Beboerne i Dalhusene bor lige ved Sallingvej og tæt trafik. Det gamle piletræ er deres åndehul. Lana Hjort (th) og Jana Wermus er nogle af de aktive beboere, der kæmper for at træet forbliver. Foto: Martin Sørensen

Beboere kæmper for piletræet: Det er vores åndehul i hverdagen

I forbindelse med opførelse af tagboliger i Dalhusene ved Sallingvej/Vanløse Allé har ejeren af lejlighederne, JØP, luftet risikioen for at det næsten 100 år gamle piletræ skal fældes. Beboere kæmper for at træet bevares.

Det var ikke nogen aprilsnar, da ejerne af Dalhusene ved Vanløse Allé/Sallingvej, pensionskassen JØP, på et møde 1. april fortalte beboerne, at det næsten 100 år gamle piletræ ved ejendommen måske skulle fældes.

Årsagen er, at ejerne, JØP, vil bygge tagboliger, og byggepladsen med håndværkeres skurvogn er planlagt til at være der, hvor det gamle piletræ står, selvom der er masser af plads ved siden af.

Og det er beboerne ikke glade for:

»Piletræet er vores åndehul – det er fantastisk, og man kan sidde under det med et tæppe og bare slappe af,« siger Lana Hjort, der har boet i Dalhusene i seks år. Hun og andre beboere samt bestyrelsen for beboerforeningen kæmper lige nu for, at piletræet ikke bliver fældet.

»Træet er husenes sjæl – det er en del af vores hverdag og vil være forfærdeligt, hvis det bliver fældet, fordi der skal bygges taglejligheder,« siger Lana Hjort.

Bestyrelsen for Dalhusene har skrevet til ejerne, at beboerne ikke ønsker, at træet skal fældes.

Fældningen af piletræet er på orienteringsmøderne blevet begrundet med, at det står i vejen for den planlagte byggeplads. Men ifølge bestyrelsen står træet i princippet ikke i vejen for selve byggeriet, påvirker ikke selve byggearbejdet og forhindrer heller ikke adgangen til byggepladsen.

Derfor appellerer bestyrelsen til ejerne, om at finde et alternativ.

Måske andet sted

Og det er ejerne, JØP i gang med.

»Det er korrekt, at vi på et møde har fortalt, at der var en risiko for, at træet skulle fældes. Men vi forstår godt beboene og vil forsøge at finde alternative muligheder i forbindelse med byggeprojektet,« siger kommunikationschef i JØP, Anne Møgelvang til Vanløse Bladet.

Identitet i byen

Københavns Kommune har en træpolitik, som blev vedtaget i 2018 og som gælder byens træer. Piletræet står på privat grund og er således ikke omfattet af træpolitikken. Men en af forkæmperne for byens træer, Radikales Tommy Petersen fra Københavns Borgerrepræsentation, forstår godt beboernes bekymring:

»Det er virkelig godt at se, at beboerne kæmper for at bevare det flotte træ. Og jeg er glad for, at vi på rådhuset fik vedtaget en træpolitik, der klart bakker beboerne op i den her sag. Desværre har kommunen dog ikke mulighed for at pålægge ejerne af grunden at bevare træet, da det står på en privat grund. Derfor håber jeg, at JØP lytter til både beboere og politikere, når vi siger, at vi ønsker at bevare de store, gamle træer. Det skaber identitet for byen,« siger Tommy Petersen.

Give skygge i varmen

Seniorrådgiver i Det Økologiske Råd, Kåre Press-Kristensen, der også er uddannet civilingeniør, har på Vanløse Bladets opfordring været ude at se på træet og kan sagtens forstå, at beboerne er glade for træet. Men nogen sundhedsmæssig effekt har det ikke.

»For at være helt ærlig, så betyder træet ikke noget i forhold til den luftforurening og trafik, der er i området. Men det har stor værdi for beboerne, og hvis man får en brændende varm sommer som sidste år giver træet dejlig skygge, og det synes jeg, at man skal tage alvorligt,« siger Kåre Press-Kristensen, der også mener, at man skal overveje en anden placering af byggeplads, så træet bevares.

»For som jeg ser det, er der masser af muligheder for at placere byggepladsen andre steder, selvom træet står lige præcis der, hvor det er lettest at få adgang med biler. Men hvis man tænker lidt kreativt, kan man sagtens undgå at fælde træet,« siger han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Stine havde pin up-konkurrencens bedste hår i Las Vegas

Tættere på selvkørende og miljøvenlige busser i København