Elsker 😍 Like 👍

Metoo-bølgen ruller ind i Sydhavnen

TEATER. Fortid, nutid og fremtid smelter sammen i Sydhavn Teaters forestilling ‘#Thelmatoo’, der ser på kvindekampen året efter #metoo-bevægelsen begyndte og bringer den ind i en nyfortolkning af storfilmen ‘Thelma and Louise’ fra 1991. Forestillingen har premiere 12. april.

PREMIERE: Donna Summers legendariske sang ‘She Works Hard For The Money’ lyder ud af limousinens højtalere og snart skråler to kvindelige passagerer med for fulde stemmebånd. Festen er i gang, og der danses i de sofaagtige lædersæder under amerikanerflyderens led-lysende loft.

Vi er landet midt i anden akt af Sydhavn Teaters nye forestilling #Thelmatoo, som de har lavet i samarbejde med det svenske teaterkompagni Bombina Bombast. Her er scenen sat i denne knap ni meter lange limousine, der snegler sig gennem gaderne i Sydhavnen. En scene, der må siges at være et særsyn i kvarteret.

Storfilm og kvindekamp

Bag de tonede ruder udspiller sig et politisk fremtidsdrama med tråde til fortiden. Sydhavn Teaters kunstneriske leder Mille Maria Dalsgaard siger:

»Vi har sat os selv opgaven at lave en aktuel teaterversion inspireret af den her ikoniske film ‘Thelma and Louise’ fra 1991. Vi har så valgt at gøre det på den måde, at vi spørger, hvad der er sket med kvindekampen her et år efter, #metoo-bevægelsen begyndte,« siger hun og uddyber:

»Vi kommer ligesom til at agere i en fremtidsutopi, hvor vi ser på, hvordan verden kunne se ud, hvis vi kører nogle af nutidens politiske tendenser og forholdene i vores demokratiske instanser ud af en tangent. Man kan sige, at vi ligesom skærper noget af den forbudstankegang, som på en eller anden måde er meget prægende i Norden i øjeblikket.«

#Metoo et år efter

Under forberedelserne holdt Sydhavnens lillestorbyteater et symposium på årsdagen for #metoo-bevægelsen. Her var scenekunstgrupper fra norden samlet og diskuterede, hvor den fælles samtale var henne:

»De erfaringer, vi gjorde os, tog vi med og lod påvirke, hvordan vi fortæller den her historie om ‘Thelma and Louise’ i dag. Der er alt andet lige sket en del siden 1991, hvor de to kvinder stak af gennem USA og til nu i 2019, hvor vi sætter scenen i Sydhavnen,« forklarer Mille Maria Dalsgaard.

Publikum spiller med

Som publikum til #Thelmatoo kan man glemme alt om at være passiv beskuer. Bombina Bombast er nemlig en af pionererne inden for virtual reality:

»Et ekstra lag er, at vi leger med forskellige fortælleformer, hvor vi bruger mange forskellige medier. Vi bruger blandt andet virtual reality til at kunne udvide vores verden, fordi vi mener, at det her ikke blot er en teaterforestilling. Publikum bliver ligesom en del af en større verden med nogle andre regler, andre normer, andre kriterier for at agere. Man kan godt sige, at publikum på en måde er medspillere,« forklarer Mille Maria Dalsgaard.

Forestilling med bobler i

Fortællingen i #Thelmatoo kredser om en festlig polterabend, hvor køreturen i den hvide limousine byder på mousserende vin og forfriskninger undervejs. Publikum bliver ganske enkelt inviteret med som gæster til en frihedsoplevelse, når denne interaktive intimforestilling folder sig ud i Sydhavnen:

»Forestillingen foregår i fremtiden, hvor det er blevet mere vanskeligt at være kvinde. Vi har valgt at vende fokus fra være kvindernes point of view til, at man er med til en polterabend. Vi er altså i et moralfrit maskulint rum, og ud af det udvikler der sig en fortælling om to kvinder, der søger friheden,« siger teaterlederen.

En gammel idé foldes ud

At forestillingen skulle nyfortolke en af 1990’ernes storfilm, er en gammel idé, der har rumsteret i de kreative hjerner bag Sydhavn Teater, fortæller Mille Maria Dalsgaard:

»At projektet lige skulle bygges op over ‘Thelma And Louise’ er en idé, jeg har gået rundt med helt vildt længe. Min skuespillerkollega Maria Carmen Lindegaard og jeg prøvede faktisk allerede at lancere en nyfortolkning tilbage i 2012, så den har været syv år undervejs, hvor den har ligget i baghovedet og mindet om, hvor vigtig en historie det for er kvinder i kunsten. En morgen, hvor jeg var i Malmø for at hente Bombina Bombast, foreslog jeg, at vi skulle lave ’Thelma And Louise’ som carshow. Det var alle med på, og herfra har vi udviklet det fælles,« siger hun.

At en del af fortællingen skal foregå i en limousine, var også en idé, der opstod ud af det blå. Den otte en halv meter lange bil til trods, er der dog kun plads til fem publikummer ad gangen, når Sydhavn Teater og Bombina Bombast folder deres kvindefrigørende carshow ud i Sydhavnen. Forestillingen er derfor også allerede udsolgt, men møder du en lang hvid bil i gaderne, så ved du nu, hvor den kommer fra.

Sydhavn Teater og teaterkompagniet Bombina Bombast fortolker 90’ernes storfilm ‘Thelma and Louise’ ind i en fremtidig verden set med nutidens øjne et år efter metoo-bølgen rullede. Scenen er blandt andet sat i en otte en halv meter lang hvid limousine. Foto: Benedicte Lorenzen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Børn skaber kunst

Stand Up Paddle er gjort lovligt i havnen