærd. Spiser lidt mindre kød, lader tøjet cirkulere, bilen stå, udskifter det thailandske ø-hav med de danske. Eller deltager i grønne fællesskaber i vores lokalmiljø.

Og her på Østerbro tager vi klima- og miljøspørgsmålene alvorligt. I februar blev Østerbro Borgerpanel spurgt om deres holdninger til miljø og klima. Her svarede 87 procent, at de interesser sig meget eller rigtig meget for miljø og klima.

På Østerbro har vi et lokaludvalg, der arbejder med at drive vigtige miljøspørgsmål, blandt andet i en tæt dialog med politikerne på rådhuset.

Og vi har Miljøpunktet, der skaber rammerne for lokale, grønne fællesskaber og vejleder alle interesserede borgere til bæredygtige valg i hverdagen.

Ved at vælge en klimavenlig livsstil, viser vi politikere og beslutningstagerne, at vi ønsker den grønne omstilling.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skolen på Grundtvigsvej: Forældre bekymrede over trafikale forhold

Havnebadet Sandkaj: Så er der åbent for at bade igen