Camilla Saaskin Diderichsen er drevet af fællesskab og glæder sig til at blive en del af Vanløse, når hun begynder som sognepræst i Adventskirken. Hele den sammenbragte familie skal bo på Jupitervej. Foto: Martin Sørensen

Ny sognepræst: Uden Gud havde jeg ikke klaret skilsmissen

NY PRÆST. 46-årige Camilla Saaskin Diderichsen begynder 12. maj som ny sognepræst i Adventskirken. Hun er fraskilt og lever i en moderne bonusfamilie. Troen hjalp hende gennem sorgen over tabet af kernefamilien.

Hun havde frygtet det værste.

At menigheden og beboerne i den lille landsby Endeslev syd for Køge ville vende hende ryggen og ikke acceptere det faktum, at hun skulle skilles fra den mand, som hun har kendt, siden hun var 16 år, og som er far til hendes tre børn.

Men hendes frygt var ubegrundet.

»Jeg var virkelig sårbar omkring det, da vi sagde det højt, at vi skulle skilles. Vi var et glansbillede på en kernefamilie, boede på Præstegården, og så skulle vi skilles. Men det viste jo også, at vi præster er lige så dødelige og almindelige som alle andre, og hele menigheden tog det så pænt, så det var jo bare min egen angst.«

Camilla Saaskin Diderichsen har i 12 år været præst i Endeslev, og for fem år siden måtte hun og manden sande, at de var gladere hver for sig. En skilsmisse var uundgåelig, og hun kan stadig få tårer i øjnene, når hun tænker på, hvor kede af det deres børn på nu 10, 14 og 16 år blev dengang. I dag er både de og forældrene glade.

»Jeg er glad for, at jeg har Gud, og jeg er sikker på, at jeg ikke havde klaret den skilsmisse, hvis jeg ikke havde haft ham. Jeg talte meget med ham, og jeg kunne mærke, at han var med mig,« fortæller Camilla Saaskin Diderichsen.

Mødtes på Tinder

For to år siden overraskede hun sig selv ved at oprette en profil på datingappen Tinder.

En dag var der match med Christian, der blev efterfulgt af en sød besked, der blev til et glas vin på Nørrebro. Til august skal parret giftes.

»Det var mega grænseoverskridende, men også sjovt at skulle date igen. Jeg er ikke flov over at sige, hvor vi mødtes, for det er der jo mange, der gør. Og da Christian også var åben med det, tænkte jeg; »nå ja, det er jo der, vi mødtes,« siger Camilla Saaskin Diderichsen om sin nye kærlighed.

Bogstaver reddede ham

Troen har altid været en del af hende, og hun er rundet af en religiøst sammensat familie:

Hendes biologiske morfar var russisk jøde og flygtede til Finland. Han var modstandsmand og var som jøde konstant i fare.

Men en dame på immigrationskontoret kunne ikke stave hans efternavn korrekt med russisk a, så i stedet for satte hun bare to a’er. Saaskin.

Da morfaren kort efter blev sendt i koncentrationslejr i Tyskland, var han derfor ikke i fare for nazisterne, for de troede ikke, han var jøde, men finne på grund af navnet.

Den historie gjorde, at Camilla Saaskin Diderichsen efter studentereksamen begyndte at læse sprogvidenskab på Københavns Universitet. Med teologi som sidefag. Det blev efter to år hendes hovedfag.

»Jeg tænkte, at bogstaver jo er liv og død. Hvis hun havde stavet rigtigt, var min morfar blev gasset eller slået ihjel på anden måde.«

Morfaren døde dog af bivirkningerne fra lejren og mormoren fik polio. Så Camilla Saaskin Diderichsens mor er vokset op hos en plejefamilie hos nogle rige katolikker i Hellerup.

Fællesskab vigtigt

»Blandingen mellem jødedom, kristendom og katolicismen har gjort, at jeg ret tidligt vidste, hvor jeg stod: At jeg var protestant, og jeg gik også i skole på en grundvig-koldsk friskole, så fællesskabet har altid været vigtigt for mig,« siger Camilla Saaskin Diderichsen har netop derfor valgt at søge præstestillingen i Adventskirken, hvor der er mange aktiviteter for de lokale.

Præsteboligen ligger på Jupitervej, og her skal hele den sammenbragte familie med seks børn bo.

»Jeg er meget socialt anlagt, og derfor har jeg også brug for nogle pauser, hvor jeg bare er mig selv. Så læser jeg eller går lange tur. Jeg har brug for stilheden og at være alene indimellem.«

Camilla Diderichsen bliver officielt indsat som ny præst i Adventskirken 12. maj klokken 10.30 ved en gudstjeneste.Hun overtager embedet efter Lene Hjære Østergaard. Erik Meier Andersen fortsætter som præst i Adventskirken.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Miljøkajakken er på vandet: Skal du ud på en miljørigtig rotur i Københavns Havn?

Gadeidrætten går i gang i Mjølnerparken