Forældre gik i barnevognsmarch til Christiansborg i begyndelsen af april. Protesten ser nu ud til at have hjulpet på Frederiksberg. Foto: Anthon Unger / Ritzau Scanpix

Politisk ja til bedre normeringer

POLITIK: Der er i den sidste tid tænkt mange politiske tanker lokalt for at få hævet normeringerne hos de små i vuggestuer og børnehaver på Frederiksberg.

Så et forslag fra rød og blå fløj i Kommunalbestyrelsen kom snublende over hinanden.

Det er ingen hemmelighed, at mange forældre gerne vil have flere hænder i institutionerne. En barnevognsmarch i starten af april viste tydeligt, at både borgere og politikere gerne vil have bedre normeringer på Frederiksberg.

Enigheden glæder borgmester Simon Aggesen (K).

»Det er dejligt at konstatere, at alle partier vil det her. Det er rigtig vigtigt, at der bliver en bred politisk aftale. Til efteråret går vi i gang med de konkrete forhandlinger, der skal sikre, at prioriteringen kommer i gang allerede fra 2020,« siger han.

Han håber at alle partier vil være klar til at samle sig om en realistisk finansiering.

En kommunal opgave

Forleden stemte blå fløj i Folketinget nej til minimumsnormeringer, men lokalt på Frederiksberg er holdningen en anden hos Venstre og Liberal Alliance, der har Jan E. Jørgensen (V) og Laura Lindahl (LA) i Folketinget, der sammen med Konservative vil arbejde for bedre normeringer.

Laura Lindahl (LA), der er formand for Børneudvalget på Frederiksberg og børneordfører for partiet i Folketinget mener, at det er et kommunalt anliggende.

LA stemte derfor nej til SF’s forslag om netop den normering i marts, da det var på dagsordenen i Folketinget.

Laura Lindahl siger:

»Debatten har jo raset landspolitisk og forældre har været på gaden. Men jeg vil ikke indføre normeringer fra Christiansborg, da det er kommunernes ansvar. Så man må løfte ansvaret på Frederiksberg, og det arbejder LA nu på sammen med K og V. Vi vil arbejde for en højere normering på Frederiksbeg, men det er også et ønske om at styrke kvaliteten,« siger hun.

Ser på det ved budgettet

En bedre normering kommer dog ikke til at ske fra den ene dag til den anden.

»I forbindelse med budgetforhandlingerne vil vi konkretisere forslaget. Det vil koste 40 millioner kroner om året, hvis vi skal følge Bupls anbefalinger, det svarer til 123 ekstra stillinger, og det er ikke noget vi bare lige gør,« forklarer hun.

Laura Lindahl vil også ind og se på personaleflugt og sygefravær.

»Et andet problem vi har på Frederiksberg, er at vi ikke er så gode til at fastholde vores dygtige pædagoger og medarbejdere. En tredje ting er, at vi har et meget højt sygefravær i vores institutioner, og det skal vi også ind og kigge på. Hvis vi kan få sygefraværet ned, så kan vi spare en masse penge,« lyder det fra Laura Lindahl.

K, V og LA’s plan er at få normeringen med i budgetaftalen for 2020, der forhandles til efteråret.

Vil koste 40 millioner kr.

S, SF, R og Ø på Frederiksberg håber, at minimusnormeringerne kan være gennemført senest 1. januar 2022.

2. viceborgmester Michael Vindfeldt (S) siger:

»Det er simpelthen pinligt, at Frederiksberg alt for længe har været markant dårligere på normeringer end andre hovedstadskommuner. Konkret er Frederiksberg tredje dårligst i forhold til børnehaver i hovedstaden,« siger Michael Vindfeldt, der selv har to børn på to og fem år, og fortsætter:

»Så sent som i fredags afleverede jeg min søn i vuggestuen på Frederiksberg som barn nummer 11 til en voksen. Det kan og må vi gøre bedre.«

En sejr for forældrene

Også rådmand Balder Mørk Andersen (SF) ønsker flere pædagoger til de små.

»SF på Frederiksberg har gennem flere år haft bedre normeringer øverst på dagsordenen. Med det fælles forslag om minimumsnormeringer fastholdes presset i en sådan grad, at jeg nu tror på, at det vil lykkes. Ovenikøbet finansieret via øgede indtægter fra udefrakommende bilister, hvilket SF har slået til lyd for gennem adskillige år. Det er et dobbelttiltag, der glæder mig meget.«

Hos Enhedslistens Daniel Panduro er målet også bedre normering.

»Hvis vi får indført minimumsnormeringer, er det en stor sejr for forældrebevægelsen. For Enhedslisten er det vigtigt, at det ikke kun bliver normeringer i en statistik, men noget man kan opleve helt ude på den enkelte stue.«

Glæde hos Bupl

Mia Skou Jørgensen, der er næstformand for Bupl Hovedstaden og har ansvaret for Frederiksberg, siger:

»Jeg ser positivt på forslaget, og er glad for at politikerne har fokus på problemet (normeringer, red.), og at de er villige til at finde nogle løsninger.

Vi håber, at politikerne vil sætte sig sammen, og at der kommer nye penge på bordet. »

I ventetiden må de små og deres forældre vente i spænding på, hvad der sker med normeringen i de frederiksbergske vuggestuer og børnehaver og hvornår.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

André mistede sin mor – men nåede at skrive en sang til hende

Romantisk fløjten i Frihavnskirken