Alternativet foreslår i en pressemeddelelse, »at male hustage hvide« for at sænke sommertemperaturen på Frederiksberg. Partiets medlem af kommunalbestyrelsen, Mette Kaasfeldt Bram, understreger dog, at forslaget ikke skal tages helt så bogstaveligt. Foto: Bo Børresen – fotomanipulation: Annette Jans

Alternativet vil nedkøle Frederiksberg om sommeren

BRED OPBAKNING. Frederiksberg er Danmarks varmeste by. Det vil et bredt flertal i kommunalbestyrelsen anført af Alternativet nu forsøge at gøre noget ved. Frederiksberg skal simpelthen nedkøles, når sommervarmen har bedst fat.

DANMARKS VARMESTE: Når det er varmt i Danmark, så er det ekstra varmt på Frederiksberg. Det skyldes, at Frederiksberg er landets tættest befolkede kommune, og at hovedstadens grønne hjerte ligger (forholdsvis) langt fra havet, som har en kølende effekt.

»Land opvarmes mere end hav, og derfor vil byer blive forholdsmæssigt varmere – en virkning, der blandt andet forstærkes af vejenes asfaltbelægning og de mørke hustage, der suger varmen til sig og holder på den,« siger Alternativets medlem af kommunalbestyrelsen, Mette Kaasfeldt Bram, og tilføjer:

»Hvis der ikke handles i tide, risikerer situationen at blive stærkt forværret på grund af klimaforandringerne.«

Varmen kan koste liv

Alternativet har derfor stillet forslag i Frederiksberg Kommunalbestyrelse om, at der udarbejdes en plan for håndteringen af de stigende sommer-temperaturer på Frederiksberg.

Forslaget bakkes op af alle partier i kommunalbestyrelsen med undtagelse af Venstre og Liberal Alliance og er nu sendt videre til den kommunale forvaltning.

Planen for håndteringen af de stigende temperaturer skal indeholde en vurdering af det mest sandsynlige scenarie for temperaturstigningerne i de kommende 10, 25 og 50 år, og der skal være en beskrivelse af, hvad man kan gøre for at afbøde virkningerne af sommerenes hedebølger.

Forvaltningen bliver også bedt om at vurdere de risici, der kan opstå, hvis kommunen undlader at handle.

»Her tænkes blandt andet på tab af menneskeliv i plejeboliger og et øget energiforbrug og støjniveau, hvis folk tyr til individuelle køleløsninger såsom larmende, energislugende og skæmmende airconditionanlæg. Desuden vil hedebølger generelt medføre et lavere aktivitetsniveau til skade for handelslivet i byen,« siger Mette Kaasfeldt Bram.

Hvordan nedkøles en by?

Det store spørgsmål er naturligvis, hvordan man sænker temperaturen i en hel by.

I en pressemeddelelse skriver Alternativet:

»Mulige tiltag kunne være at male hustage hvide, bruge varmeafvisende vejbelægning, fjernafkøle via fjernvarmenettet og anlægge grønne områder med søer.«

Det kan lyde lidt hokuspokus. Mette Kaasfeldt Bram understreger dog, at ikke alle forslag skal tages helt så bogstaveligt:

»Det er ikke sådan, at vi skal i gang med malerspand og pensel og male hustage hvide. Men vi kunne jo godt vedtage nogle retningslinjer, der påbyder, at kommende kommunale byggerier og renoveringer skal have tage i lysere farver, ligesom man kunne indføre støtteordninger til privatfolk, som vælger at lægge lyst tag på deres hus.«

Rettidig omhu

Til udfordringen med at finde plads til at anlægge grønne områder med søer i Danmarks tættest befolkede kommune siger Mette Kaasfeldt Bram:

»Vi går ind for at åbne Ladegårdsåen, og så er der hospitalsgrunden. Her bør der anlægges en sø eller i det mindste et vandløb.«

Mette Kaasfeldt Bram tilføjer:

»I Alternativet mener vi, at forslaget er udtryk for rettidig omhu fra et bredt flertal i Frederiksberg Kommunalbestyrelse.«

Eventuelle konkrete projekt-idéer ventes at blive en del af 2020-budgetforhandlinger.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

0

Gemyses chefkok: Selvfølgelig spiser jeg kød. Jeg er jo fra Jylland

Vanløse gik op i røg anden påskedag