Klaus Rifbjerg genbesøgte i 2001 sin barndomsgade. Arkivfoto: Niels Meilvang/Ritzau Scanpix

Elsker 😍 Like 👍

Barndomsgaden rejser et kunstværk for Klaus Rifbjerg

MARKERING. Forfatter Klaus Rifbjerg blev født og voksede op på Ingolfs Allé, og Grundejerforeningen Dyveke markerer i juni betydningen af Rifbjergs forfatterskab med afsløringen af tre skulpturer af billedhugger René Schmidt.

SUNDBYVESTER: For halvandet år siden fik Torben Monefeldt og Bjørn Colstrup, begge beboere i Grundejerforeningen Dyveke, en god ide.

Hvorfor ikke rejse et kunstværk i Klaus Rifbjergs (1931-2015) barndomsgade, Ingolfs Allé, for at markere betydningen af hans forfatterskab og tilknytningen til Amager.

Og lørdag 15. juni føres ideen ud i livet, når tre skulpturer af billedhugger René Schmidt afsløres på den lille, trekantede plads i den vestlige ende af Ingolfs Allé, omsluttet af Vatnavej og Breidablik Allé.

»Det er to betonskulpturer, hvor den ene ligner de fotografier, man har af Rifbjerg som dreng iført kasket – det brugte han jo også stadig som voksen. Den anden skal vise kunstnerens ide om den verden, forfatterskabet forsøgte at afdække,« fortæller Torben Monefeldt.

Den sidste og største skulptur, som er omkring 120 cm plus sokkel, er i syrefast stål.

»I den er titlerne i forfatterskabet skrevet ind plus digtene ’Samosvej’ fra Amagerdigte, ’Refshaleøen’ og ’Solsort’,« siger Torben Monefeldt.

Der er lys i en af skulpturerne, så der måtte trækkes strøm fra en privatbolig. Skulpturen har endda fået sin egen måler.

Lokal støtte til projektet

Rejsningen af de tre skulpturer sker med lokal støtte.

»Vi søgte først Amager Vest Lokaludvalg om penge til, at René Schmidt kunne fremstille skitser af skulpturerne. Det gav lokaludvalget penge til, og så tog vi skitserne med til generalforsamling i grundejerforeningen sidste år, og der var stor begejstring for ideen. Vi søgte flere private fonde, men fik nej, så skulpturerne er især blevet til med støtte fra Amager Vest Lokaludvalg og Områdefornyelsen Sundby for alle, inden den blev sat i bero,« fortæller Torben Monefeldt.

Endelig har projektet fået underskudsstøtte af Rådet for Visuel Kunst under Københavns Kommune, der støtter billedkunstneriske projekter af høj kvalitet.

Ved afsløringen 15. juni er Klaus Rifbjergs familie inviteret, og forfatter Kim Leine læser op af Rifbjergs forfatterskab ved lejligheden.

»Fordi vi fandt ud af i en snak med Gyldendal, at Leine har lavet et prosaudvalg med forskellige klip af noveller og romaner af Rifbjerg, som endnu ikke er udgivet,« siger Torben Monefeldt.

Kunstneren er også til stede ved afsløringen, der foregår klokken 14.00.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Undersøger for skimmelsvamp: Svømmehal er lukket

Løkke har udskrevet valg til fars dag: Kampen om hovedstadens stemmer