Jytte Abildstrøm øver sig dagligt i at omgås sine medmennesker med respekt og høflighed. Foto: Arkiv.

Høflighed og respekt skal trænes

Jytte Abildstrøm er mangeårig teaterdirektør for Riddersalen, skuespiller, foredragsholder og miljøaktivist.

Jeg øver mig hver dag i at respektere andre menneskers synspunkter i alle henseender. Jeg kan takke mine forældre for, at de meget tidligt lærte mig at tænke over ordet og konsekvensen af det, man  sagde i familien, skolen, toget, forretningen, på  arbejdet  osv. dernæst  hvad er konsekvensen af handlingen, som  også starter med ordet.

Jeg har   gennem mit lange liv, som sagt øvet mig, for selv i et lille land som Danmark har vi ikke fælles livsholdninger, hvad angår hinanden   og de fire elementer; jord luft ild og vand, men  det kan kun gå  fremad,  hvis  vi   gør os   umage   allesammen  med  at  gribe  i  egen  barm  og  få en smukkere  dialog  op at  stå.

….og har  derfor  gjort  mig umage med  at  høre med  respekt  på andre   menneskers  synspunkter  –    og   så ud fra  det  få  en   kærlig  samtale om  livsholdninger,  både  hvad angår det åndelige som det  fysiske  liv.

Jeg har mange gange læst den bog, jeg nævner nu nemlig; Andre Comte Sponvilles  ’En lille bog  om  Store Dyder’, og  den begynder med høflighed. Sponville skriver noget, som er værd at tænke over:
“Hvis høflighed er en værdi, hvad den unægtelig  er,  er  det  en  tvetydig  værdi, utilstrækkelig i sig  selv,  fordi  den kan  rumme  både godt og  skidt;  altså  mistænkelig.  Dens ydre, formelle karakter må dække over  et eller andet, men hvad?  Den er noget kunstigt, og vi er på  vagt over for alt,  hvad  der  er  kunstigt.  Den er noget ydre, og vi er på vagt over for alt, hvad  der er  blot ydre.”     Andre  Sponville fortsætter med nogle  skønne sider, hvor  han  tænker over   ordet høflighed.

Jeg  tror,  jeg  er  lidt  påvirket  af hans  tanker  og har  derfor  gjort  mig umage med  at  høre med  respekt  på andre   menneskers  synspunkter  –    og   så ud fra  det  få  en   kærlig  samtale om  livsholdninger,  både  hvad angår det åndelige som det  fysiske  liv.  Gennem de  sidste  32  år har jeg holdt  cirka  2.700 foredrag og prøvet  at  gøre  det sådan,  og  på  den måde  fået   folk i tale  på en respektfuld  måde.

Lad os håbe, vi  alle  får en smuk  fremtid  både på  Frederiksberg og i  resten af landet og  verden  således, at næstekærligheden  får  sindene  til at blomstre og ligeså  moder  jord.

Kærlig hilsen fra

Jytte Abildstrøm

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

At have blik for andre

Kunsten at være til stede