Niels Mellergaard med en bøn til havens gæster. Foto: Jacob Schneider.

Nødråb: Kongens Have drukner i fest, skrald og ræs

NØDRÅB. Kongens Have er til for alle, fastslår havens chef – vel at mærke når man er til fods. Men haven har udviklet sig til en regulær festplads, hvor andre grupper af gæster bliver generet, ligesom oprydningen efter de lune afteners eskapader dræner budgettet, forklarer han.

UDELIV: Kongens Have sætter i denne uge gang i en kampagne, som skal få brugerne af haven til at vise mere respekt for hinanden og haven. Sidste sommer var man nemlig udsat for en mindre invasion af festglade yngre mennesker, som gjorde det svært for de andre gæster at nyde haven, fortæller slotshavechef Niels Mellergaard fra Slots- og Kulturstyrelsen, mens vi går en middagstur blandt klapvogne, ældre på forårsgåtur – og cyklister i hast.

»Sidste år løb det lidt løbsk med den måde, folk valgte at bruge haven på, hvor man ikke nødvendigvis tog så meget hensyn til hinanden. Her i Kongens Have vil vi gerne skabe en god oplevelse for så mange mennesker som muligt, så derfor har vi sat nogle let forståelige ordensregler op. Men disciplinen er ikke helt på det niveau, som vi kunne ønske os,« siger han.

Træk cykel og løbehjul

Samtidig råber slotshavechefen vagt i gevær over for de tohjulede gæster, som giver den gas mellem gæster på stierne:

»Vi får mange henvendelser fra folk, der simpelthen synes, det er træls, når de vil gå en tur i fred og ro, at der så suser cykler rundt på alle sider af dem – og nu også elektriske løbehjul, som er blevet en dille overalt i byen. I vores verden skal det ikke være en del af haveoplevelsen. I Kongens Have skal man jo ikke tænke på at se sig for, når man går over en sti, så der opstår ubehagelige situationer. Der er jo supergode muligheder for at tage cyklen udenom – eller løbehjulet. For selv om det ikke står knivskarpt for alle, så er de elektriske løbehjul jo kategoriseret som cykler, også i den offentlige trafik udenfor,« siger Mellergaard.

Der er nu opsat plancher ved alle indgange til haven, og i denne uge vil der være flere vagter end sædvanligt til at informere cyklister og folk på el-løbehjul om, at det er forbudt at cykle og stå på el-løbehjul i haven. I næste uge vil Københavns Politi deltage i en cykel- og el-løbehjul-razzia, hvor de vil udskrive bøder til dem, der ikke overholder ordensreglerne.

Slagsmål og trusler

Kongens Have har gennem flere år været et yndet udflugtsmål for unge mennesker, der mødes på sommeraftenerne for at varme op til byturen.

»Jeg tror godt, man kan tillade sig at sige, at det tog overhånd sidste år. Det er ikke bare folk fra gymnasier og uddannelsesinstitutioner herinde i City, der kommer, det er fra hele hovedstadsområdet, hvor Facebook-grupperne gløder. Og det er dejligt, at alle de mennesker også vil bruge Kongens Have – de er lige så velkomne som alle andre.

Men det udvikler sig meget eksplosivt. Sidste år havde vi flere episoder, hvor vores vagter måtte tilkalde hjælp fra politiet, fordi det udviklede sig til slagsmål og trusler. Så vi arbejder løbende med at få lidt mere respekt ind i forhold til, hvad Kongens Have er for et sted,« fortæller Niels Mellergaard.

For at dæmme op for den tendens forbød man sidste år mobile højttalere og satte havens lukketid ned fra klokken 23 til 22 på politiets opfordring.

Budget drukner i skrald

»Og så det, at de efterlader sig et svineri, som vi synes er meget upassende. Vores vagter er blevet mødt med bemærkninger om, at ’vi skal da ikke rydde op her, vores forældre betaler jo skat’. Det er vel en generel holdningsændring, der skal til, og man kan vel også sige, at jo: næste dag er der jo ryddet op på værelset derhjemme,« griner havechefen og fortsætter:

»Vi har da diskuteret, om vi skulle statuere et eksempel, for her er jo ryddet op hver morgen. Der går folk og rydder op indtil ud på natten for at der skal se pænt ud næste morgen. Men vi kan ikke bare lade affaldet ligge, for så har vi et spisekammer for rotterne, som vi også har haft problemer med – og i forhold til rotterne har vi efterhånden situationen godt under kontrol.

Det ærgrer os utroligt meget, at vi i vores driftsbudget bruger flere penge på at samle affald og renholde end på selve havedriften. Det er et bundløst hul, og vi synes ikke, vi får andet for de penge end at servicere nogle brugere, som burde rydde op efter sig selv.

Hvis vi kunne ændre det, kunne vi gøre en masse andre ting for at give gæsterne en endnu bedre oplevelse. Vores overordnede plan er jo at udvikle en have, der relaterer sig til renæssanceslottet og de haveformer, man havde dengang. Hvis vi kan få de unge mennesker til at rydde op efter sig selv, sparer vi rigtigt mange penge. Og så har vi meget bedre mulighed for at udvikle noget mere have. For vores budget er ikke bare fastlåst, det bliver reduceret med to procent om året,« slutter slotshavechefen.

Fakta: Kongens Haves ordensregler

Vis hensyn til andre i haven
Du må ikke cykle eller bruge eldrevne køretøjer som segways, skateboards eller løbehjul i haven, grille eller lave bål, benytte musikanlæg med forstærkere
Din hund er velkommen – når den er i snor
Smid affald i affaldsspandene
Blomster og grene må ikke plukkes, afskæres eller brækkes
Du må ikke gå på løgplænerne, klatre i havens træer og buske, ride i haven, fiske eller sejle i voldgraven
Husk at samle op efter din hund
Du er velkommen til at spille bold på de arealer, der er angivet på ordenstavlerne
Du skal rette dig efter opsynets anvisninger
Salg af varer må ikke finde sted uden tilladelse
For at afholde møder og arrangementer skal du indhente tilladelse hos Slots- og Kulturstyrelsen.
Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Udstilling zoomer ind på barske kår i Kenya

Stemning på skoleskemaet