Nanna Grunwald (tv) og Katja Bamberger Bro fik for to år siden idéen til spillet Small Talk på Dag H. Foto: Martin Sørensen

De har udviklet brætspil, som nu eksporteres: Det gælder om at tale sammen

Brætspil. Nanna Grunwald og Katja Bamberger Bro har sendt spillet ‘Small talk’ på gaden. Det handler om, at vi mennesker skal stille simple spørgsmål til hinanden i stedet for at tjekke den seneste notifikation på mobiltelefonen.

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

Iværksættere: – Tror du på en gud?

– Er det ok at fortælle en hvid løgn?

– Hvilke simple ting gør dig glad?

– Hvad er din yndlingsdrik – kold eller varm?

Nanna Grunwald og Katja Bamberger Bro sendte i fjor spillet Small Talk på gaden. Det består af 71 spørgsmål i en lille boks.

Nu er det allerede ude i tre forskellige versioner og er solgt til flere lande.

Spillet består af spørgsmål, som man typisk kan stille hinanden i familien henover middagsbordet, når telefoner og tabletter er lagt væk.

Man kan ikke tabe eller vinde i spillet, men man kan stille hinanden spørgsmål, som kan sætte gang en kortere eller længere samtale.

Østerbro Avis møder Nanna og Katja på caféen Dag H ved Lille Trianglen, hvor de fik idéen for to år siden.

De havde iagttaget – både i deres egne familier og omgivelser – hvor stor en rolle, som telefoner og tablets spiller.

Erfaring fra ferie

Katja Bamberger Bro havde været på ferie med familien til USA og oplevet, hvor meget de elektronikken fyldte.

»Vi sad og blev enige om at indføre en digital detox,« siger Katja Bamberger Bro om mødet med Nanna Grunwald.

Detox betyder afgiftning og bruges typisk omkring bestemte usunde tilsætningsstoffer fra fødevarer ud af kroppen.

»Vi opfangede, at der er et stigende behov for at lægge mobiler og Ipads fra sig og begynde at tale sammen,« siger Nanna Grunwald, som samtidig nævner, at det også kan kaldes en digital pause.

De understreger, at det både er børn og voksne, der har brug for sådan en digitalt pause en gang i mellem.

»Det er som om, at vi mennesker er blevet dårligere til at koncentrere os i længere tid af gangen, hjernen er blevet mere doven, og folk keder sig hurtigere,« fortæller de om den udvikling, som de har oplevet den det seneste årti.

Fra børn til 90-årig

For at modvirke det fandt de på Small Talk.

Nanna er selvstændig grafisk designer, og Katja arbejdede med events, pr og marketing i tv- og produktionsselskaber i ind- og udland.

Hun fandt i første omgang på en masse spørgsmål, blandt andet ved hjælp af hendes børn og hendes 90-årige mormor, og Nanna udviklede designet.

Det blev først prøvet af til en legegruppe med børn fra en skoleklasse hos en af Katjas børn.

»Der oplevede jeg, at børnene blomstrede, fordi der ikke var nogle rigtige og forkerte svar. Der var blandt andet en pige, som ellers var lidt nervøs, som svarede pandekager, da et spørgsmål om, hvad man bedst kan lide, blev stillet. Og så begyndte alle at snakke videre om pandekager,« fortæller hun.

Og sådan kan spillet fungere, både i børnegrupper, blandt voksne og i familier.

»Og man kan holde det til small talk, hvis man vil det, eller man kan få gang i dybere samtaler,« siger Katja, og Nanna supplerer:

»Og der er ikke nogle ubehagelige spørgsmål. Det er noget, man kan spille på tværs af generationer. Og det kan være godt i et selskab, hvor folk ikke kender hinanden i forvejen.«

»Børn vil ofte gerne høre bedsteforældres historier. Blandt andet var et spørgsmål: Hvor er det mærkeligste sted, du er vågnet op? Her svarede en 85-årig dame: I et fængsel,« siger Katja og nævner, at her kan historien folde sig endnu mere ud.

– Men hvorfor er det nødvendigt med et spil for at kunne tale sammen?

»Ofte taler vi om de samme ting: Hvad har du lavet i dag? Hvordan er det gået i skolen? Hvad skal vi spise i aften?’ Det er ikke altid, at børn gider tale om det. Det er rigtig sjovt at snakke om noget helt andet engang imellem og ikke mindst give sig tid til hinanden og til oprigtigt at lytte, hvad der bliver svaret,« siger Katja Bamberger Bro.

Dansk og engelsk

Katja har boet flere år i udlandet. Derfor har det for hende været naturligt, at spørgsmålene både er på dansk og engelsk.

Så kan udlændinge i Danmark, som ikke taler dansk, også være med.

Måske kan de endda øve sig i dansk, når de ser oversættelsen, og omvendt kan danskere også blive bedre til engelsk.

På spørgsmålet om hvide løgne er i orden, svarede en engelsktalende kvinde – som fik spørgsmålet i en boghandel, hvor spillet skulle lanceres – ifølge Katja:

»Honey, we do it all the time. We call it sociaizing,« genfortæller hun det med et smil.

»Når man spiller Small Talk, kommer der pludselig nogle fede, uforudsigelige, underfundige svar. Det er derfor vi kalder det ’Magic in a box’. Der opstår magi, når man begynder at dele historier – og nogle gange er det noget, man måske ikke har tænkt over eller fortalt om før,« tilføjer hun.

Det er ikke kun spillet i sig selv, som har en international dimension.

Det kom på markedet i Danmark med den første udgave med 71 spørgsmål sidste sommer, siden er det fulgt op af to udgaver mere i efteråret og her i foråret.

Det har vist sig at være sådan en succes, at det nu er eksporteret til Norge, Sverige, Tyskland og Østrig.

I forbindelse med eksporten har de allieret sig med den store spilproducent Asmodee, efter de blev anbefalet at stå på egne ben på det hjemlige marked.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Kom ned på Tommy Seebachs Plads

0

Vær beredt: Nu der kommer lørdags-fyrværkeri