Påskemad: Her er to opskrifter med lam

Påsken er højtid for hygge i selskab med familie og venner. Mange sætter sig til bords for at nyde god mad – tit det store kolde frokostbord med sild, smørrebrød og snaps, men rigtig mange elsker også retter med lam.
Når vi spiser lam skyldes det dels at lammene typisk har en god størrelse ved påsketid og dels at Jesus flere steder i biblen bliver omtalt som Guds lam – et lam, der ofrede sig for menneskehedens skyld. Uanset om man spiser lam for smagens eller troens skyld, kan det være rart, at få inspiration til retter med lam.
Her er to af Slagter Lunds opskrifter på lam.

Lam i dild med rejer

Til 4-6 personer

 • 1 lammebov – gerne med ben, ellers udbenet og skåret i tern
 • 2 gulerødder
 • 2-3 laurbærblade
 • Salt, peberkorn

Sovs:

 • 6 dl kogelage
 • 75 g mel
 • 75 g smør
 • 1½ dl piskefløde
 • Dild – masser
 • Salt, peber

Pynt:

 • 200 g rejer – drænet vægt, blandes i sovsen til sidst eller drysses over retten lige inden servering

Læg kødet i gryden, dæk med vand, tilsæt salt og lad simre med gulerødder, laurbærblade og et par peberkorn. Husk at skumme for uklarheder i starten af kogningen. Den hele lammebov med ben skal koge ca. 5 kvarter. Sluk og lad trække i gryden ca. ½ time. Kød i tern skal koge ca. 3 kvarter. Tag kødet op med en hulske.

Si 6 dl kogelage fra. Bag mel og smør op i en gryde og tilsæt kogelagen lidt ad gangen. Pisk sovsen flot og ensartet, hver gang du har tilsat væske. Hæld til sidst piskefløde i og smag saucen til med salt og peber og tilsæt rigelige mængder af velduftende, hakket dild.

Skær den hele bov i skiver og anret med saucen henover samt et drys rejer på toppen. Kød i tern kan vendes ned i saucen, evt. sammen med rejerne ligesom en ragout.

Nye danske kartofler er perfekt tilbehør.

Lammekoteletter på to ben

2 lammekoteletter pr. person

 • Lammekoteletter
 • Rapsolie
 • Hvidløgsfed
 • Timiankviste
 • Salt, peber

Man kunne også lidt for sjov kalde koteletterne for “dobbelte enkelte” – dobbelte, fordi koteletterne er skåret med to ribben på hver, og enkelte, fordi ryggen er flækket på langs, og der derfor kun er én filet på hver kotelet.

Denne dobbeltudskæring er mere kødfuld, og kødet bliver takket være tykkelsen mere saftfuldt end de flade koteletter, der er dobbelte i bredden – altså med to tynde filetstykker.

Få slagteren til at skære lammekoteletterne ud til dig eller køb lammekroner og del dem, så hver kotelet består af to ben.

Koteletterne bliver fantastisk gode både på grill, på grillpande og i ovn. Vælger du at grille, er det en god idé at give koteletterne høj direkte varme først til bruning og derefter 4-5 minutter under låg. Husk, de skal blot grilles rosa!

Vælger du at stege på grillpande og derefter færdig i ovnen – som på billedet, skal du ligeledes brune koteletterne ved høj varme først og gerne i lidt fedtstof, der kan klare varmen uden at branke, fx rapsolie og gerne tilsat et par fed hvidløg samt en kvist timian. Stil derefter de brunede koteletter en tur i ovnen ved 160° i ca. 10 minutter. Koteletterne kan variere i størrelse, så det er svært at angive en nøjagtig stegetid.

Husk at krydre med salt og peber efter bruning uanset stegemetode!

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Nordhavn-succes eksporteres til Nørrebro

Poetisk påskevandring på Assistens