Fra en af de få snevejrsdage i vinteren 2018/19, da der fortsat var en bro over Sortedams Sø. Foto: Martin Sørensen

Den mindste mængde vejsalt i ti år

MILD VINTER. Københavns Kommune har rykket ud med vintertjeneste de færreste antal gange i løbet af de sidste ti år denne vintersæson, og mængden af vejsalt har været den mindste i et årti.

VEJRET: Påsken er overstået, og 1. maj er lige om hjørnet. Dermed er det også slut for vintersæsonen, nogen gange kan vinteren jo gå ud i forlænget spilletid den første del af foråret, og det er tid til at gøre status.

Det har været den mildeste vinter i et årti, i hvert fald målt på mængden af vejsalt og udkald af vintertjenesten i Københavns Kommune. Kommunes vintertjeneste har lukket ned efter en sæson med det laveste antal udkald og den mindste mængde vejsalt i ti år.

Langt lavere end normalt

Beredskabet har kun været aktiveret 18 gange på det halve års tid, hvor vintertjenesten har stået stand by, klar til at rykke ud med præventiv glatførebekæmpelse og snerydning.

»18 udkald er det laveste antal udkald, når vi ser ti år tilbage, og langt lavere end normalt. Til sammenligning havde vi 48 udkald sidste sæson. Det samme gælder, når vi ser på mængden af vejsalt. I år har vi kun brugt knap 2500 ton vejsalt, hvor vi i gennemsnit bruger omkring 6000 ton,« fortæller enhedschef Torbjörn Haggquist fra vintertjenesten i en pressemeddelelse.

Sæsonens 18 udkald er fordelt på 14 præventive saltninger og 4 snerydninger. Desuden har den særlige brorute, som omfatter de lette cykelbroer, der hurtigere bliver glatte end øvrige cykelstier og vejbaner, ligeledes været kørt 18 gange. Broruten blev første gang aktiveret 27. oktober, mens det første udkald på cykelstier og de såkaldte A-kørebaner var den 25. november.

I december var vintertjenesten kun på gaden en enkelt gang i forbindelse med et snefald den 23. december, der for en kort stund gav os håb om hvid jul. Mange københavnerne mødte noget af et hvidt drømmesyn, da vågnede op lillejuleaftens morgen. Men sneen var dog væk, da vi kom til 24. december.

Herudover var december meget mild og startede lunt med hele 10,9 grader i København den 3. december. Januar var mere normal som vintermåned og havde næsten samme antal udkald som sidste år.

Februar var næsten forår

Februar var næsten en forårsmåned, og der var kun brug for to gange præventiv saltning, henholdsvis 3. og 28. februar. Det samme kan siges om marts, der dog var meget regnfuld, men med lune temperaturer, hvorfor der kun skulle saltes en enkelt gang, nemlig den 10. marts. Til sammenligning var der 17 udkald i marts 2018, hvor det virkeligt var vintervejr.

Udkaldet den 10. marts blev sæsonens sidste ordinære udkald, mens broruten blev saltet den 11. april for sidste gang.

For selvom de kolde nætter i april gav frost på bilruderne, var det ikke nødvendigt at sende saltsprederne på vejene, da der generelt var tørre kørebaner, oplyser Københavns Kommune.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Arbejderkamp: Sydhavnen er klar til 1. maj

Spis og tal med din nabo