Mette Gramstrup fra Kristkirken har oprettet et tøjbibliotek, hvor man kan låse gratis konfirmationstøj. Arkivfoto: Brian Lindberg Jensen

Lån en brugt konfirmationskjole: Vesterbro-kirke laver byttebørs

Præsten i Kristkirken på Enghave Plads, Mette Gramstrup, har lavet en byttebørs for brugt konfirmationstøj. Det gavner klimaet, pengepungen og giver en ny følelse af fællesskab, siger vesterbropræsten

En konfirmationsfest kan hurtigt løbe op i mange tusinde kroner. Festen, gaver og blå mandag. Og så er der lige kjolen eller jakkesættet.

Men tøjet bliver som regel kun brugt den ene dag og hænger derefter og glor dumt i skabet.

Derfor har præsten i Kristkirken på Vesterbro, Mette Gramstrup, åbnet et bibliotek for brugt konfirmationstøj, hvor man kan låne sit tøj i stedet for at gå ud og købe en helt ny kjole.

Her kan nye og kommende konfirmander fra hele København komme og helt gratis låne en kjole og et jakkesæt. Og tidligere konfirmander kan låne deres tøj ud, så andre kan få glæde af det.

Skader klimaet

»Jeg har åbnet denne her byttebørs, fordi de unge har fået en stor klimabevidsthed, og jeg kan lige så godt sige det, som det er; det der wish.com, hvor man kan købe tøj til ingen penge, det pisser mig af: Hvor er det produceret og hvordan? Vi kan selvfølgelig ikke garantere, at alt tøjet i byttebørsen er bæredygtigt, men så bliver det i det mindste genbrugt,« siger Mette Gramstrup.

Ideen kommer fra et lignende tiltag i Ishøj, og Mette Gramstrup mener, at der er gode muligheder i byttecentralen på Enghave Plads, især når metroen åbner senere på året, hvor det bliver let for unge fra Vanløse eller Amager at tage ind på Enghave Plads og låne eller aflevere en kjole.

Allerede nu er der kommet flere kjoler, også fra Mette Gramstrups kollegaer, der har gemt deres gamle konfirmationskjoler.

»Traditioner og trends går ofte hånd i hånd. Og jeg har lige fået en hæklet konfirmationskjole – det er da fantastisk,« siger Mette Gramstrup, der også mener, at byttebørsen giver en ny forståelse af fællesskab og fremtid, når man kan tale om, hvor kjolen kommer fra og at det er én, man har lånt fra en anden.

Mette Gramstrup opfordrer også sine konfirmander til at købe en Hus-Forbi-avis i stedet for at give hinanden roser, som er tradition i mange kirker.

»De får så mange roser og gaver i forvejen, og hvis 94 unge giver tyve kroner til hjemløse i stedet for, så rykker det jo noget. Det er den form for fællesskab jeg gerne vil lære de unge,« siger Mette Gramstrup.

Kjoler i mange farver

I år skal hun have 94 konfirmander fordelt på fem konfirmationer, og hun har som præst oplever, at de piger, der kommer fra mindre ressourcestærke familie, hvor pengene er små,  har de dyreste kjoler.

»De vil ikke vise, at de ikke har råd. Mens de piger, der kommer fra Humlebyen (rækkehuse ved Carlsberg, red.) bliver konfirmeret i alt muligt farverigt tøj, og noget de selv har lavet, fordi de synes det er sjovt,« siger Mette Gramstrup.

Drenge er også velkomne til at aflevere deres jakkesæt, men Mette Gramstrup oplever, at drengenes tøj i højere grad kan bruges bagefter.

Tøjbiblioteket er i gang med at blive bygget, og kirken regner med, at der vil være tøj i alle størrelser, så uanset om man er en større X-small eller X-large er man meget velkommen i tøjbiblioteket.

Hvis man vil aflevere sit konfirmationstøj, kan man kontakte Kristkirken.

Tøjet skal være vasket og renset, inden det bliver afleveret, så andre kan få glæde af det.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Så blev der atter guldfest i Parken

Nyt forslag: Bilerne ud af byen – eller hvad?